Creative Zen MX

Den er en av årets mest spennende MP3/mediespillere, med imponerende liste med funksjoner og ikke minst: utbyggbart minne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Creatives nyeste multimediedings heter ganske enkelt Zen. Du synes kanskje du har hørt navnet før? Ikke så rart, for det har vært brukt på en rekke Creative-spillere tidligere, da med et tilleggsnavn som Stone, Touch, Micro, Nano, Sleek, Vision m.fl.

At Creative omsider føler at serien har "kommet hém" med lanseringen av Zen kan nok være en av grunnene til navnevalget. På papiret kan den nemlig se ut som en tilnærmet komplett spiller.

Her er spesifikasjonene:

Creative Zen MX

 • 4, 8 eller 16 GB flashminne
 • Kortspor for utbygging av minne (SD/SDHC - tåler minst 32 GB ekstra)
 • Støtter MP3, WMA, AAC, WAVE-formater
 • Støtter WMV og DivX/Xvid video i 320x240 piksler oppløsning
 • 2,5" fargerskjerm (320 x 240 piksler), 16,7 mill farger
 • FM-radio
 • Mikrofon
 • Bildeviser
 • Klokke, kalender, kontaktliste, oppgaveliste (krever Outlook på PCen)
 • 25 timer lydavspilling/5 timer videoavspilling mellom hver batterilading
 • Størrelse: 55 x 83 x 12 mm
 • Vekt: 64 gram
Det mest oppsiktsvekkende er naturligvis kortsporet som i praksis betyr at spillleren kan konkurrere mot harddiskbaserte spillere hva kapasitet angår. Pr dags dato finnes ikke 32 GB SDHC-kort, men formatet er spesifisert opp til 32 GB, og Zen skal støtte dette - minst, lover Creative. Samtidig bekrefter de samme representanter fra Creative overfor DinSide Data at det ikke kommer flere harddiskbaserte spillere fra selskapet.

image: Creative Zen MX


Bør bruke programmene som følger med

For øvrig er det ikke hverdagskost at spillere i denne størrelsesklassen har støtte for videoformatene DivX/Xvid og Windows Media Video. Disse utgjør svært store deler av video som distribueres lovlig og ulovlig på nettet, men det hjelper lite dersom oppløsningen avviker fra 320 x 240, noe den som regel gjør. Da må den nemlig konverteres først, før Zen klarer å spille den av. Dette tar den medfølgende programvaren Syncmanager seg av, men vi skulle ønske den jobbet litt kjappere. For eksempel tok det 20 minutter å konvertere og overføre en 30 minutters KLiKK-episode på vår test-PC, som er utstyrt med en AMD X2 3800+ prosessor.

Originalfilen var i DivX-format, men ble konvert til WMV. Det er flere måter å konvertere på med medfølgende programvare, og Creative Video Converter lar deg velge mellom tre forskjellige profiler. Standardprofilen anslår at 1 time video vil beslaglegge rundt 180 MB lagringsplass, mens best kvalitet beslagglegger rundt det dobbelte, uten at det gir særlig store gevinster for den opplevde kvaliteten.

image: Creative Zen MX


For øvrig hjelper medfølgende Zen Media Explorer deg med å rippe musikk fra CD, konvertere videoer slik at de blir kompatible osv. Du kan også bruke Windows Utforsker til å overføre musikk, bilder og kompatible videoklipp ved hjelp av vanlig dra&slipp.

God skjerm

Og har du først funnet et kompatibelt eller konvertert et videoklipp, skal du vite at 320 x 240 piksler er helt perfekt på den 2,5" store skjermen. Skarpheten, fargegjengivelse og dynamisk omfang er også meget bra på Zen-skjermen, men det skal man ha lov til å forvente i 2007 fra de seriøse aktørene på dette markedet.

Klippet under gir deg en idé om videokvaliteten:

Videovisning (wmv 2 758 kB)


Dårlig merket

Designmessig er Zen slank og lekker med avrundede hjørner. Dermed glir den lett ned i lomma. Skjermen dekker ca 70% av forsiden, og til høyre for den er det en del knapper. Øverst en todelt knapp med uforståelige symboler, så en umerket firkantknapp med fire trykkpunkter og en knapp i midten, nederst en todelt knapp igjen, og her drar vi i det minste kjensel på play/pause-symbolene på høyre side. Venstre side viste seg å være en snarvei-knapp, som enkelt kan programmeres til å utføre en bestemt handling, for eksempel starte radioen eller spille låter i tilfeldig rekkefølge, ved å holde den inne noen sekunder.

image: Creative Zen MX


Trykker du på venstre side av den øverste knappen (som viser et speilvendt symbol av snarvei-knappen), går du ett skritt tilbake i menyene. Et langt trykk tar deg til hovedmenyen. Trykker du på motsatt side får du fram en hurtigmeny som lar deg foreta diverse valg og innstillinger knyttet opp mot funksjonen som er aktivert.

Flere er bedre

Etter å ha fiklet en stund begynte betjeningen å sitte i fingrene, og vi oppdaget blant annet mange forskjellige innfallsvinkler til mediesamlingene. Det blir imidlertid ofte litt mange trykk, knappene er svakt merket og symbolene lite intuitive. Her har Creative noe å lære av konkurrentene Sony og Apple. Vi savner dessuten muligheten til også å kunne vise innholdet i internminnet i spilleren i vanlig mappe/filstruktur, slik man kan på flere andre spillere vi har testet i det siste.

Vi ble heller ikke veldig imponert over hvordan platealbum visualiseres på skjermen. Du kan vise dem i form av grafiske elementer/minitayrer, noe som i og for seg er bra og helt i tiden, men navnene vises ikke med mindre du markerer hver enkelt. Dersom musikkfilene/mappene ikke inneholder bilde av plateomslaget, vises kun et standard-ikon, og da blir det helt håpløst.

Slik vises platealbum med miniatyrer. Navnet vises ikke før et album blir markert. Heldigvis kan de også vises som tekstliste.
Slik vises platealbum med miniatyrer. Navnet vises ikke før et album blir markert. Heldigvis kan de også vises som tekstliste. Vis mer


Ikke nok med det; ved å bruke dra & slipp i utforskeren kom ikke bilde av plateomslaget med, til tross for at dette lå bakt inn i MP3-filene, vi var nødt til å bruke den medfølgende Creative-programvaren for at dette skulle komme med. Da blir vi litt smågretne og velger tradisjonell listevisning i stedet.

Langt hyggeligere synes vi det er at overføring til og fra PC skjer via en standard miniUSB-port, og lading skjer samtidig. Slike kabler er enkle å oppdrive, i motsetning til proprietære løsninger vi ofte ser fra andre produsenter. Overføringshastigheten er heller ikke så ille, vi overførte fire fulle album på ca 1 minutt (128 Kbps).

God lyd

Ørepluggene er trukket med skumputer, og sitter godt og stødig i øret. En stor fordel med skumputer er at de irriterer ørebrusken i langt mindre grad enn harde plastplugger kan ha en tendens å gjøre, mange opplever verk etter en tids bruk av slike. Etter flere timers bruk opplevde vi at det fortsatt var behagelig å ha Creative-proppene i øret, både med hensyn til passform, men også med hensyn til lyd. For kvaliteten på disse øreproppene er god, og står ikke tilbake for andre løsninger i denne klassen. Er lyd virkelig viktig for deg vil du velge andre lytteløsninger, men for "folk flest" er dette absolutt godkjent.

FM-radiodelen er brukbar, men mottakeren er ikke så sterk som i Sony NWZ-S610. Autosøket fant tre kanaler i vår testlab, og de var rimelig klare og lyttbare i stereo.

Ikke ID3-støtte ved bruk av minnekort

Dersom du putter i et minnekort blir ikke innholdet blandet med mediefiler i det innebygde minnet, du må navigere deg til "Minnekort" i menyen, og bla i en normal mappe/filstruktur. Du får ikke tilgang til alle innfallsvinklene som du får ved å bruke internminnet, og tagger støttes ikke.

Overføring direkte til minnekortet fra PC er enkelt, du setter bare spilleren i "Flyttbar disk"-modus fra menyen. Ved å bruke et raskt minnekort mer enn doblet vi overføringshastigheten i forhold til overføring til internminnet.

Konklusjon

image: Creative Zen MX


Zen er ikke like enkel å bruke som favoritten vår i denne klassen, Sony NWZ-S610. Den har også svakere radiomottaker, og overføring av filer fra PC fungerer ikke optimalt uten å bruke den medfølgende programvaren.

På den annen side er den meget funksjonsrik, har en god skjerm, og kanskje viktigst for mange: utbyggbart minne. Vi var veldig i tvil da vi skulle trille terning til denne spilleren, på papiret er det en klar femmer, men den mangler litt på gjennomføringen og vi lander derfor på en en firer - en meget sterk riktig nok.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!