DVD-ROM-grafen er kortere siden bare 1,6 GB data ble lest i den testen. Foto: Erik Andersen
DVD-ROM-grafen er kortere siden bare 1,6 GB data ble lest i den testen. Foto: Erik AndersenVis mer

Datalagring på DVD-RAM

Panasonic LF-D101N er en meget avansert og fleksibel DVD-RAM-enhet. Du kan bruke den som CD-spiller, DVD-video, CD-ROM, DVD-ROM og harddisk! Hva mer kan man ønske seg?

Vi har allerede testet CD-ROM- og DVD-ROM-egenskapene i vår test av DVD-ROM-lesere. Selv om Panasonic ikke er den raskeste, er den fullt brukbar også som leser.

DVD-RAM: En stor diskett

DVD-RAM-diskene ligner faktisk på en stor diskett. Det skyldes caddy-løsningen som Panasonic har gjort meget elegant (se egen artikkel).

DVD-RAM tåler å overskrives inntil 100 000 ganger. Det holder for de fleste. Konkurrentene DVD+RW og CD-RW, tåler til sammenligning bare 1000 overskrivninger.

Programmet WriteDVD!, som formatterer DVD-RAM-skiven med filformatet UDF (se egen artikkel), lar deg utnytte hele kapasiteten, som er 2380 MB pr. side. Påstanden om 2,6 GB pr. side er nemlig en overdrivelse.

Litt treg fortsatt

UDF-formatet er så kompatibelt med vanlige harddisker at vi uten problemer kunne kjøre våre vanlige harddisktester. Til og med sektor-utgaven av aksesstidstesten fungerte utmerket. Det er på tross av at hverken Scandisk eller Defrag fungerer.


DVD-RAM-testerTestresultater
Leseytelse over 2380 MB1356 KB/s med 7,2% CPU
Skriveytelse over 2380MB623 KB/s med 1,9% CPU
Aksesstid med sektormåling180 ms
Kombinasjonstest (les/skriv)494/172 KB/s med 15,5% CPU

DVD-RAM-disker leses med 1X DVD-hastighet. Det er bare halvparten av farten til en DVD-ROM-disk (se graf). Det går jo an å spekulere på hvorfor det er slik.

En DVD-ROM-plate har en maksimal kapasitet på 8,5 GB pr. side. Da er den nesten fire ganger større enn DVD-RAM. DVD-RAM benytter bare ett lag og det laget har bare halv kapasitet i forhold til DVD-ROM.

Et ekstra lag gir ingen større tetthet. Så hvis vi sammenligner med en ettlags, enkeltsidig DVD-ROM, har DVD-RAM halve kapasiteten og dermed tettheten. Når rotasjonshastigheten er lik, betyr det at ytelsen er det halve. Uansett tar det en halvtime å lese begge deler.

Det tyder på at også DVD-ROM-lesere, som kan lese DVD-RAM-skiver, vil lese dem med halve hastigheten i forhold til DVD-ROM.

At skrivingen halverer farten en gang til er naturlig. Laseren trenger nemlig litt ekstra tid på å varme opp et punkt slik at det kan endre seg. Skriveytelsen er temmelig identisk med en 4X CD-brenner som skriver 600 KB pr. sekund.

Lav pris pr. megabyte

Sammenlignet med en harddisk, er ikke ytelsen så mye å skryte av. Men prisen pr. GB er nå så lav at for første gang, kan uttagbart media konkurrere med harddisker på pris pr. MB. En DVD-RAM-disk koster ca. 500 kroner og det utgjør ca. 200 kroner pr. gigabyte eller ca. 20 øre pr. megabyte. Da er ikke prisen på selve DVD-RAM-enheten medregnet.

Tilbake til testomtalen