Crusoe - en prosessorrevolusjon?

Det har vært mange spekulasjoner omkring prosessoren Crusoe, som utvikles av firmaet Transmeta. Linus Torvalds medvirkning, og en rekke spennende patenter som har blitt registrert, har ikke minsket interessen. I går ble produktene avduket, og det er spennende saker.

Det er to prosessorer som lanseres – TM3120 og TM5400. Begge bygger på den samme teknologien, som er helt annerledes enn dagens prosessorer. Selve prosessorkjernen er liten, målt i antall transistorer. Dette gir to svært interessante gevinster – lavt strømforbruk og høy klokkehastighet. Batterilevetid på over en hel dag for en bærbar datamaskin er nå mulig. Lavt strømforbruk gir også lav varmeutvikling. Dette åpner for høye klokkehastigheter.

Teknologien

Crusoe er basert på en liten, men effektiv prosessorkjerne, i en arkitektur som kalles VLIW – Very Long Instruction Word. Denne er svært forskjellig fra den arkitekturen vi finner i x86-prosessorer som Pentium og Athlon. Kjernen fungerer sammen med spesialutviklet programvare, som kalles et Code Morphing Layer.

Crusoe - en prosessorrevolusjon?

Et operativsystem, som for eksempel Windows, vil henvende seg til dette denne programvaren, som om det var en annen maskinvare. Instruksjonene blir oversatt til Crusoes instruksjonssett, og lagret til senere bruk. De vil da kjøre med full prosessorhastighet.

Arkitekturen er på ingen måte koblet til x86 og Windows, den kan også tilpasses andre arkitekturer. At Mobile Linux blir nevnt som et aktuelt operativsystem for nye bærbare maskiner er vel heller ingen overraskelse.

Bærbar og Internett er nøkkelord i lanseringen. Transmeta satser på at fremtiden dreier seg om nye produkter, som ikke vil være PCer, men mindre og mer spesialiserte apparater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TM3120

Dette er den rimeligste og enkleste prosessoren. Den er allerede i produksjon, og har en klokkehastighet på 333 til 400 MHz, har 96 KB 1.nivå hurtigminne, støtter 133 MHz SDRAM og har integrert brikkesett for kommunikasjon med periferienheter.

Strømforbruket er helt nede i 20 milliwatt i hvilemodus og i full operasjon bruker den bare en watt. Dette er omkring en fjerdedel av andre ”mobile” prosessorer. Den vil kunne klare en hel dags surfing på en batteriladning.

Ytelsen er tilstrekkelig til både web-basert arbeide og håndtering av tung multimedia, som for eksempel video.

Prosessoren håndterer nå både Windows og Linux, og Transmeta tror at Linux vil bli det foretrukne operativsystemet for bærbare Internett-apparater.

TM5400

Dette er en kraftigere prosessor, med klokkehastighet på opptil 700 MHz. Den har et enda større spenn i strømforbruk, som kan gå helt ned i 8 milliwatt. Det integrerte 1.nivå hurtigminnet er på 125 KB og 2. nivå hurtigminne er på 256 KB. DDR-SDRAM på opptil 166 MHz støtter.

Denne prosessoren vil settes i produksjon i midten av året, men prøver er allerede tilgjengelig.

Bruksområdet for denne prosessoren er i kraftigere bærbare enheter, som kjører tyngre programvare. Den vil kunne kjøre i opptil 8 timer kontinuerlig bruk. Et annet bruksområde er avspilling av DVD – og her vil vi se en driftstid mellom tre og fire timer på en batteriladning.

TM5400 er kompatibel med alle x86-baserte operativsystemer, som alle versjoner av Linux og Windows 98, NT og Windows 2000.

Spennende

Dette er svært interessant teknologi, og vi venter spent på fungerende produkter. Vil Intel og AMD klare å ta denne utfordringen? Vil forskjellen i strømforbruk være tilstrekkelig til at det blir et vesentlig marked? Hva med prisnivået?

Du kan lese mer om Transmeta og Crusoe på Transmetas nettsted.