D-Link MediaLounge

TEST: Tror du at du må betale tusenvis av kroner for en stuePC for å spille av film, bilder og musikk fra PCen på TVen? Eller ha en bråkete Xbox? D-Link MediaLounge er et mye rimeligere og lydløst alternativ.

En medispiller kan være så mangt. MediaLounge DSM-520 fra D-Link er en lav enhet som passer fint i hylla sammen med de andre lyd&bildeboksene og er annen generasjon i serien av slike enheter fra D-Link.

D-Link MediaLounge


Spilleren kobles til TV'en med Scart, HDMI eller i verste fall S-video eller koaks, som en DVD eller HD-opptaker. Men det er ingen data lagret i denne spilleren, i stedet henter den medidata fra en mediserver over trådløst eller kablet nettverk.

Mediserveren kan være et program som kjører på en av PCene på hjemme-nettverket, eller en separat nettverksbasert mediespiller. Flere leverandører tilbyr slike, som rett og slett er et harddiskkabinett med en liten prosessor og passende programvare. Denne kan da plasseres diskret på et egnet sted.

Mediespilleren viser så filmer, bilder og spiller musikk på TVen - det hele styrer du med en fjernkontroll, akkurat som en DVD/HD-spiller.

Så kommer det store spørsmålet: Fungerer det så enkelt?

Maskinvare og tilkobling

Mediespilleren er som nevnt en lav boks, med føttene er den bare 35 mm høy. Bredden er 425 mm og dybden er 286 mm.

Tilkoblingene på baksiden består av strøm, Scart, nettverk, HDMI, lyd, vide på koaks og S-video og S/PDIF optisk og koaks, og antenne til trådløst nett.

D-Link MediaLounge


På forsiden er det en av/på-knapp, en USB-port og et par blå lysdioder som viser aktivitet på WLAN og LAN.

I praksis

Vi har lagt opp en nettverkskabel ned i stuen, og oppe på PCen i arbeidsrommet installerte vi programvaren D-Link MediaServer som følger med. Her velger du hvilke filmapper som skal serveres på mediespilleren, og disse tagges av programmet. Det tar litt tid når man har noen GB med mediefiler, og det går ikke noe raskere om man ser på når det tagges.

D-Link MediaLounge


Vi koblet først MediaLounge med Scart til vår 3 år gamle forhistoriske Philips CRT-TV i bredformat. som forøvrig gir et utmerket bilde.

Oppsettet av MediaLounge skjer med en enkel veiviser, hvor du velger nettverkstilkobling (trådløs eller kablet), fast IP eller DHCP, og hvilken medieserver du vil koble deg til.

D-Link MediaLounge


Hva slags TV du har koblet til - bred eller 4:3 - må du selv velge i oppsettsmenyen, men du kan velge fysisk tilkobling direkte fra fjernkontrollen. Kjekt å ha denne muligheten når du skifter TV-apparat eller tilkobling.

D-Link MediaLounge


Videre er det bare å velge Photo, Music eller Video med fjernkontrollen, og så bla gjennom filene og velge med Enter. Så vises bildet/spilles musikken/filmen alt etter hva du har valgt.

D-Link MediaLounge


Og det fungerte rimelig bra.

Musikk i MP3-format hadde vi ingen problemer med. Bilder i jpg-format fra forskjellige kameratyper i mange oppløsninger var også rimelig greit, bortsett fra at bilder svært ofte strekkes i bredden. Det er ikke alltid like populært...

Video fungerte utmerket i de formatene som støttes, de andre vises ikke i det hele tatt.

Her er formatene som støttes:

Musikk: MP3, WMA, WAV, OggVorbis, AIFF
Bilder: JPEG, JPEG2000, TIFF, GIF, BMP og PNG
Video: MPEG 1/2/4, AVI(MPEG-4), QuickTime, Xvid og WMV9

Hva med trådløst og HD-video?

Det som er nytt med DSM-520 i forhold til forgjengeren DSM-320 som vi har testet tidligere er støtte for HD-video og HDMI.

Trådløst har vi blandet erfaring med, til avspilling av video er det et sjansespill. Er du heldig kan det fungere, men er du omgitt av mange andre med trådløst nett og andre forstyrrende kilder kan det hende at du opplever mer hakking enn jevn avspilling.

Det er også avhengig av rutere og innstillinger. Vi testet hjemme med vår D-Link 624 ruter som er satt opp med WPA-PSK sikkerhet og skjult SSID og der fungerte video ikke stabilt, selv ikke med MediaLounge i samme rom som ruteren.

Neste runde med testing foregikk på DinSides testrom koblet opp mot en 40" Samsung LE-40M71B med HDMI.

Der testet vi med DIR-635 RangeBooster, den nyeste ruteren fra D-Link.

Her fungerte faktisk også HD-video i 720p uten problemer, mens 1080i var mindre stabilt.

Med kablet nett var det ingen problemer.

Foto og HDMI

Videokvaliteten på 40-tommeren med HDMI var helt utmerket. Da forventet vi at digitalfoto også skulle vises med overbevisende kvalitet. Men nei.

Alle bilder ble stående i liten utgave midt på skjermen. Uansett hva slags oppløsning filene inneholdt.

D-Link MediaLounge


Windows Media Connect

Da vi testet forgjengeren DSM-320 fungerte ikke Windows Media Connect i det hele tatt. Men på DSM-520 går det som en drøm.

Av en eller annen grunn nektet vårt testeksemplar av DSM-520 å spille eller vise filer i det hele tatt med D-Link Media Server da vi koblet den opp hjemme igjen. Vi avinstallerte og reinstallerte og kjørte System Restore uten at det hjalp. Men med Windows Media Connect fungerte alt aldeles utmerket med de samme mappene. Merkelig.

USB-tilkoblingen på forsiden

D-Link MediaLounge


Den enslige USB-kontakten på forsiden kan se litt stusslig ut, men viste seg å være svært kapabel. Her kobler du til en lagringsenhet, som kan være hva som helst, en minneplugg eller en harddisk. Har du en portabel mediespiller med harddisk er det bare å koble den rett i USB-kontakten, forutsatt at spilleren ikke trenger driver, men dukker opp som en harddisk når du kobler den til en PC. Vår Archos Gmini fungerte utmerket, bortsett fra på de tyngste videofilene. Da trenger du en disk med mer futt.

Har du ikke mulighet for å legge opp kablet nett? Da er en utmerket løsning for sikker videoavspilling å koble til en harddisk med USB for anledningen, og ellers bruke trådløst til de mindre krevende mediefilene.

Har du en ekstern disk med både eSATA og USB er det topp. Da overfører du lynraskt fra PCen til disken med eSATA, og kobler den til MediaLounge DSM-520 med USB for avspilling av video.

Konklusjon

Mad kablet nettverk og støttede filformater fungerer MediaLounge utmerket. Skal du ikke surfe på TVen, og heller ikke gjøre opptak av TV-sendinger kan den være en utmerket alternativ til en stuePC. Og vesentlig billigere.

Bildekvaliteten på video er utmerket, men digitalfoto var ikke helt patent. De vises uansett bedre på en stor PC-skjerm. Lyd fungerer utmerket, men låter selvsagt best når TVen er koblet til et høyttaleranlegg som håndterer musikk på en akseptabel måte. Det gjør jo ikke alle TVer.

Vi kunne ønsket oss litt mer snappy respons i menysystemet, det har ikke blitt noe bedre enn hos forgjengeren.

Prisen ligger på 2 995 kroner og D-Link får du kjøpt nesten over alt.