D-Link DI-713P

Denne ruteren har alt du måtte ønske deg, enten du skal ha nettverk og dele resurser i hjemmet, i en liten bedrift eller innen en avdeling i en større bedrift.

Poenget med et nettverk er å ha tilgang til felles resurser. Problemet er at det er mange forskjellige forbindelser mellom de enhetene og resursene det er ønskelig å dele.
En typisk situasjon både i moderne små bedrifter og avanserte hjem, er at det finnes et antall stasjonære PCer, noen bærbare, en skriver og en tilknytning til Intnernett. For å koble disse sammen var det inntil for kort tid siden nødvendig med både ruter, hub eller switsj, trådløst aksesspunkt og en printerserver til nettverket.

Med en DI-713P får du alt dette i en eneste boks – virkelig et columbi egg!

Enkel og allsidig

Selve boksen er bare litt større enn en VHS-kassett, og har to dreibare antenner fast montert.
Strømforsyningen er ekstern og det er ingen strømbryter.

På baksiden finner vi en 10 Mbit WAN-port for tilknytning til ADSL, kabelmodem eller annet nettverk/internettforbindelse. Ved siden av denne sitter det tre svitsjede 10/100Mbit porter.

Skriverutgangen er en 25-pins D-kontakt og serieporten for modem/ISDN-adapter er en tradisjonell 9-pins D-kontakt.

Det følger med to nettverkskabler, en CD med driver for printerserveren. Dokumentasjonen består både av to plansjer til å brette ut, som forklarer hvordan man setter opp systemet trinn for trinn, og en liten bok som går mer i dybden på konfigurasjon av forskjellige nettverksløsninger.

Installasjon

Vi koblet ut vår eksisterende ruter som er koblet til Telenor ADSL, og fulgte plansjen til punkt og prikke, og alt fungerte umiddelbart. Det dreide seg ikke om mer avanserte inngrep enn å koble til nettverkskabler, frigjøre IP-adressene PCen hadde fått tildelt fra den tidligere ruteren, og så fornye IP-adressene.

Oppsett av ruteren gjøres med den innebygde web-serveren, og det var bare å taste ruterens IP-adresse og skrive inn standardpassoredet for å konfigurere tilknytningen og nettverket.
Ruteren støtter selvsagt både dynamisk og fast IP, og dessuten PPPoE som er nødvendig for å koble seg til Telenor ADSL.

Vi la inn våre brukerparametre og var på nett med det samme.

Vi testet så den trådløse forbindelsen 802.11b, med vår bærbare for anledningen utrustet med et PCMCIA-kort for trådløst nettverk fra IBM. Vi valgte ID’en ”default” som D-Link opererer med for den helt åpne løsningen uten sikkerhetsparametre, og kom også nå på nett med det samme.

Skriverporten var også helt uproblematisk å installere, og dette må gjøres lokalt på hver enkelt PC som er koblet til nettverket for å kunne skrive ut.

Serieporten setter du opp mot et eksternt modem eller ISDN-adapter. Dette kan fungere som reserveløsning hvis bredbåndsforbindelsen svikter, og støtter automatisk oppringning og nedkobling etter en viss tid uten aktivitet.

I det hele tatt oppførte ruteren seg helt eksemplarisk.

Perfekt både i hjem og små bedrifter

Det har skjedd en svært interessant utvikling av denne type produkter i løpet av kort tid. Det er ikke lenge siden rutere, svitsjer og aksesspunkt bare var svært hemmelige bokser gjemt bort i store apparatskap i driftssentraler, beregnet på stell av tekniske yppersteprester i (i hvert fall virtuelle) hvite frakker.

Med kombinasjonsløsningen kan du velge mellom å optimalisere på det praktiske med trådløst eller topp ytelse med kablet nettverk. I teorien kan du koble til 252 brukere, men i praksis krever det en mer utbygd løsning med flere aksesspunkt og flere celler for å gi både tilfredsstillende dekning og ytelse.

I enkelte tilfeller, hvis det er murvegger eller andre store fysiske hindringer, kan du faktisk spare inn installasjonskostnader for profesjonell kabling bare ved å kjøpe denne løsningen.

I dag setter du opp ett nettverk ved å kjøpe noe få små og rimelige bokser. Du bare plugger inn PCene, setter en håndfull parametre og så har du en omfattende funksjonalitet som du slipper å tenke mer på å vedlikeholde.

For de som ønsker et sikkert, kryptert trådløst nett, finnes det også støtte for dette, med opptil 64-bits kryptering.

Konklusjon

Hadde vi hatt tålmodighet hadde vi ventet og kjøpt denne smarte og praktiske ruteren fra D-Link. Men nesten et halvt år var nok for lenge å vente.

Det skulle derimot ikke forbause oss om det snart dukker opp en del små rutere til salgs, som bare er noen få måneder gamle, og er svært pent brukt...

Prisen ligger på 3 690 kroner pluss mva.

Norsk distributør er D-Link Norway