<B>EN LITEN TØNNE:</B> Det er ingenting å si på designet på D-Links nye ruter, selv om vi har sett det før, og selv om det kommer fingerflekker med en gang vi tar den ut av esken.
EN LITEN TØNNE: Det er ingenting å si på designet på D-Links nye ruter, selv om vi har sett det før, og selv om det kommer fingerflekker med en gang vi tar den ut av esken.Vis mer

D-Link DIR-868L

Den heftigste 802.11ac-ruteren fra D-Link.

Toppmodellene fra D-Link har variert en del i designet de siste årene. Den første 802.11ac-ruteren hadde fasong som en stående eske, mens den forrige 802.11n-toppmodellen DIR-645 var nesten rund. Det som var felles var at begge sto på høykant.

LES OGSÅ:

Den nyeste toppmodellen DIR-868L har også lignende fasong som DIR-645 fra 2011. Den har en avkuttet dråpeformet profil sett ovenfra, med tilkoblinger i det flate området. Her sitter tilkoblingene over hverandre med strøm nederst, og nettverksporter og USB på toppen.

Dråpeform gir plass til flere antenner og panel for tilkoblinger. Foto: Brynjulf Blix
Dråpeform gir plass til flere antenner og panel for tilkoblinger. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Tilkoblinger i høyden. Foto: Brynjulf Blix
Tilkoblinger i høyden. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Overflaten er skinnende blank og blir som alle andre dingser med slik overflate en utstillingsarena for fingermerker så snart den er pakket opp av esken.

Grunnen til det vertikale designet er antenneoppsettet. Ved å "tvinge" brukerne til å sette den på høykant kan antennene få en mest mulig optimal plassering. I denne ruteren er det flere antenner i alle retninger, og de styres til å jobbe sammen og optimalisere dekningen mot de retningene der det befinner seg brukere med enheter som kommuniserer med ruteren.

Les også: Superraskt nettverk - nå kommer produktene

Å ha kontaktene med kabler oppover baksiden er verken det mest estetiske eller mest praktiske. Har du fem stive nettverksabler hengende, i tillegg til USB, kan du risikere at den ganske lette ruteren rett og slett velter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å gjemme ruteren er heller ikke noen god idé, faktisk like dumt som å gjemme en lampe. Poenget med begge er at de skal kunne stråle fritt ut over dekningsområdet.

D-Link har en liten familie med rutere, tre av dem har det runde formatet, den minste har en mer rektangulær utforming.

D-Link har flere rutere i AC-familien. Foto: Brynjulf Blix
D-Link har flere rutere i AC-familien. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Opsett

Hvis man er tilfreds med standardinnstillingene er det egentlig bare å koble til ruteren og slå den på. Etter kort tid er den i drift, og har som regel selv funnet ut av internettforbindelsen. Dermed er det bare å sjekke nettverksnavn og standard passord som ligger vedlagt, og i tillegg står på undersiden av ruteren, og logge seg på det trådløse nettet.

Hvis man vil sette opp mer avanserte egenskaper som ekstern tilgang, medieserver, felles lagring og annet må man inn i menyene. Disse følger D-Links tradisjon og er oversiktlige og greie.

Det vil si, det var et par ting vi stusset over i forbindelse med å koble til felles lagring. For det første virket det ikke, det dukket aldri opp noen lenke for tilgang til filområdet.

Her skulle det dukket opp en lenke, men den så vi aldri.
Her skulle det dukket opp en lenke, men den så vi aldri. Vis mer

For det andre fikk vi melding om at hvis vi aktiviserte USB 3.0 på tilkoblingskontakten ville det gå ut over den trådløse ytelsen på 2,4 GHz-båndet. Hva i all verden?

Advarsel om at å velge USB 3.0 vil påvirke ytelsen i 2,4 båndet.
Advarsel om at å velge USB 3.0 vil påvirke ytelsen i 2,4 båndet. Vis mer

Ytelse


Men ytelsen er det ikke noe å si på. D-Link DIR-868L leverer aldeles utmerket ytelse. Foreløpig er det ikke mange klienter tilgjengelig som støtter full 802.11ac med tre antenner og tre datastrømmer. Både Intel sitt mini PCIe kort og D-Link sitt eget USB adapter DWA-182 støtter bare to antenner/strømmer, og det er dette vi har tilgjengelig for testing så langt.

Internt kort øverst, USB nederst
Internt kort øverst, USB nederst Vis mer

Det er interessant at D-Link faktisk jobber bedre mot det interne nettverkskortet enn USB-enheten. Forskjellen ved testing mot andre rutere har vært langt mindre, og heller i favør av USB-enheten.

D-Link-DIR-868L-og-Intel-7260 miniPCIe internt kort.
D-Link-DIR-868L-og-Intel-7260 miniPCIe internt kort. Vis mer

D-Link-DIR-868L-og-DW-182 USB mottaker
D-Link-DIR-868L-og-DW-182 USB mottaker Vis mer

Vi ser her at USB-klienten leverte jevnere datastrømmer enn det interne kortet. Det kan være en fordel, men avhenger av bruksområde og mellomlagring i maskinen som mottar data. For sanntidsoperasjoner er en jevn og stabil ytelse ofte en forutsetning.

Les også: Nytt internt kort er mest praktisk i bruk, men får du bedre ytelse?

Konklusjon

D-Link DIR-868L er en utmerket ruter som leverer glimrende trådløsforbindelse. Den er også spekket med de avanserte mulighetene toppruterne byr på.

Men vi stusset over USB-oppsettet som påvirker trådløs ytelse og ekstern lagring som vi ikke fikk opp å kjøre. Vi får håpe at firmwareoppdateringer kan bøte på dette.
OPPDATERT:Intel har publisert et dokument som påviser at USB 3.0 kan svekke ytelsen på 2,4 GHz trådløst nett er et generelt fenomen og ikke en svakhet ved denne ruteren. Det er derfor denne advarselen kommer opp i ruteroppsettet. I hvilken grad dette vil kunne være et problem avhenger både av utstyr og kabling mellom enhetene.

Testresultat

D-Link DIR-868L

Meget god ytelse, avanserte egenskaper.

Utforming kan by på plasseringsproblemer, problemer med oppsett for felles USB-basert lagring.

Se alle våre tester