CREST GO500 - Celeron

Vi har testet en bærbar Crest med Celeron-prosessor som viser seg å være like rask som tilsvarende maskin med Pentium II-prosessor. At det i tillegg er en maskin med bare solide egenskaper, gjør den til et gunstig kjøp.

CREST GO500 - Celeron
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

I november testet vi en CREST GO500 med 400 MHz Pentium II-prosessor. Maskinen skuffet litt når det gjelder ytelsen for ulike programmer, og det var derfor interessant å få inn nesten den samme maskinen til test, men nå med Celeron-prosessor med samme klokkehastighet.

LES OGSÅ:

Spesifikasjoner

Maskinen vi har testet hadde en 14,1"-skjerm, og kan vise opptil 1024x 768 piksler i 32-biters farger (tilsvarer millioner av farger pluss teksturer). Legger du til en tusenlapp, kan du få den levert med 15"-skjerm. Tastaturet er på 321 cm2 med 88 taster, og pekeredskapet er en styreflate plassert rett foran mellomromtasten med to knapper i bue foran selve flaten.

GO500, som har innbygget både CD-spiller (kan leveres med DVD-spiller for ca. 1.200 kroner (inkl. mva) ekstra) og diskettstasjon, veier 3,1 kg, og er dermed ca. 10% tyngre enn gjennomsnittet av bærbare PCer vi har testet. Maskinen har et volum på 3296 cm3, og er er å regne som en forholdsvis lett maskin blant bærbare PCer siden den har innbygd CD-spiller og diskettstasjon.

Som nevnt er denne PCen utstyrt med en Celeron 400 MHz-prosessor, noe som innebærer en besparelse på ca. 2.500 kroner (inkl. mva.) sammenlignet med en Pentium II-prosessor med samme klokkehastighet. Internminnet i maskinen vi testet er 64 MB, men legger du til ca. 3.000 (inkl. mva.) kroner får 128 MB. Harddisken har 6 GB harddisk lagringsplass, men for ca. 700 kroner (inkl. mva.) ekstra får du 8 GB harddisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maskinen har alle vanlige porter innbygget, samt plass til enten to Type I/II PC-card (PCMCIA) eller ett Type III, to USB-porter, trådløs port samt S-VHS-utgang for TV og video.

I bruk

Det er egentlig ikke noe særlig å trekke for denne maskinens brukervennlighet, og den er behagelig å ta i bruk både når du plasserer den på fanget og når du sitter ved et skrivebord. Dessverre mangler PCen uttrekkbare bein bak som hjelper til med å løfte den opp. Det kunne gitt den en enda mer behaglig vinkel du arbeider på skrivebordet.

Lysstyrken er på 105 i DinSide-indeks, og det er absolutt akseptabelt. Skjermen holder i tillegg høy kvalitet for skarphet og fargegjengivelser.

På samme måte som med forrige CREST-maskin vi testet, er denne maskinen såpass stor at det ikke føles naturlig å plukke den med seg hver gang du er på vei til et møte eller på vei hjem. Men for brukere som trenger en maskin som er grei å ta med seg fra ett arbeidssted til et annet, er den utmerket.

Overraskende god ytelse

Ettersom denne testmaskinen både har en tregere prosessor og halvparten så stort internminne som den forrige CREST-maskinen vi testet, hadde vi regnet med at det ville være forskjellig ytelse på disse maskinene. Men vi ble overrasket: til tross for at denne maskinen (med disse spesifikasjonene) koster ca. 5.000 kroner mindre, er den praktisk talt like rask som sin storebror.

Mens Pentium II-varianten har en total Sysmark-ytelse på 138, kommer denne maskinen rett bak med 137. Og det er så liten forskjell at du ikke vil merke det. For de enkelte programmer er det noen utslag som kan være interessante, men det eneste virkelige utslaget går i favør av den billigste modellen, hvor 3D-modelleringsverktøyet Bryce 2 er hele 20% raskere. Og akkurat det er et utslag som teller, ettersom Bryce ofte setter i gang med operasjoner som tar flere minutter selv på de raskeste maskiner.

Dessverre sliter også denne CREST-maskinen med dårlig ytelse for Word. Men det betyr ikke akkurat at Word blir tregt ved vanlig bruk – det er først i møte med avanserte funksjoner at du vil merke utslag.

Batterilevetiden er absolutt godkjent, med 3 timer og 20 minutter. Løsningen for hvilemodus er OK, hvor utkopling i løpet av ett og et halvt sekund er svært bra, mens innkobling fra hvilemodus på åtte sekunder er middels bra.

Konklusjon

Det er enkelt å fortelle deg hvilken prosessor du bør velge hvis du skal kjøpe en bærbar PC fra CREST: Celeron!! Sammen med denne maskinkonfigurasjonen er den bortimot like rask som Pentium II, og dessuten 2.500 kroner inkl. mva. billigere.

For øvrig er dette en maskin som er fornuftig konfigurert og som vil passe godt til mange ulike arbeidsoppgaver. Dessuten er prisen er forholdsvis gunstig for en maskin i denne klassen.