Dataspill er bra for deg

Trodde du at dataspill gjorde folk sløve? Tenk om igjen.

Actionfylte dataspill gjør deg mer oppmerksom på det som skjer rundt deg, og du får også bedre reaksjonsevne, ifølge en fersk studie. Foto: Panther Media
Actionfylte dataspill gjør deg mer oppmerksom på det som skjer rundt deg, og du får også bedre reaksjonsevne, ifølge en fersk studie. Foto: Panther Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

det å spille dataspill har fått mye pepper. Du blir mer asosial, mer usunn og tyr lettere til vold, er det blitt sagt.

Les også: Mann spilte seg i hjel

Kritikerne av tv- og dataspill må nå kanskje finne andre ting å være sure for. Ifølge en fersk studie gjort ved Rochester universitet i New York kan nemlig det å spille dataspill gjøre deg kjappere i hodet.

Du tar avgjørelser raskere, og de er ikke mindre riktige for det. Du blir mer oppmerksom på det som skjer rundt deg, og får også bedre reaksjonsevne, ifølge forskerne.

Forskerne mener effekten av å spille dataspill for eksempel forbedrer din evne til å gjøre flere ting på én gang, du blir en bedre sjåfør, du blir flinkere til å lese liten skrift, finne vennene dine i en folkemengde og finne fram i byen.

Les også: Dataspill forandrer hjernen

Finsliper hjernen

I studien ble en rekke grupper bestående av 18-25-åringer som vanligvis ikke spilte dataspill satt til å enten spille action-spillene «Call of Duty 2» og «Unreal Tournament», eller det lavtempo strategispillet «The Sims 2».

De måtte bruke 50 timer på spillene. Deretter måtte de ta en rekke raske avgjørelser i oppgaver laget av forskerne.

Det viste seg at de som hadde spilt action-spill svarte 25 prosent raskere enn de som hadde spilt lavtempo-spill - og de svarte riktigere.

Årsaken til dette mener forskerne er at folk som blir vant til ofte å måtte ta raske, kalkulerte avgjørelser finsliper hjernen sin. Selv om de vanligvis bare gjør dette på ett område, som for eksempel i dataspill, blir de flinkere til å bruke hjernen slik på andre områder også.

Studien blir publisert i neste nummer av tidsskriftet Current Biology.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!