Cybercom MD95625

At det er en velutstyrt PC som mandag ble lagt ut til salg i landets Coop-butikker, er det ingen tvil om. Men hvordan fungerer den i praksis? Her er våre inntrykk.

Cybercom MD95625

 1. Ytelsestall
 2. Flere bilder


Coop har tegnet en avtale med den tyske PC-produsenten Medion som gir den enerett til salg av bærbare PCer i Norge. Medion har for lengst rukket å bli Europas største PC-produsent, og har spesialisert seg på distribusjon gjennom dagligvarebransjen i en rekke europeiske land.

Suksesshistoriene fra Europa er mange, og det er gode grunner til å tro at konseptet vil videreutvikles og at PCen blir et mer og mer vanlig syn på stedene du vanligvis kjøper melk og brød.Med det meste

Denne uken startet Coop salget av en ny bærbar PC fra Medion, og nok en gang retter de seg mot et publikum som ønsker mest mulig med hensyn til spesifikasjoner:

 • Cybercom MD95625
 • Intel Pentium M prosessor 740 1,73 GHz
 • 2 MB L2 cache, 533 MHz FSB
 • 15,4’’ LCD-skjerm med kontrastbelegg (bredformat 1280 x 800 piksler, også kalt WXGA)
 • 1024 MB DDR II minne
 • 100 GB Harddisk, 5400 rpm
 • ATI Mobility Radeon X-700XL PCI Express, 128 MB
 • DVI-utgang (overgang til VGA følger med)
 • iR-port
 • Bluetooth
 • Fingeravtrykkleser
 • Tastaturlys
 • DVD-brenner, 8x +/- DL
 • Trådløst nettverkskort, 802.11g (54 Mbit)
 • Multi minnekortleser (8 typer i 2 lesere)
 • 8-kanals High definition lyd, spdif og optiske utganger
 • TV-tuner kort med FM-radio (analogt/digitalt PCMCIA)
 • Ekstern mus, bæreveske, headset og fjernkontroll
 • Programmer: Windows XP Home (norsk), Microsoft Works 8, Home Cinema Suite, Nero Burning ROM 6, eTrust antivirus
Det er med andre ord snakk om en meget velutstyrt PC. Egenskaper som DVI, digitale lydutganger og fingerkortleser hører til sjeldenhetene i denne prisklassen. I tillegg har den godt med minne, romslig harddisk og en grafikkløsningen som i skrivende stund må regnes som meget kraftig i bærbar-verdenen.Prislappen er satt til 11.990 kroner inkludert mva. Ser du bort fra tregere prosessor, er den spesifikasjonsmessig lik eller bedre enn Fujitsu-Siemens Amilo M1437G som faktisk koster noen tusenlapper mer.

Den er imidlertid enda mer lik ASUS A6Va, ikke bare spesifikasjonsmessig, men også prisen ser ut til å ligge på omtrent det samme. En annen konkurrent, HP Pavilion dv4276, ser ved første øyekast ut til å ligne enda mer, med samme prosessor, minne, harddisk, skjermløsning og bluetooth - men den har en langt mer beskjeden grafikkløsning.

Forskjellen for øvrig ligger først og fremst i tilleggstutstyret, og da i første rekke TV-kortet, fingeravtrykkleseren og de digitale utgangene.

Ut fra dette er det hevet over en hver tvil at man får mye utstyr for pengene ved å velge Cybercom MD95625.

Våre inntrykk

Men man får ikke noe fullstendig bilde av en bærbar PC ved å lese spesifikasjoner, og vi bestemte oss derfor for å ta den i nærmere øyesyn i vår testlab. Maskinen har en relativ kompakt utforming, tatt i betraktning at den er utstyrt med bredskjerm. Kabinettet har grå topp og svart bunn, og er egentlig ganske anonymt. Det er benyttet plast fra innerst til ytterst, og spesielt lokket kunne med fordel vært stivet bedre; det er mykt og bøybart med de ulempene det kan medføre for eksempel ved trykk.

Selve skjermen er absolutt en nytelse, den er skarp og kontraststerk, og effekten forsterkes av den speilblanke overflaten. Men husk at kontrastbelegget ikke er optimalt under alle forhold, siden det kan gi svært mye gjenskinn. Oppløsningen er imidlertid lavere enn på mange andre, og ofte dyrere PCer, noe som naturligvis har gjort det mulig å holde prisen nede.

Lyd i sentrum

Under skjermen sitter et par stereohøyttalere, og lyden er slett ikke verst, sammenlignet med mange andre modeller. Det er tydelig at designerne har tenkt underholdning når de har spesifisert høyttalerne, men den store styrken ligger naturligvis i tilkoblingsmulighetene via optisk ut/spdif.

Tastaturplaten er grei nok, den gir litt etter på midten, men ikke nok til at det gir noe spesielt billig preg. Smart plassering av taster er viktig for mange, personlig foretrekker vi for eksempel at DEL-tasten sitter ved siden av piltastene, nyttig for eksempel når du blar gjennom eposten eller celler i et regneark og ønsker rask tilgang til sletting. Her ligger DEL-tasten øverst i høyre hjørne, som er mer i tråd med et normalt tastatur - og derfor sikkert til glede for minst like mange.

Multifunksjon

TV-kortet. Vis mer


Pekeplaten er mer uvanlig. Den har nemlig innebygde soner for en rekke funksjoner - for eksempel søk, styring av lyd, samt navigering i mediefiler. Denne såkalte "multifunksjons-touchpaden" aktiveres og deaktiveres ved å trykke i venstre hjørne. Deretter blir de forskjellige touchknappene belyst for enkel tilgang. Smart for eksempel under avspilling av DVD-film eller lignende i et mørkt rom.

Tilkoblingspunktene er logisk plassert, de fleste ligger i bakkant, men to USB-porter, Firewire og iR-port ligger på venstre side for enkel tilgang. I fronten sitter de to minnekortleserne, som tar de aller fleste aktuelle formater, inkludert CompactFlash og xD.

På venstre side sitter også et PCMCIA-spr (type II) samt en stk utvidelsesspor for kort av typen PCI Express. Det medfølgende TV-kortet settes i PCMCIA-sporet, men trenger i tillegg ekstra strøm fra en ledig USB-port. Det gir et klumpete og noe uelegant inntrykk, synes vi.

Media Center-klone

Programvaren som følger med, Cyberlinks Home Cinema Suite, er imidlertid meget interessant, og står etter vår mening ikke langt tilbake for Windows XP Media Center Edition. Her får du for eksempel PowerCinema med både TV med opptaksfunksjon, EPG, radio og generell medieavspilling (lyd, bilde, video) gjennom et TV-vennlig grensesnitt.

PowerCinema har mye til felles med Microsoft Windows XP Media Center Edition. Vis mer


Hva med ytelsen?

Ytelsen blir neppe noe ankepunkt for denne PCen. Alle programmer og instruksjoner vi kjørte på den, inkludert tyngre regneoperasjoner, forløp problemfritt og raskt. Det er helt klart at ingenting slår de nye Pentium M-prosessorene når det kommer til ytelse pr MHz. 1,73 GHz-utgaven er i så måte et smart valg, raskere Pentium M-prosessorer koster ofte mer enn de smaker pr i dag.

Grafikken er blant de aller beste fra produsenten ATI, men henger litt tilbake i forhold til de raskeste brikkene fra konkurrenten GeForce. Det som likevel er viktigst, er yter godt til det aller meste så lenge oppløsningen begrenses til 1280 x 800 eller lavere. Vi spilte for eksempel det rimelig krevende, nye spillet F.E.A.R. i 1024 x 768 piksler (med standardinnstillinger for øvrig) og opplevde ingen problemer i form av hakking eller andre visuelle problemer.

Men vær klar over at en såpass kraftig PC og grafikkløsning krever ofte noe kjøling, og kjøleviften i denne PCen går mer eller mindre konstant - selv ved minimal belastning. Det var skuffende, men til gjengjeld er viften relativt støysvak og lite sjenerende, med mindre det er snakk om meget prosessorkrevende oppgaver. Vi oppdaget 3 forskjellige hastighetsnivåer på viften, hvorav den høyeste nok kan oppleves som noe sjenerende i spesielt stille omgivelser. PCen blir stedvis også ganske varm, noe du merker dersom du sitter med den i fanget.

Detaljer fra ytelsestestene finner du her.

Vi målte batterilevetiden til 3 timer og 24 minutter. Det er faktisk over gjennomsnittet i denne klassen, der de ledende ligger mellom 4 og 4 1/2 timer.

Konklusjon

Cybercom MD95625

 1. Ytelsestall
 2. Flere bilder


Denne PCen selges kun i en begrenset periode, og går derfor ikke inn i den ordinære testen vår. Skulle vi likevel gitt den karakterer ut fra våre kriterier, ville det endt i en femmer på terningen. Spesielt positivt er utstyrsnivået og prisen, minst begeistret var vi over løsningen med den eksterne TV-mottakeren. Byggekvaliteten, og da spesielt i lokket, kunne vært bedre - men avviker ikke fra "normalen" i denne prisklassen.