D-Link DI-624 Xtreme G

Ingen av de 108 Mbits-løsningene vi tidligere har testet har fungert helt tilfredsstillende. Derfor var det en sann glede å teste D-Links løsning, som fungerte uten problemer på alle områder. Men "108 Mbit" er fremdeles et stykke unna...

D-Link DI-624 Xtreme G
Publisert
Sist oppdatert

Det er alltid like hyggelig å åpne esker, pakke ut produktene, ta en kikk på "Quick Installation Guide", og koble opp. Også virker alt sammen helt utmerket!

Hadde alt datautstyr vært slik, hadde det ikke vært noe behov for et nettsted som DinSide Data. Men siden det altså ikke er slik, er det hyggelig å skrive om det...

Xtreme saker

D-Link DI-624 er ruteren, som vi testet sammen med nettverkskortet DWL-G650. Begge tilhører "Xtreme G"-serien av produkter, som skal kunne oppnå 108 Mbit når de brukes sammen.

D-Link DI-624 Xtreme G


Ruteren er utstyrt med 4 svitsjede porter for kablet nett og en WAN-port for tilkobling til nettleverandørens boks. Det er ingen ekstra funksjoner som printserver el. lign.

Installasjonen av ruteren foregikk som vanlig ved hjelp av nettleseren, og så snart vi var inne ble vi møtt av en "wizard", hvor vi la inn de forskjellige parametre. Siden vi bruker Telenor ADSL valgte vi PPPoE, la inn brukernavn og passord, samt SSID for vårt trådløse nett. Valg av WEP-nøkkel ble vi også spurt om, eller vi kunne la det trådløse nettet være åpent.

Så var det omstart av ruteren, og etter få sekunder virket alt sammen helt strøkent.

Xtreme G fungerer automatisk optimalt på topp hastighet med kompatibelt utstyr, og annet utstyr i 802.11g eller b fungerer også uten videre uten at du *må* spesifiseres noe som helst ved installasjonen.

VPN hjemmefra mot nettverket på jobb fungerte også uten videre. Ønsker du å sette opp forskjellige tjenster for maskiner på nett innenfor ruteren, håndterer denne det du trenger av portmapping osv. for alle de vanligste tjenestene.

Brukermanualen i PDF-format på CD er dessuten den beste vi har sett, den er rene læreboken for de som er interessert i å eksperimentere med å sette opp og utforske forskjellige muligheter som ruteren har å by på.

Ytelse

Som nevnt var det ingen innstillinger å sette for å oppnå optimal ytelse. Målingene av den "rå" båndbredden viste da også jevne og pene kurver i overkant av 7 300 KB/sekund (59,8 Mbits).

D-Link DI-624 Xtreme G


Så snart vi valgte andre filformater, falt ytelsen som forventet. På tekst lå den effektive dataoverføringen rundt 5 400 KB/sekund (44,2 Mbits), på WAV-filer og MPEG havnet den nede til 3 100 KB/sekund (25,4 Mbit).

D-Link DI-624 Xtreme G


Ved lengre avstand til aksesspunktet falt ytelsen noe, men ikke dramatisk. Antennen i PCMCIA-kortet var heller ikke spesielt følsomt for plasseringen av PCen. Forskjellige vinkler på bordet hadde ikke på langt nær så stor effekt på ytelsen som andre løsnigner vi har testet.

D-Link DI-624 Xtreme G
D-Link DI-624 Xtreme G
For referansens skyld har vi målt ytelsen på kablet 100 Mbit nett på samme måte som Xtreme G. Resultatene viser at selv 100 Mbit nettverkskabel ikke yter mer enn 10 600 KByte/Sekund (86,6 Mbit).

Den reelle ytelsen på trådløst utstyr ligger langt under "brutto" som oppgis i Mbit. Av denne "rå" båndbredden går det bort svært mye til håndtering av kommunikasjonen, men resultatet er likevel imponerende i praktisk bruk, spesielt når datakompresjonen kan utnyttes.

D-Link DI-624 Xtreme G


Konklusjon

D-Link Xtreme G leverer ytelse i toppklasse - og kombinert med en fullstendig problemfri installasjon må vi bare gratulere D-Link med en topp løsning for trådløst nett på hjemmekontor eller på mindre arbeidsplasser.

Prisen på ruteren ligger på i overkant av 1 200 kroner, PCMCIA-kortet ligger på ca 600 kroner, inkl mva.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer