Foto: Samsung
Foto: SamsungVis mer

DDR4 - neste generasjon minne

Det er ikke bare prosessorer som hele tiden videreutvikles, minne er minst like viktig.

Nye prosessorer blir raskere, krever mindre strøm, gjør flere ting samtidig og tar seg av flere oppgaver som tidligere ble gjort av andre brikker.

Når prosessorene har gått gjennom flere utviklingstrinn er det gjerne nødvendig å endre på de kretsene som prosessoren jobber sammen med. Tidligere var minnekontrolleren en egen brikke, senere en del av brikkesettet, men i dag er den gjerne integrert i selve prosessoren.

Kanskje det viktigste som har skjedd med elektronikken i datautstyr de siste årene er reduksjonen i effektforbruket. Dette skyldes at bærbart utstyr har blitt dominerende i privatmarkedet, og batteritid har blitt stadig viktigere. I prosessorene løses dette ved at bare de kjernene og kretsene som til enhver tid er i bruk er koblet til og kjører. Svitsjingen av kretsene er nå lynrask, slik at brukeren ikke merker noe til denne vekslingen.

Derfor har strømforbruk vært helt sentralt i spesifikasjonen for DDR4.

Slik blir fremtidens PC

Hva er forskjellen?

DDR betyr Dobbel Data Rate og innebærer at data sendes både når klokkesignalnivået stiger og faller. Det er fremdeles snakk om SDRAM, som står for "synchronous dynamic random-access memory". Dette gjør at kontrollsignalene for lesing og skriving av data synkroniseres med klokkesignalet på databussen. Alt jobber i takt, for å si det svært forenklet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er tre viktige egenskaper ved DDR4 som er forbedringer sammenlignet med forgjengeren, dagens DDR3.

Lavere strømforbruk
DDR4 kjører på lavere spenning, fra 1,05 til 1,2 volt og samme strømforbruk, som totalt gir lavere effektforbruk.

Raskere
DDR4 kjører på høyere effektive klokkehastigheter, fra 2133 MHz til 4266 MHz og overtar der dagens DDR3 slutter.

Tettere
DDR4 kommer i 284-pinners DIMM (Dual Inline Memory Module) og tilkoblingene sitter enda tettere enn på tidligere minnemoduler. DDR4 SO-DIMM vil komme i 256-pinners moduler.

Når og hvor kommer DDR4?

DDR4 minne vil nok først dukke opp i større filtjenere, men det er ikke umulig at de også dukker opp i mobile enheter og i mer spesielt datautstyr. I vanlige stasjonære og bærbare PC-er vil vi skrive 2014 før DDR4 er på plass, etter Intels veikart å dømme.

Les også: Blir minne og lagring det samme?