D-Link DNS-323

Små kabinetter med harddisker som er tilgjengelige for alle på nettverket er praktisk. Svakheten er at de har vært trege, men D-Links DNS-323 overbeviser.

Vi har testet en rekke forskjellige kompakte og rimelige løsninger for nettverkslagring (NAS), men ingen av dem har vært helt overbevisende. Noen har vært kompliserte å sette opp, men den største innvendingen er at de har vært tregere enn vi hadde ønsket oss. De er tregere enn eksterne USB 2.0-disker og vesentlig tregere enn diskbruk mellom to PCer på nettet. Selv om boksene også nå kommer med Gbit-nettverk innebygd.

Flaskehalsen har ikke vært nettverket eller selve diskene, men prosessorkraften i den eksterne lagringsenheten som styrer det hele.


Men D-Links siste løsning DNS-323 for nettverkslagring overbeviser med dobbelt så høy ytelse som de raskeste konkurrentene.

Enkel montering

Andre lagringsenheter krever jobbing med skrutrekker både for å åpne kabinettet og for å feste diskene. Med D-Link DNS-323 er det bare å skyve opp og ta av frontpanelet, dytte inn en eller to 3,5" S-ATA disker og sette frontpanelet på plass igjen. Skulle du ønske å ta ut diskene er det spaker på baksiden som løser ut hver sin disk. Enkelt og elegant.


DNS-323 har nettversport med støtte for Gbit-nettverk, men er selvsagt også kompatibelt med 100 Mbit (og 10 Mbit for den saks skyld).

Den er også utstyrt med en USB-kontakt for tilkobling til skriver.


Det sitter en liten temperaturstyrt vifte bak på kabinettet. Hele enheten støyer noe, mer enn en bærbar og mer enn vår egen støysvake midi-tower PC med diskene opphengt i strikker. Men DNS-323 er liten og lett å plassere og kan enkelt settes i et skap, hylle, innunder skrivebordet eller annet sted der den ikke generer.

Oppsett

For å komme i gang med å sette opp DNS-323 monterer du en eller to disker, kobler den til nettverket, slår den på og kjører et lite program som ligger på den medfølgende CDen.


Programmet finner boksen på nettverket, formatterer disken (FAT32 eller NTFS støttes ikke, så du kan ikkebruke disker med data du vil beholde!) og presenterer et web-basert miljø for oppsett av disken.


En veiviser (wizard) tar seg av de grunnleggende oppgavene, så er det opp til brukeren å definere mapper, virtuelle disker, grupper og brukere, som så kan få tilgang til forskjellige områder på disken. Dette kan gjøres så enkelt eller så komplisert som man selv ønsker.
De to diskene kan settes opp som to separate disker, som en stor kontinuerlig disk (JBOD) eller som RAID 0 eller 1.

DNS-323 har også støtte for UPnP AV-server, FTP og iTunes server.

Ytelse

Med 1 enkelt Seagate Barracuda 7200.10 320 GB disk testet vi lesing og skriving samt aksesstid med vårt testprogram og fikk følgende resultat:


Sammenlignet med lignende enheter vi har testet nylig så er D-Link DNS-323 over dobbelt så rask på skriving og nesten to og en halv gang så rask på lesing.

Det merkes.

Skriving: 18 161 KB/sekund
Lesing: 22 028 KB/sekund
Søketid: 9,65 ms

Konklusjon

D-Link DNS-323 er en smart, rask og fleksibel lagringsenhet for nettverkslagring.

Dette lover godt for videre testing i RAID og som server for D-Links MediaLounge samt iTunes. Dette kommer vi tilbake til etter nyttår.

Prisen på DNS-323 er 2 295 kroner. Dette er uten harddisker, de må du kjøpe i tillegg.