Crest Companion 310

Pakket inn i babyblått eksteriør gir Crests nye bærbare PC svært mye for pengene. Companion 310 er den rimeligste av Crests tre nye modeller, og passer bra for den prisbevisste bruker.

Crest Companion 310
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Vi skal ikke stikke under en stol at vi har testet både kraftigere og lettere bærbare PCer tidligere, men i daglig bruk har Crest Companion 310 mange sterke sider. Prisen er 14.694,- inkl. mva., og med det blir Companion 310 den mest prisgunstige bærbare PCen i denne testrunden.

LES OGSÅ:

Førsteinntrykk

Skulle noe være uklart under oppakking og første gangs oppstart av Companion 310, har Crest lagt ved en rikholdig brukermanual på engelsk. Vår testmaskin var satt opp med Windows 2000 i norsk utgave, og startet i sluttfasen av installeringsprosessen. Etter å ha lagt inn regionspesifikke opplysninger og opprettet en administratorkonto var vi i gang.

Crest Companion 310 kan skilte med en svært god 13.3” skjerm. Bildet er både farge- og lyssterkt, men vi savnet muligheten for kontrastinnstilling. Det er kun mulig å justere lysstyrken ved hjelp av Fn-tasten og piltastene. Vi så antydninger til et svakt felt i LCD-skjermen, hvor det oppstod fordreininger i bildet bare vi skulle endre vinkelen på skjermen, eller trykket lett et sted bak på lokket. Det tyder på at lokket ikke gir spesielt god beskyttelse, så ikke legg bøker eller papirstabler på en lukket Companion 310.

Utstyrsnivå

Crest Companion 310 er en svært godt utstyrt PC med tanke på innmat, men vi synes tilkoblingsmulighetene kunne vært bedre. Spesielt savner vi nettverkstilkobling, PS/2 port og en ekstra USB-port i tillegg til den ene som er der. Men sett i forhold til den gunstige prisen tilgir vi dette fort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inkludert ellers er: Celeron 650 MHz, 10 GB harddisk, 192 MB minne, 24x CD-ROM, fastmontert diskettstasjon, kortplass for Type III PCcard, 56K internt modem, en USB-port, infrarød port, parallellport, seriellport, VGA-utgang, utgang for S-video, hodetelefonutgang og mikrofoninngang.

Grafikken besørges av en Trident Cyberblade AGP grafikkbrikke som benytter 8 MB av internminnet i stedet for å ha et eget dedikert minne. Vi kjenner denne løsningen fra Best Apache, hvor grafikkbrikken legger beslag på 16 MB internminne. På Apache kan minnebufferen justeres, men ikke på Companion 310. Vi ser heller ikke noe behov for å justere ned til for eksempel 4 MB, da fordelen av å ha 4 MB ekstra tilgjengelig systemminne er langt mindre enn å bruke de 4 MB til grafikkminne. Maksimal skjermoppløsning er 1024x768 punkter i 32 biters fargedybde, noe som er tilnærmet det maksimale du får i bærbare PCer under 20.000,- kroner.

Ved oppstart av Companion 310 har du 184 MB minne tilgjengelig etter at 8 MB er satt av til grafikk, og Crest skal ha ros for å inkludere så mye minne. Faktisk er dette den bærbare PCen med mest minne som vi har testet denne våren, og det kommer godt med siden vår Companion 310 ble levert med minnesultne Windows 2000.

Praktisk bruk

Crest Companion 310 har, etter vår mening, denne testrundens beste tastatur. Det sammenføyer det beste fra Acer Travelmate 203TX og Dell Latitude CPt S600GT, og resultatet blir presise taster som er myke og kontante i anslaget, samtidig som de er fri for skarpe kneppelyder. Her er det duket for mange timers utrettelig skriving, kombinert med en avrundet front som er behagelig å hvile håndbaken mot.

Crest Companion 310

Pekerstyringen skjer med en presis pekeplate, men selv om det er fint lite slingrig i ”museknappene” gir de fra seg en høy kneppelyd ved bruk.


I likhet med Toshiba Satellite 2800-100 gir Crest deg mulighet for å spille av CDer uten at du trenger å verken skru på PCen eller åpne lokket. Betjeningstastene er lett tilgjengelige på oversiden når lokket er igjen, og i likhet med bærbare CD-spillere kan du låse tastene slik at CD-spilleren ikke setter i gang ved et uhell og tapper batteriet. Når PCen er skrudd på kan de samme betjeningsknappene brukes som hurtigtaster for å starte nettleser og e-postprogram, og de er selvsagt fullt konfigurerbare til å starte dine mest brukte programmer.

Ikke glem strømadapteren hjemme

Et ankepunkt hos Companion 310 er den korte batterilevetiden. Etter kjøring av programmet Ziff Davis Batterymark 4.0 uten noen strømsparingsfunksjoner, endte klokka (og strømmen) på 1 time og 55 minutter, noe som kvalifiserer til jumboplass. Nest verst er Compaq Armada E500 med 2:11, og best hittil er Dell Latitude CPt S600GT med hele 2:55. Med andre ord bør du ikke glemme strømadapteren hjemme, for du kan heller ikke sette inn et ekstra batteri. Husk også å benytte Windows’ funksjoner for strømsparing for å tyne mer arbeidstid ut av batteriet.

Vekten på 3.3 kg er også litt høyere enn snittet, men med på kjøpet får du heldigvis en hendig bæreveske. Dessverre er den ikke polstret på noe vis og gir derfor forholdsvis dårlig beskyttelse. Vi anbefaler derfor å anskaffe en solid bæreveske for å ta godt vare på investeringen din.

Ytelse

Noe av det mest interessante for deg som bruker er selvsagt hvordan ytelsen er i forhold til det du betaler for en PC. Total Sysmark-indeks ble på 86, som plasserer Companion 310 i sjiktet mellom Best Apache (indeks 90) og Fujitsu Siemens Lifebook B-2154 (indeks 82).

Overraskende nok var testmaskinen vår sterkere med grafisk tunge programmer enn med typiske kontorapplikasjoner som Word og Excel. I de grafiske programmene scoret Companion 310 nesten like høyt i Sysmark 2000-testene som før nevnte Dell Latitude, men da vi kom til kontorapplikasjonene sank ytelsen ned til nesten samme nivå som Lifebook B-2154, som kun har en Celeron 450 MHz og 64 MB minne.

Svakt gjorde Crest Companion 310 det også i testene for minnebåndbredde gjort med SiSoft Sandra 2001, hvor vi kartlegger systemets evne til raskt å flytte data internt. Her var ytelsen igjen på jumboplass-nivå, med 101 MB/s for flyttall og 112 MB/s for flyttall. Til sammenligning er de hittil beste tallene målt for Compaq Armada E500, med henholdsvis 311 MB/s og 351 MB/s. Ut fra dette slutter vi at Companion 310s ytelse blir hemmet av lav minnebåndbredde, og at vi ville sett bedre ytelsestall i Sysmark 2000 hvis minnebåndbredden ble forbedret.

Bedre sto det til i testen for kopiering av 489 MB data fra CD til harddisk. Her disket Companion 310 opp med respektable 6 minutter og 59 sekunder, kun slått av Toshiba Satellite 2800-100 som klarte samme oppgave på 6:23.

Oppsummering

Crest Companion 310 er en PC som er ypperlig i daglig bruk, med godt design og praktiske løsninger. Vi savner bedre tilkoblingsmuligheter, spesielt for nettverk, men ellers har vi fint lite å utsette på denne PCen som gir vanvittig god valuta for pengene. Da ser vi gjerne gjennom fingrene med at den ikke når helt opp til samme ytelsesnivå som vår testvinner Dell Latitude CPt S600GT. Anbefalingen blir derfor å skaffe deg en Crest Companion 310 hvis prislappen på den kraftigere Dell Latitude blir for stiv.