Creative Zen Stone

DUELL: Vi har testet de nye moteikonene, og forteller deg hva som er riktig spiller for deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minimalistiske, ørsmå og enkle MP3-spillere uten skjerm og for mange knapper og innstillinger, er i vinden for tiden. I sentrum står Apple med sin annengenerasjon iPod Shuffle, men nylig lanserte Creative sin Zen Stone, som med svært aggressiv prising har gått rett i strupen på Apple i dette markedet.

Begge spillerne er så små at de knapt merkes i bukselommen, men begge er imidlertid utformet med tanke på at de skal ses.

Her er en rask oversikt over likhetene og forskjellene mellom de to rivalene:

Forskjeller og likheter
   
 Creative Zen StoneApple iPod Shuffle
Pris:349,-699,-
Farger:sort, hvit, rød, blå, rosa eller grønn.sølv, rosa, grønn, blå eller oransje
Størrelse:53 x 35 x 13 mm41 x 27 x 10 mm
Vekt:18,5 gram15 gram
Kapasitet:1 GB1 GB
Formater:MP3, WMA, WMA DRMMP3, WAV, AIFF, AAC (M4A/M4P)
Batterilevetid:10 timer12 timer
Tilkobling:standard miniUSB-kontakt, øreplugger (3,5 mm)Krybbe med USB-kabel, øreplugger (3,5 mm)
Programvare:Trenger ikkeiTunes 7
Feste:Ingen*Klips
* klips og armbånd fås som ekstrautstyr
image: Creative Zen Stone


Som du ser er Shuffle litt mindre og lettere, og byr på litt bedre batterilevetid. Den er imidlertid dobbelt så dyr, er avhengig av egen programvare for overføring av musikken, og er også uløselig knyttet til en medfølgende dokkingstasjon for lading og overføring.

Begge spillerne kommer i flere forskjellige moteriktige farger, men kun Shuffle kommer med klips som standard. Og her er vi inne på en vesentlig forskjell, og som vi tror taler til Shuffle sin fordel. Med Shuffle viser du nemlig frem spilleren din - folk ser den når du går på gaten, der den lyser opp på jakkeslaget. Stone ser kul ut, bevares, men den må enten bæres i hånden, ligge i lomma eller du kan kjøpe klype - noe vi tror de aller færreste ikke en gang vil få med seg er en mulighet.

Betjeningen er identisk på de to. Du kan starte og stoppe avspilling med knappen i midten, navigere og spole ved hjelp av de horisontale knappene, og justere volumet med de vertikale. Musikken kan enten spilles av sekvensielt eller i tilfeldig rekkefølge. Enklere kan det ikke få blitt.

Stone kan ikke klypes fast noe sted med mindre du kjøper klype løst. Den muligheten får du rett ut av boksen om du velger Shuffle.
Stone kan ikke klypes fast noe sted med mindre du kjøper klype løst. Den muligheten får du rett ut av boksen om du velger Shuffle. Vis mer


Kapasiteten er også den samme, men siden Stone støtter WMA, som tåler litt tøffere komprimering enn LE-AAC og MP3, kan du skvise mer musikk i akseptabel kvalitet inn på Stone enn på Shuffle. Men de store fordelene i Stones favør er etter vårt skjønn to ting. For det første trenger du ikke noe som helst av programmer på PCen din annet enn Windows Utforsker, for å overføre musikken din. Spilleren dukker opp som egen stasjon automatisk, deretter er det bare å dra og slippe musikken du vil ha overført. Musikk kan dessuten overføres tilbake til PCen eller til nye PCer ved å dra og slippe den andre veien.

Om du likevel skulle ønske å bruke programvare, for eksempel for å rippe CDer eller kjøpe musikk på nettet og synkronisere mot musikkbiblioteket ditt, kan du bruke Windows Media Player til formålet - eller nær sagt alt annet av musikkbiblioteker.

Dagens PCer er bærbare, eller har i det minste USB-tilkoblinger lett tilgjengelig. Det har Creative tatt konsekvensen av, og USB-kabelen som følger med er den korteste vi har sett. Men vi digger det, for vi hater kabelspaghetti.
Dagens PCer er bærbare, eller har i det minste USB-tilkoblinger lett tilgjengelig. Det har Creative tatt konsekvensen av, og USB-kabelen som følger med er den korteste vi har sett. Men vi digger det, for vi hater kabelspaghetti. Vis mer


Den andre store fordelen må aldri undervurderes. Stone kobles til PCen ved hjelp av en helt standard USB-kabel med minikontakt mot spilleren. Når den er tilkoblet, lades samtidig batteriet. Slike standardkabler finner du "over alt". Mangler du krybben til Shuffle har du derimot ikke annet å gjøre enn å kjøpe en ny, ellers er spilleren verdiløs.

Hva med lydkvaliteten?

Både Zen Stone og iPod Shuffle leveres med enkle øreplugger. De har litt forskjellig utforming, og de svarte som følger med Stone sitter bedre i våre ører enn de hvite og mer runde iPod-pluggene. De ser også litt mer sofistikerte ut. Lyden derimot, er bedre i iPod-pluggene. Den er mer balansert og har en litt bedre og mer behagelig diskant enn pluggene som følger med Stone.

For spillerne i seg selv produserer lyd som absolutt er sammenlignbar, og i blindtesten var det ikke mulig for oss å skille dem - med like øreplugger og hodetelefoner. Begge har maksvolum som er overraskende høyt, og det er faktisk iPod Shuffle som er i stand til å spille aller høyest (så det gjør direkte vondt i ørene).

Uansett, vi gjentar nok en gang: Er du opptatt av å få en best mulig lytteopplevelse velger du andre plugger eller hodetelefoner enn dem som følger med spilleren. Vi tror imidlertid ikke at målgruppen vil bry seg særlig om denne muligheten.

image: Creative Zen Stone


Konklusjon: Fornuft eller følelser?

Begge spillerne har sine fordeler og ulemper. Ipod Shuffle trekker så vidt det lengste strået på lydkvalitet, og er praktisk og enkel å like takket være klips-løsningen. Den krever imidlertid dokking og programvare, og ikke minst - den er dobbel så dyr som Stone.

Stone trenger verken dokking eller programvare. Hvis vi ser forskjellene litt i perspektiv er det enkelt å vurdere Stone som den klart mest "portable" spilleren, fordi den kan kobles til over alt - uten videre og uten grenser. Er dette viktig for deg, er Stone er riktigere valg enn Shuffle.

Når alt kommer til alt har begge fortjent en firer på terningen, men forskjellene som er beskrevet i denne testen bør likevel gjøre det enkelt for deg - dersom valget stod mellom disse to. Delkarakterene ser du i boksene under.

Testresultat

Zen Stone

Terningkast 4

Svært enkel å bruke, pen design med runde kanter, robust, billig

Mangler skjerm og god navigering

Oppsummering - Creative Zen Stone:

Testresultat

Shuffle (2. generasjon)

Terningkast 4

Ekstremt liten og lett, praktisk klype, enkel, robust, fine farger

Mangler skjerm og god navigering, krever dokking

Apple iPod Shuffle:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!