D-Link DSM-320

D-Link DSM-320

Omsider fikk vi mediespilleren fra D-Link på testbenken, den har jo vært i salg en god stund. Fordelen er at de verste barnesykdommene er over, den oppførte seg stort sett svært overbevisende.

Publisert
Sist oppdatert

D-link har laget den tynneste mediespilleren hittil, den er ikke så mye tykkere enn en SCART-kontakt. Den får typisk plass på toppen av de fleste andre enheter i mange stereobenker, det eneste du må passe på er at det blir plass til antennen.

Den er også ganske diskret i designet, med en langsgående sort stripe i aluminiumsfronten.

D-Link DSM-320


Det eneste som kan være sjenerende, er de blå lysdiodene som lyser bak på-knappen og blinker midt på for å indikere nettverksaktivitet. I stuebelysning er det greit, men i et mørkt rom er jo blå lysdioder som små kniver i øynene...

Installasjon

Det første man gjør med en trådløs mediespiller er å koble den til TVen. DMS-320 har SCART, S-Video og koaks, vi valgte SCART til LCD-TVen vi testet med, og bildet dukket opp uten at vi måtte gjøre noen inngrep. Det var også uproblematisk å koble til med koaks-utgangen, det var ikke nødvendig å velge utgang, alle fungerer samtidg. Slik skal det være.

D-Link DSM-320


Det neste er å få den opp på nettverket. Har enheten et godt menysystem er det enkelt å finne ut av. Da er det bare å velge nettverkstilkobling, sette i gang søk og velge blant de trådløse nett som dukker opp. Alternativt at man taster inn SSID hvis man ikke kringaster dette på sitt nett.

D-Link DSM-320


Fjernkontrollen som følger med sørger for oversiktlig og grei betjening.

D-Link enheten kom kjapt på nett, for anledningen med vår Billion ADSL-ruter/trådløse aksesspunkt som fremdeles var tilkoblet etter testing. For ordens skyld vil vi understreke at vi snakker om trådløst nett av typen 802.11g, har du den langsommere varianten 802.11b er det ikke mulig å se video.

I bruk

En mediespiller må fôres med filer, det innebærer at det må installeres et program som publiserer valgte filtyper ut på nettverket. Vi hadde blitt informert om at DSM-320 støttet Windows Media Connect, som er Microsofts egen løsning for streaming av innhold over lokalenettverk. Derfor lastet vi ned dette fra Microsoft, og installerte dette. Riktignok måtte vi installere Service Pack 2 først på testPCen, siden dette var påkrevet, men det var vel på tide uansett.

D-Link DSM-320


Det som er vanskelig for en mediespiller er ikke å vise bilder eller spille musikkfiler. Båndbredden er alltid tilstrekkelig til at dette går greit. Video er derimot en helt annen historie.

Vi satte da opp våre standard filmapper med forskjellig innhold og satte i gang avspilling av et konsertopptak fra SVT2, som var grabbet i MPEG2 med bitrate på 8384 Kbit/sek.

Det var helt katastrofe.

Det var bare hakking i både lyd og bilde, med få sekunders mellomrom.

Vi byttet ut ADSL-modem og ruteren med vår Alcatel og D-Link DI624, og installerte så D-Link Media Server på PCen for streaming av innhold, og deaktiverte Windows Media Connect.

D-Link DSM-320


Da fungerte alt helt strøkent!

Vi byttet så tilbake til Windows Media Connect, og det var like ubrukelig som med Billion-ruteren. Det var altså ikke maskinvaren som var synderen, men programvaren fra Microsoft. Her gjenstår det altså en del arbeide...

Også alle våre andre MPEG2-filer med både høy og lav bitrate fungerte utmerket, og DivX-filer spilte utmerket. Dette er vel de viktigste formatene, men DMS-320 støtter en rekke filformater:

D-Link DSM-320


Det eneste vi har å innvende er at Media Server-programmet ikke filtrerer ut filer som ikke kan spilles. Nå publiseres alt, og man må prøve avspilling for å sjekke om formatet støttes.

D-Link DSM-320


Musikk og bilder

Dette er de relativt enkle jobbene for en trådløs mediespiller, sammenlignet med video.

Det er først og fremst to ting som er viktige, et oversiktlig menysystem og rask respons. Menyene er helt utmerkede, du kan manøvrere etter mapper og musikken kan sorteres etter sjanger, titler, artist album osv, her er det tag'ene i filene som bestemmer visningen.

Responsen på visning av bilder var ikke så rask som vi hadde ønsket. Selv bilder på 2 og 3 megapiksler var noe trege, og 6 megapiksler var ikke så stas. Både med trådløst og kablet nett tok det mellom 3 og 4,5 sekunder. Skal du vise bilder ofte, kan der være en fordel å lage egne mapper med bilder i lavere oppløsning, bare for visning.

Avspilling og manøvrering i lydfiler fungerte utmerket.

Online media

Det eneste som pr i dag tilbys av innhold på Internett er radio fra Live 365.com. Her finner man en enorm mengde stasjoner, som det tar lang tid å finne oversikt over. Men du har mulighet til å registrere dine egne favoritter.

Vi hadde allerede registrert oss hos 365 fra PCen for lenge siden, og logget på med brukernavn og passord fra DSM-320. Dermed kom våre favoritter opp med det samme. Praktisk.

Konklusjon

Dette er den beste mediespilleren vi har testet hittil, men det er stadig noen områder hvor ting kan forbedres. Da tenker vi på både støtteprogramvaren og responstiden.

DSM-320 koster rundt 1800 kroner.

Mer informasjon finner du hos D-Link norge.

Her ser du et utvalg av menyene

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer