DaPlayer - Gratis Blu-ray spiller

Den er gratis, men den er ikke en boks. Du må laste den ned.

Programmer for å spille av mediefiler finnes det mengder av, i tillegg til Windows Media Player som følger med operativsystemet. Hvis du trenger et mediespillerprogram i tillegg er det fordi du skal spille av spesielle formater eller fordi programmet har spesielle egenskaper du er ute etter.

Hva er det Windows Media Player i Windows 7 ikke spiller? Den tar nær sagt alle utbredte lydformater, og spiller nå alle HD-formater helt utmerket, bortsett fra MKV-filer og Blu-ray plater.

Og dette er jo poenget, dette er formater som er svært viktige for mange brukere.

Les også: Slik får du spilt av filen

DaPlayer

Dette avspillerprogrammet har store ambisjoner. Det skal spille alt som er av formater, og koster ingen ting. Programmet kommer fra Digiarty som er store på videokonvertering.

Dessuten er dette den eneste gratis Blu-ray spilleren for Windows.

DaPlayer - Gratis Blu-ray spiller


Det har dessuten over 450 kodeker innbakt i programmet, støtter opptil 8 kanalers lyd, spiller alle DVD-regioner (regionfri altså) og bruker lite prosessorkraft.

Hvordan fungerer det?

Programmet lastes ned og installeres uten dikkedarier, vi testet på fire forskjellige maskiner, både med BD-spiller koblet til med USB og med SATA, interne og eksterne lydkort og på forskjellige prosessorer, fra gamle Core 2 Q6600 til Core i5.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DaPlayer spilte alle våre lydfiler og videofiler samt DVD-plater uten antydning til problemer. Enkelt og greit, slik en mediespiller skal være.

DaPlayer - Gratis Blu-ray spiller


Det eneste var at avspilling av AVCHD MTS-filer overført fra vårt Sony-kamera var likevel i dårligere kvalitet enn spilt av med Windows Media Player. Vi kjørte samme materialet med begge avspillerne samtidig på hver sin identiske skjerm og det var fler og tydeligere artefakter på DaPlayer sin avspilling.

Så hentet vi en liten bunke med Blu-ray plater, alle originale kjøpefilmer.

DaPlayer - Gratis Blu-ray spiller


Da var det tydelig at dette ikke var en like enkel oppgave som de andre formatene.

Det tok et varierende stykke tid før programmet hadde fått tak i nødvendig informasjon fra platen, og tygget den ferdig og kunne starte avspillingen. I de beste tilfellene var det snakk om noen få sekunder, hvis platen allerede var satt inn og registrert av Windows. Da tok det ikke mer enn 7 sekunder fra vi startet selve programmet til avspillingen var igang.

I et par tilfeller ville imidlertid ikke programmet spille platene i det hele tatt, det bare sto og jobbet uten at det skjedde noen ting, og vi måtte kjøre tvungen avslutning. Dette var kjente titler som Terminator 2 og Vanishing Point, som spiller uten problemer i alle andre sammenhenger.

Andre unoter

Selv om avspillingen starter umiddelbart og går rett i gang med avspilling av selve filmen, uten advarsler og annet ventemateriale - så har du ingen alternativer. Menyene kommer ikke opp, så du kan ikke velge scener. Det finnes en slags meny som lister opp hva som ligger på platen, men den fungerer ikke til manøvrering i filmen.

Dessuten mister du synkroniseringen mellom lyd og bilde hvis du bare "spoler" med avspillingsindikatoren på tidslinjen. Du hører og ser også en del søppel før lyd og bilde spiller av rent (men altså ute av synk).

Lar du avspillingen kjøre fra begynnelsen varierte våre erfaringer med synk lyd/bilde. Med en avansert ekstern USB-lydenhet (Kore 1 fra Native Instruments) hadde vi størst problemer. Med integrert lyd på hovedkortet var problemet langt mindre.

Konklusjon


DaPlayer er utmerket på det meste, men på de viktigste grunnene til å velge et alternativt avspillerprogram er det fremdeles et stykke å gå før de er helt i mål.

Oppførselen varierer noe mellom maskinvareplatformer, dette er også en del av barnesykdomsbildet.

Men - det er et gratis program, det er nytt og det kommer fra et programvarefirma med gode meritter. Det er all grunn til å tro at feil blir rettet og mangler blir utbedret - etter hvert.

Programmet kan du laste ned på nettsiden til Digiarty.

Les også: Gjør videon klar for iPhone - lynkjapt