Creative ZEN Vision W

Creative ZEN Vision i bredformat er klar, vi har testet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I desember 2005 testet vi de forrige utgaven av Creative ZEN Vision, og den scoret høyt på mange punkter. Hele testen kan du lese her.

Forskjellene mellom dagens utgave og den forrige er mindre enn mellom de to foregående, denne gangen er det først og fremst formatet som er endret - W står for Widescreen og oppløsningen på den innebygde skjermen er nå 480 x 272 punkter, mens forgjengeren hadde 640 x 480.

image: Creative ZEN Vision W


Problemet med skjermen på forgjengeren var dårlig innsynsvinkel. Dette er fremdeles et problem, til en viss grad. Skjermens prestasjoner kan sammenlignes med rimelige LCD-skjermer for PC, det største problemet er at rødfargene forsvinner fort når du vrir på skjermen. Dette går ut over ansiktsfarger i stor grad, men for annet materiale er det mindre sjenerende.

Ser du omtrent rett på er skjermen helt utmerket.

I bruk

Det er en omfattende installasjon du må gjennom før du kan koble til og overføre filer til Vision W, og det hele avsluttes med en omstart.

Etter omstart kobler du til spilleren med USB-kabelen og driverne blir installert automatisk. Du blir så presentert med muligheten for å synkronisere innholdet med utvalgte mapper på PCen.

Dette er fint for de med små musikk-, bilde- og videosamlinger som ikke tar mer plass enn 30 eller 60 GB som er de diskstørrelsene som tilbys på Vision W.

Mer krevende brukere vil foretrekke å administrere innholdet selv, og her finnes det flere muligheter.

Den ene er å bruke Wizards, hvor du velger oppgave og blir geleidet trinn for trinn gjennom prosessen. Da vi listet opp videofiler i forskjellige formater i vinduet med "Add File" kommandoen forsvant plutselig innholdet i skjermbildet til Wizarden og alt gikk i stå. Dette skjedde gjentatte ganger, før konverterings/overføringsprosessen faktisk ble satt i gang.

image: Creative ZEN Vision W


Mer vellykket var dra-og-slipp i vinduet som dukker opp når du velger å Utforske (Explore) mediespilleren. Da dukker mappene opp og det er bare å dra filene du ønsker over.

image: Creative ZEN Vision W


Video og bildeformater

For filer i formater som ikke støttes direkte får du flere valgmulligheter. Det naturlige er å konvertere dem først før de overføres, og dette fungerte på praktisk talt alle filformater vi hadde på disken. Unntaket var VOB-filer som ikke var støttet, og filer i HDV-format fra Sony-kamera som ble konvertert helt greit, men ble sammentrykket etter konvertering. Sony bruker jo rektangulære piksler og ikke et ekte 16:9 format her.

Et annet problem var hakking på MJPEG-filer fra vårt IXUS 800is digitalkamera. Det var ikke spesielt pent.

Ellers var spilleren overraskende rask til å håndtere store 10 megapikslers JPG-bilder fra Nikon D200 som vi overførte kjapt og greit med den innebygde kortleseren for CF-format. Det tok bare et drøyt sekund å skifte mellom bildene.

Andre nyheter

En kalenderfunksjon har nå kommet på plass, det er også mulig å synkronisere denne med Outlook.

Zencast er Creatives nettjeneste for "podcasting" av video og lyd, prøveopplegg er inkludert.

Konklusjon

Creative ZEN Vision W er en utmerket mediespiller som stort sett fungerer problemfritt i en vanskelig jungel av filformater og codecer.

Bilde og lyd er utmerket når vi vurderer den som en personlig spiller, den er ikke like egnet til de store forsamlinger...

Betjeningen er logisk, men piltastene med OK i midten krever litt påpasselighet og tilvenning. Det er for lett å trykke på OK i farta.

Prisen har blitt hyggeligere, med en gate/nett pris på under 3500 kroner. 60 GB utgaven har vi ingen pris på i skrivende stund.

Vi synes at forøvrig 30 og 60 GB er litt lite for en slik spiller, som jo henvender seg til mer avanserte brukere.

[Ugjyldig objekt (OPPSUMB)]

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!