<B>KJENNER DU DEM IGJEN?</B> Du skal være relativt belest for å ta alle disse tre litterære figurene (fra venstre): Aomame fra populære Haruki Murakamis "IQ84", Humbert Humbert fra Nabokovs "Lolita" og Emma Bovary fra Gustav Flauberts klassiker "Madame Bovary". Men hvor kommer bildene fra?
KJENNER DU DEM IGJEN? Du skal være relativt belest for å ta alle disse tre litterære figurene (fra venstre): Aomame fra populære Haruki Murakamis "IQ84", Humbert Humbert fra Nabokovs "Lolita" og Emma Bovary fra Gustav Flauberts klassiker "Madame Bovary". Men hvor kommer bildene fra?Vis mer

Datakunst som er helt på trynet

Men på en god måte.

Hva får du hvis kombinerer en kunstner med fantasien til en, vel, god kunstner, et dataprogram for politiet, og en rekke kjente bøker?

Du får nok en strålende bildeblogg med småskumle, påtrengende portretter som er litt sannhet og litt fantasi, men likevel ikke helt fjerne fra virkeligheten. Det vil si, ikke virkeligheten slik du kjenner den, men virkeligheten slik den finnes i store romaner.

Fra bok til "virkelighet"

Mannen bak prosjektet heter Brian Joseph Davis, og han har altså tatt utgangspunkt i forfattere og forfatterinners beskrivelser av romanfigurer i mer eller mindre kjente bøker. Deretter har han kjørt beskrivelsene gjennom samme programvaren som amerikansk politi vanligvis bruker for å rekonstruere ansiktene til ettersøkte personer basert på vitneforklaringer, og resultatet er oppsiktsvekkende bra.

KRASJER: Vaughn fra JG Ballards filmatiserte roman "Crash".
KRASJER: Vaughn fra JG Ballards filmatiserte roman "Crash". Vis mer


Bloggen har fått navnet The Composites, etter metoden som brukes til rekonstruksjon, såkalt compositing, som på norsk blir noe slikt som "å sette sammen".

- Kan fortsatt ikke tro det

Dette er ikke ny teknologi, og det begynner allerede å bli en stund siden den erstattet den gamle metoden med en tegner som lytter til en vitneforklaring, for så å danne seg et bilde av personen vitnet beskriver. Tidligere har politiet også brukt såkalte "identi-kits", som kan sammenliknes med store puslespill, der hver enkelt indekskort utgjør en del av en ettersøkt persons ansiktstrekk, som hakepartiet, kinnbeina, panna og så videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opphavsmannen Davis sier i et intervju med The Atlantic at idéen kom fra en roman som nevnte nettopp disse "identi-kits"-settene, mens tanken om å kombinere settene med litterære beskrivelser av romanfigurer mer eller mindre var tilfeldig.

- Jeg kan fortsatt ikke tro at ikke noen har gjort dette før, sier Davis til bladet.

Du kan bestemme

FALKEBLIKK: Sam Spade fra "Malteserfalken" av Dashiel Hammett.
FALKEBLIKK: Sam Spade fra "Malteserfalken" av Dashiel Hammett. Vis mer

Den amerikanske kunsteren bruker et program kalt "Faces ID", som brukes både av amerikansk politi, CIA og FBI og militæret, og som ved hjelp av rundt 10.000 ulike
ansiktselementer kan rekonstruere "milliarder av ansikter", ihvertfall hvis vi skal tro produsenten.

Davis har så langt tatt utgangspunkt i sin egen bokhylle for å finne gode nok beskrivelser av litterære figurer fra kjente forfattere som Vladimir Nabokov ("Lolita"), F. Scott Fitzgerald ("Den store gatsby"), William Gibson ("Neuromancer") og Gustav Flaubert ("Madame Bovary"). Prosjektets omfang er likevel i vekst, og Davis ber nå leserne om å sende inn sine egne forslag til litterære karakterer.

Ønsker du for eksempel å finne ut hvordan Stieg Larssons Lisbeth Salamander egentlig ser ut - på en måte - kan du sende inn forslaget ditt her.