D-Link DNS-323

Små kabinetter med harddisker som er tilgjengelige for alle på nettverket er praktisk. Svakheten er at de har vært trege, men D-Links DNS-323 overbeviser.

Vi har testet en rekke forskjellige kompakte og rimelige løsninger for nettverkslagring (NAS), men ingen av dem har vært helt overbevisende. Noen har vært kompliserte å sette opp, men den største innvendingen er at de har vært tregere enn vi hadde ønsket oss. De er tregere enn eksterne USB 2.0-disker og vesentlig tregere enn diskbruk mellom to PCer på nettet. Selv om boksene også nå kommer med Gbit-nettverk innebygd.

Flaskehalsen har ikke vært nettverket eller selve diskene, men prosessorkraften i den eksterne lagringsenheten som styrer det hele.

D-Link DNS-323


Men D-Links siste løsning DNS-323 for nettverkslagring overbeviser med dobbelt så høy ytelse som de raskeste konkurrentene.

Enkel montering

Andre lagringsenheter krever jobbing med skrutrekker både for å åpne kabinettet og for å feste diskene. Med D-Link DNS-323 er det bare å skyve opp og ta av frontpanelet, dytte inn en eller to 3,5" S-ATA disker og sette frontpanelet på plass igjen. Skulle du ønske å ta ut diskene er det spaker på baksiden som løser ut hver sin disk. Enkelt og elegant.

D-Link DNS-323


DNS-323 har nettversport med støtte for Gbit-nettverk, men er selvsagt også kompatibelt med 100 Mbit (og 10 Mbit for den saks skyld).

Den er også utstyrt med en USB-kontakt for tilkobling til skriver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

D-Link DNS-323


Det sitter en liten temperaturstyrt vifte bak på kabinettet. Hele enheten støyer noe, mer enn en bærbar og mer enn vår egen støysvake midi-tower PC med diskene opphengt i strikker. Men DNS-323 er liten og lett å plassere og kan enkelt settes i et skap, hylle, innunder skrivebordet eller annet sted der den ikke generer.

Oppsett

For å komme i gang med å sette opp DNS-323 monterer du en eller to disker, kobler den til nettverket, slår den på og kjører et lite program som ligger på den medfølgende CDen.

D-Link DNS-323


Programmet finner boksen på nettverket, formatterer disken (FAT32 eller NTFS støttes ikke, så du kan ikkebruke disker med data du vil beholde!) og presenterer et web-basert miljø for oppsett av disken.

D-Link DNS-323


En veiviser (wizard) tar seg av de grunnleggende oppgavene, så er det opp til brukeren å definere mapper, virtuelle disker, grupper og brukere, som så kan få tilgang til forskjellige områder på disken. Dette kan gjøres så enkelt eller så komplisert som man selv ønsker.

D-Link DNS-323
D-Link DNS-323
De to diskene kan settes opp som to separate disker, som en stor kontinuerlig disk (JBOD) eller som RAID 0 eller 1.

DNS-323 har også støtte for UPnP AV-server, FTP og iTunes server.

Ytelse

Med 1 enkelt Seagate Barracuda 7200.10 320 GB disk testet vi lesing og skriving samt aksesstid med vårt testprogram og fikk følgende resultat:

D-Link DNS-323


Sammenlignet med lignende enheter vi har testet nylig så er D-Link DNS-323 over dobbelt så rask på skriving og nesten to og en halv gang så rask på lesing.

Det merkes.

Skriving: 18 161 KB/sekund
Lesing: 22 028 KB/sekund
Søketid: 9,65 ms

Konklusjon

D-Link DNS-323 er en smart, rask og fleksibel lagringsenhet for nettverkslagring.

Dette lover godt for videre testing i RAID og som server for D-Links MediaLounge samt iTunes. Dette kommer vi tilbake til etter nyttår.

Prisen på DNS-323 er 2 295 kroner. Dette er uten harddisker, de må du kjøpe i tillegg.