Dårlig salg av Blu-ray-brennere

Er formatet allerede dødt som lagringsmedium?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lenge siden PC-kjøperne siklet etter å sikre seg brennere og billige CD- og DVD-plater. DVD-brennere finnes riktig nok på de fleste PC-er som selges i 2009, men salget av media har gått kraftig ned de siste par årene, mye takket være stadig billigere og romsligere eksterne harddisker, minnekort og minneplugger.

Laber interesse

Sånn sett er det kanskje ikke så rart at salget av Blu-ray-brennere, som omtales som DVD-brennerens arvtaker, ikke akkurat får leverandørene til å sprette champagne-korkene, etter et par år på markedet. Samtlige av de tre nettbutikkene vi har vært i kontakt med i sakens anledning, melder om laber interesse blant kundene.

- Vi selger noen Blu-ray-avspillere til PC, og mange frittstående til hjemmekino/stuebruk, men salget av brennere har gått dårligere enn forventet, forteller daglig leder Petter Åland i nettbutikken PS.no.

- Salget er der, men det er ikke snakk om noe voldsomt volum, sier Gisle Andreassen hos Netshop.

- Vi selger litt, men Blu-ray-brenneren har ikke akkurat blitt noen hit, sier Hilde Hansen hos Multicom.

10 ganger så dyrt

Alle tre er enige om at prisen for brennerne og ikke minst mediene er for høye, og at akkurat det er en vesentlig grunn til at salget er heller labert. Det finnes knapt brennere til under 2000 kroner, og én plate med 25 GB kapasitet koster rundt hundrelappen.

Til sammenligning koster en DVD-brenner fra rundt 200 kroner, og de billigste platene får man til under 2 kroner stykket. Da er riktig nok kapasiteten kun en 1/5 av Blu-ray, men målt pr GB er prisen nærmere 10 ganger høyere for sistnevnte.

- Prisen bør ligge på rundt 695-795 kroner for brennerne, sier Andreassen. Han tror den høye prisen fører til lite salg av brennere, noe som gir lav etterspørsel etter plater, og dermed kommer heller ikke produksjonen opp på et nivå som på sikt kunne gitt billigere plater. Det blir en ond sirkel.

En tom Blu-ray-plate har en kapasitet på 25 GB. Det finnes også plater i salg med dobbelt lag, og dobbel kapasitet. I begge tilfeller er prisen pr GB rundt 4 kroner. For eksterne harddisker er prisen ofte ikke mer enn 1 krone pr GB.
En tom Blu-ray-plate har en kapasitet på 25 GB. Det finnes også plater i salg med dobbelt lag, og dobbel kapasitet. I begge tilfeller er prisen pr GB rundt 4 kroner. For eksterne harddisker er prisen ofte ikke mer enn 1 krone pr GB. Vis mer


Begrenset marked

En av forklaringene på at brennerne ikke er blitt billigere, kan være at konkurransen er svekket etter at Toshibas HD DVD-format tapte formatkrigen. Samtidig har ikke produksjonen kommet ordentlig i gang hos de typiske billige aktørene i Kina. Fortsatt er det nemlig kun et knippe produsenter som har turt satse på Blu-ray-brennere.

Akkurat dét kan tyde på at man anser markedet som begrenset.

Tror ikke på formatet til lagringsformål

Petter Åland hos PS.no er klar i sin tale. - Jeg har ikke tro på Blu-ray som lagringsmedium. Flash er fremtiden. Folk er lei av å brenne plater. Det tar tid, og platene er lite beskyttet med tanke på striper og lignende, sier han til DinSide.

Fullt så negativ er ikke Andreassen. - Hvis PC-produsentene hadde begynt å standardisere mer på Blu-ray-brennere i bærbare modeller, ville det nok ha hjulpet på etterspørselen, sier han.

I stedet blir det mer og mer vanlig at nye PC-er leveres uten optisk leser eller brenner i det hele tatt. Det lover ikke godt verken for Blu-ray eller de optiske plate-formatene.

Minneplugger er langt mer fristende som lagringsmedium for folk flest.
Minneplugger er langt mer fristende som lagringsmedium for folk flest. Vis mer


Hva med film?

Tidligere ble både CD-er og DVD-er brukt til filmformål. DVD-filmer ble gjerne kopiert og komprimert til DivX-format i 700 MB store AVI-filer, akkurat stort nok til å få plass en tom CD-plate. Senere er det blitt mer vanlig med DVD-kopier på rundt 4,3 GB, som får plass på de billigste DVD-R og DVD+R-platene.

Trenden nå går mer mot HD-materiale og enda større filer, men de færreste brenner filmene sine på plate. Enten streames de via nettet i huset og/eller via Internett, eller legges på harddisker og minneplugger, som i neste omgang kobles til TV-en på en eller annen måte.

- Det har vært en eksplosjon i utvalget av gode mediespillere, som gjør det unødvendig å brenne materialet til plate, forteller Andreassen. Han sikter blant annet til populære Popcorn Hour og WD TV.

Begge disse, og de fleste andre alternativene har imidlertid én ting til felles: De er ikke kompatible med plater i det hele tatt.

Les også: Denne PC-en er mer enn kraftig nok for Blu-ray