Dårlig batterilevetid på bærbar PC

Hei datadoktor,

Jeg kjøpte nylig en bærbar {PC} av merke Fujitsu-Siemens. En meget fin og billig maskin, men batterilevetiden var veldig kort! Jeg trodde bærbare PCer nå holdt i mange timer, denne gir seg før det er gått to timer.

Spørsmålet mitt er egentlig tredelt: Er den dårlige levetiden reklamasjonsgrunn, går det eventuelt an å kjøpe et kraftigere batteri, og hvor lang levetid har batteriet i de mest seigliva bærbare i dag?

Hilsen Erik

Datadoktoren svarer

Hei Erik,

Dessverre er det ikke helt uvanlig at de rimeligste bærbare PCene har relativt kort batterilevetid. Det samme ser vi stadig også hos de aller kraftigste og mest strømkrevende modellene. Det er derfor ikke reklamasjonsgrunn, med mindre produsenten har oppgitt en helt annen levetid.

Husk også at levetiden ikke er noen konstant verdi - den avhenger av hva du bruker PCen til, temperaturer etc. I tillegg spiller antall opp- og utladninger ofte en rolle, det er for eksempel ikke usannsynlig at du vil oppleve bedre levetid etter å ha fulladet batteriet noen ganger.

Mange produsenter tilbyr batterier med forskjellig levetid, men husk at batterier er dyrt. Du kan også forhøre deg med tredjeparts batterileverandører, som ofte har konkurransedyktige priser, for eksempel Altitec, Adem og Batterystore.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den PCen vi har testet som har klart seg best i vår batterilevetidsmåler, var en Dell Inspiron 6400 med et 9-cellers li-ion-batteri. Den holdt ut i 6 1/2 time. I tillegg har vi sett maskiner med to batterier som har kjørt i opp mot 10 timer. Vi har ventet lenge på en batterirevolusjon på bærbar-fronten, men den lar foreløpig vente på seg.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar