CryptoDrop: Endelig et effektivt botemiddel mot ransomware?

Stoppet alle forsøk på svindel i omfattende test.

<B>UTPRESSING</B>: Her ser du et klassisk eksempel på ransomware. De personlige filene dine har blitt kryptert, og du får x antall timer på å betale en viss sum til svindlerne, gjerne i bitcoins, for at filene skal bli dekryptert. Betaler du ikke, blir alt slettet. Foto: DINSIDE
UTPRESSING: Her ser du et klassisk eksempel på ransomware. De personlige filene dine har blitt kryptert, og du får x antall timer på å betale en viss sum til svindlerne, gjerne i bitcoins, for at filene skal bli dekryptert. Betaler du ikke, blir alt slettet. Foto: DINSIDE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ransomware. Bare ordet får det til å gå kaldt nedover ryggen på mange, spesielt dem som har blitt utsatt for den. Kort fortalt dreier det seg om uhumsk programvare som installerer seg på PC-en din, krypterer alle brukerfilene dine, og ber om penger for å dekryptere dem igjen.

LES OGSÅ: Nå kan du bli svindlet via smartTV-en din

Femdoblet på ett år

Slik form for utpressing har vokst mye i omfang den siste tiden, og cyberkriminelle kan få all nødvendige programvare for et par-tre hundrelapper, via nettets mer skyggefulle virksomheter.

Bare i løpet av det siste året har antallet registrerte angrep blitt femdoblet, ifølge sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs.

Sikkerhetsselskapene klør seg fortsatt i hodet mens de febrilsk leter etter de meste effektive botemidlene. Den siste tiden har det riktig nok dukket opp ganske mange anti-ransomware-programmer, men de fleste av dem stopper kun de kjente ransomware-programmene.

Nå kan det imidlertid se ut til at forskere ved University of Florida og Villanova University kan være på riktig spor i jakten på en løsning som stopper både kjent og ukjent ransomware.

LES OGSÅ: Slik kan du se lagrede passord

Stopper krypteringen tidlig i prosessen

UTVIKLERNE: Nolen Scaife og Patrick Traynor er hovedarkitektene bak CryptoDrop.  Foto: UNIVERSITY OF FLORIDA
UTVIKLERNE: Nolen Scaife og Patrick Traynor er hovedarkitektene bak CryptoDrop. Foto: UNIVERSITY OF FLORIDA Vis mer

Hva med deg?

Frykter du ransomware? (Avsluttet)
Nei, jeg styrer enkelt unna slike farer takket være vett og erfaring(50%) 1976
Ja, dette er fryktelig skumle greier(40%) 1598
Har aldri hørt om det før nå(10%) 400
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


En gruppe forskere ved de to universitetene har nemlig utviklet CyptoDrop, et Windows-program som overvåker filene på harddisken/SSD-en.

Hvis det plutselig skjer at flere filer endrer innholdet totalt (typisk kryptert), sørger CryptoDrop for å varsle brukeren og stoppe all videre mistenkelig aktivitet på filnivå.

Ifølge Malwaretips.com har utviklerne testet CryptoDrop mot 492 varianter av ransomware, og klarte å stoppe samtlige.

LES OGSÅ: Spionerer nettet på deg?

Noe går tapt

I motsetning til andre sikkerhetsprogrammer mot virus og skadevare, oppdager CryptoDrop aktiviteteten først når den uhumske aktiviteten har startet. I snitt hadde ransomwaren sørget for å kryptere 10 filer før aktiviteten ble stoppet. Disse filene blir å regne som tapt, så det er ikke snakk om en løsning som er 100 prosent effektiv på dette tidspunktet.

Det er imidlertid langt bedre enn å miste alt av bilder, videoer, musikk og dokumenter. Husker man i tillegg å sørge for å ta sikkerhetskopier med jevne mellomrom, bør man være relativt trygg.

Ikke ferdig ennå

CryptoDrop er imidlertid fortsatt et stykke unna butikkhyllene. Utviklerne jobber nå med å finne samarbeidspartnere for å kommersialisere løsningen. Du finner mer informasjon om løsningen i dette dokumentet.

Inntil videre bør du også få med deg vår omtale av Malwarebytes' gratis anti-ransomware-program.

LES OGSÅ:
SAMLESIDE: Ransomware
TEMA: Datasikkerhet