Cubasis InWired - hjemmestudio med snubletråd

Cubasis InWired - hjemmestudio med snubletråd

TEST: Det finnes også en gratis versjon av Cubase som kan lastes ned fra nettet. Den har faktisk flere spennende funksjoner, og en mengde muligheter, bl.a. virtuelle instrumenter. Men det er også vesentlige mangler.

Publisert
Sist oppdatert

Steinberg er et av de største og eldste navnene blant produsenter av musikkprogrammer. De har vært på banen helt siden 1984 og har et stort utvalg produkter.

Firmaet startet i 1984 med MIDI-programvare for Commodore 64, fortsatte på Atari ST da denne dukket opp i 1986, på Mac i 1990 og i 1992 på PC. I dag er det Cubase som er det mest kjente produktet fra Steinberg og PC er den sentrale plattformen, selv om det også finnes en god del Mac-produkter.

Cubase er et profesjonelt produkt, med omfattende støtte for MIDI, audio og virtuelle effekter og instrumenter basert på Steinbergs egen standard VST (Virtual Studio Tehnology). Denne standarden er åpen, og støttes også av en mengde andre utviklere, store og små.
For de som ikke stiller så store krav, finnes det en enklere versjon, med det fiffige navnet Cubasis. Den finnes også i en gratisversjon, Cubasis InWired, som vi ser på her.

Egenskaper

Programmet har mye å skilte med av finesser. Hele 48 lydspor hvor du kan ta opp signal fra inngangen på lydkortet eller importere allerede eksisterende lydfiler.

Cubasis InWired - hjemmestudio med snubletråd

Det er også 64 MIDI-spor som du kan bruke til å styre MIDI-instrumenter eller MIDI-delen på lydkortet. De kan også styre VST-instrumenter, som er virtuelle instrumenter i form av programvare som kjøre på PCens maskinvare i stedet for på en spesialutviklet maskinvare.

Cubasis InWired - hjemmestudio med snubletråd

Det følger med tre VST- instrumenter: Lm-9 som er en liten trommemodul, Neon som er en enkel synth og vb-1 som er et bass-instrument.

Du har muligheten til å bruke 4 forskjellige VST-instrumenter på opptil 64 spor, og heldigvis kan du også bruke andre enn de som følger med. I tillegg til VST-instrumenter som du må kjøpe i musikkforretningen, finnes det ganske mange som du kan laste ned gratis fra nettet. Søker du på ”free VST instruments” på Internet får du tusener av treff...

Mikseren gir deg full kontroll over nivåer, balanse, innebygget 4-bånds parametrisk EQ for hvert spor og 2 effekter. Her følger det med klang og chorus, men du kan også bruke andre VST-effekter som du kan eller laste ned fra Internet.

Det er også støtte for DirectX plug-inn effekter, som det også finnes mengder av på nettet.

Redigeringsmuligheter

I arrangementsvinduet kan du redigere innspillingen i blokker, du kan ”klippe”, flytte og kopiere takter og slag.

Det er ingen innebygget redigeringsmulighet for lyd-data, du må ha en eksternt program for å finredigere lydopptakene.

Det er heller ingen støtte for å finne ut og justere tempo på looper.

Cubasis InWired - hjemmestudio med snubletråd

MIDI-sporene derimot, har svært gode redigeringsmuligheter, og du kan redigere alle parametere, som anslag, start, stopp osv. på hver eneste tone.

Du kan også kvantisere valgte elementer slik at alle toner treffer ”perfekt” på taktslagene.

Begrensningen

Programmet er enkelt og moro å jobbe med, og det er spesielt spennende å utforske virtuelle instrumenter. Den store fordelen med å bruke disse er at du kan mikse ned alt direkte til en stereofil. Du spiller å måtte spille inn eksterne tradisjonelle MIDI-instrumenter på lydspor først, det er bare å trykke Export Audio på mikseren, velge format (wav, realAudio eller MP3), skrive filnavn og trykke ”Create File”.

Men du kan ikke lagre selve Cubasis-fila på din egen PC!

Den kan bare lagres på en sentral ”Rocket Network server”, som du må knytte deg opp mot. Da er det en forutsetning at du har en rask bredbåndslinje.

Poenget med dette er at du må ”betale” for Cubasis inWired ved å knytte deg sammen med andre i et Cubasis-miljø. Hensikten er selvsagt at du skal kunne utveksle ideer, og få lyst til å kjøpe en mer avansert utgave av programmet.

Cubasis InWired kan du laste ned her

Norsk importør er Fitzpatrick Import Group

Listeprisen på den siste versjonen av Cubasis VST 3.0 er forøvrig 1 495 kroner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer