DDR-RAM i butikkene

I lange tider har dataverdenen ventet på at den neste minnerevolusjonen for PC skal komme i handelen, og nå har de første DDR RAM-brikkene landet i Norge. Forventningene er skyhøye, men hva har DDR-RAM egentlig å si for ditt valg av nytt utstyr?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: DDR-RAM i butikkene

Prosessorutviklingen på slutten av 90-tallet var formidabel, og vi så hastighetene skvette i været fra Pentium 200 MHz i 1997 til dagens Pentium4 på 1.5 GHz. Men selv om prosessorhastighetene har økt voldsomt, har ikke all innmaten i PCen hatt samme rivende utvikling. Her er det snakk om busshastighetene for internkommunikasjonen mellom prosessor, minne, harddisk og tilleggskort.

Raskere minnetilgang, men hva så?

Med introduksjonen av Double Data Rate-RAM kan minnetilgangen potensielt gå dobbelt så raskt som før, siden minnet kan aksesseres både på opp- og nedadstigende flanke av signalene. Dagens SDRAM har kun minneaksess en gang pr. signal som sendes. I teorien skulle det føre til at du får en raskere PC.

De hovedkortene som allerede er på markedet er basert på dagens teknologi med minnebusshastighet på 133 MHz. Med DDR-RAM blir den reelle busshastigheten 266 mHz, og maksimal minnebåndbredde 2,1 GB/sek, til forskjell fra dagens 1,06 GB/sek ved 133 MHz minnebuss.

image: DDR-RAM i butikkene

Ut fra disse tallene virker det som vi kan vente oss et formidabelt løft for PCens ytelse. Men når du plugger inn DDR-minnet vil du oppdage at det også finnes andre flaskehalser å overvinne i PC-arkitekturen.

Lite å vinne så langt

Foreløpig er det tre produsenter som har utviklet styringsbrikker for hovedkort som støtter DDR-RAM. VIA, AMD og ALi har hver sine versjoner for AMDs Athlon prosessorer, men for Intel Pentium III er det hittil kun VIA som er på markedet med brikkesettet Apollo Pro 266.

Tester foretatt av Tom’s Hardware Guide viser at det knapt er noen ytelsesøkning å spore for en Pentium III som kjører på et hovedkort med Apollo Pro 266 brikkesett og DDR-RAM kontra et hovedkort med Intel i815 brikkesett og PC133-RAM. Vi er ikke det minste overrasket over dette, siden Pentium III heller ikke klarte å utnytte det potensielt raskere Rambus-minnet (RDRAM) da det ble lansert med brask og bram høsten 1999.

Bedre for AMD

For AMDs Athlon prosessorer er saken en annen. Her er det mulig å hente ut 10%-15% høyere ytelse med brikkesettet AMD-760 og DDR-RAM, avhengig av type applikasjon og bruksområde. Dette er riktignok med en ny utgave av Athlon som støtter 266 MHz prosessorbusshastighet mot dagens 200 MHz. Denne nye utgaven er ennå ikke i handelen, men ventes i løpet av mars.

Vi nevner at det selvsagt er mulig å bruke eksisterende Athlon prosessorer med busshastighet på 200 MHz med de nye hovedkortene som støtter DDR-RAM. Hastighetsøkningen vil da synke ned mot rundt 5-10% i forhold til et hovedkort som bruker VIAs brikkesett KT133A, som er tilnærmet standard for hovedkort beregnet på AMDs Athlon og Duron prosessorer.

Foreløpig eksisterer det ikke noe brikkesett for bruk av DDR-RAM med en Pentium4 prosessor. Intel skal i følge ryktene lansere et sett som støtter dette i løpet av høsten, men dette er fortsatt ubekreftet.

Moteløve eller fornuften selv?

Så hva skal du velge hvis du er ute etter nytt datautstyr? Prismessig er det mest gunstig å holde deg til eksisterende hovedkort basert på brikkesettene Intel i815 (for Pentium III) og VIA KT133A (for Athlon/Duron). Som tidligere tester av Pentium III med DDR-RAM har vist, er ytelsesforbedringen omtrent ikke-eksisterende i forhold til bruk med i815 og PC133-RAM. Derfor er det å regne som penger ut av vinduet å satse på en slik DDR-løsning for Pentium III nå.

Hvis du satser på AMD Athlon oppnår du en viss ytelsesøkning ved å gå for DDR-RAM, men spørsmålet blir jo som alltid om det er verdt det og om behovet er til stede. Prisen for et AMD-760 basert hovedkort med 128 MB DDR-RAM ligger på ca. kr 3.800,-, mens et VIA KT133A basert hovedkort med 128 MB PC133 SDRAM koster ca. kr 2.350,- .

Prisen for løse 128 MB minnebrikker ligger på ca. kr 1600,- for DDR-RAM og ca. kr 500,- for PC133 SDRAM (Priser innhentet fra Komplett Data 16.02.2001).

Lurt å vente

Vi vil anbefale den jevne bruker å satse på velprøvd teknologi som har vært på markedet en stund. Disse produktene vil alltid være billigere enn det nyeste nye, og i skrivende stund er ytelsesøkningene så små at det er vanskelig å anbefale de dyrere løsningene med DDR-RAM.

Etter hvert som DDR-teknologien modnes vil prisene synke, og vi kan helt sikkert regne med spennende DDR-baserte systemer med høyere ytelse når ingeniørene får finpusset teknologien.

På sikt ser det uansett ut til at DDR-RAM vil overta for dagens standard PC133 SDRAM, og vi gleder oss selvsagt til vi får mulighet til å teste systemer som gjør bruk av teknologien.

Kilder: Tom’s Hardware Guide og AnandTech.