Damn Small Linux!

OMTALE: Mens andre operativsystemer krever flere gigabytes med harddiskplass, kan Damn Small Linux kjøres fra en minneplugg på 64 MB.


Forleden fant vi en instruksjonsbok for Windows 2.0 i en bokhylle på kontoret. Boken fra 1987 var ganske morsom lesning, blant annet stod det å lese at en normal installasjon ville beslaglegge omtrent 1,5 MB av harddisken. Dessuten ble fleroppgavekjøring fremhevet som en betydelig fordel ved å installere Windows. Men, og det var et stor men, for å kjøre Windows effektivt, burde du ha en PC dobbel floppy-stasjon, hver på 360 KB.

I dag krever en typisk Windows XP-installasjon bortimot 2.000 ganger større plass, men produktiviteten blant brukere flest har neppe økt tilsvarende.

Minst mulig

Det finnes miljøer der mastodont-installasjoner er bannlyst. Utviklerne bak Linux-distribusjonen Damn Small Linux (DSL), hører til denne gruppen. Man kan jo saktens spørre seg hvorfor det skal gå sport i å gjøre operativsystemet så lite som mulig, i en tid da lagringsplass nesten aldri er en knapp faktor. Men morsomt er det lell.

DSL begynte som et eksperiment for å se hvor mye man kunne presse inn av operativsystem og tilleggsprogrammer, med bare 50 MB til rådighet. Resultatet er ikke mindre enn imponerende, og DSL inneholder både nettlesere, kontorapplikasjoner, multimedieverktøy, spill, samt en rekke server-programmer, inkludert FTP og WWW. Og utviklerne lover at 50 MB-grensen ALDRI vil bli overskredet i fremtidige versjoner.

En annen ting som også hele tiden har vært i tankene, er at DSL skal være svært lite ressurskrevende. I følge utviklerne skal den fint kunne kjøres på en gammel 486-maskin med 128 MB minne.

Krever ikke installasjon

Det morsomste er kanskje at DSL kan kjøres direkte fra en CD eller minneplugg, uten behov for installasjon (den kan også installeres hvis du skulle ønske det). Dermed kan du leke deg med operativsystemet og programmene uten at du behøver å være redd for at det skal ødelegge alt det andre du har liggende på PCen din.

DSL kom nylig i ny versjon, 2.2RC1. Den kan lastes ned gratis fra denne siden. ISO-filen du laster ned må brennes til en CD, for eksempel med gratisprogrammet ISORecorder.

Vi kjørte Damn Small Linux på en bærbar PC, Her kan du se bildene.

Ekstern lenke:
Damn Smal Linux hjemmeside.