Creative Zen Media Center

Håndholdte, harddiskbaserte videospillere kommer for fullt. Creatives nyeste løsning er nå tilgjengelig, men er den morsom å bruke? Les vår test!

Publisert
Sist oppdatert

Det kanskje mest naturlige steget fra harddiskbaserte musikkspillere, er å la dem spille andre typer media, og video er nok det mest logiske alternativet. Det har følgelig kommet en rekke forskjellige spillere av denne typen i det siste, felles for disse er at de spiller musikk, videoklipp og viser frem bilder, takket være store og klare fargeskjermer.

Creative Zen Media Center


Creative slipper i disse dager sin variant, men denne er litt annerledes enn konkurrente. Zen Media Center bruker nemlig et Windows Mobile-basert operativsystem, som kalles Portable Media Center. Dette operativsystemet har et glimrende og enkelt grensesnitt, og fungerer smertefritt med Windows Media Player 10.

Ikke for baklommen

Det er ett stort minus med Zen Media Center, og det synes med en gang - spilleren er stor og tung og ikke spesielt lommevennlig (144 x 80.7 x 27 mm, og veier 340 gram) .

Fordelen er imidlertid at størrelsen gjør det mulig med både stor skjerm (3,8 tommer) og stort batteri, noe som bidrar til en god bruksopplevelse samt bra levetid.

Den har imidlertid ren design, uten overdrevent mange knapper. Skjermen sitter i midten, og på hver side av denne ligger det diverse funksjonsknapper. På venstre side er det plassert en fireveis navigasjonsknapp, samt en tilbake-knapp som tar deg et nivå bakover i menyen. Til høyre ligger volumknappene samt start/pause-knappen. Enkelt og oversiktlig, det krever ikke spesielle datakunnskaper å navigere seg gjennom enheten. På oversiden finnes det også fire bokmerke-knapper, som kan fungere som snarveier til dine favorittfilmer eller album. Veldig praktisk hvis du har mye data liggende på spilleren.

Batteriet tar godt med plass
Batteriet tar godt med plass Vis mer


Du kobler maskinen til PCen ved hjelp av en USB-kabel, som uvanlig nok har en proprietær kontakt på den ene siden. Installasjonen fungerer imidlertid som en drøm, da spilleren kjennes igjen av Windows Media Player 10 øyeblikkelig, og det er bare å sykronisere video- og musikklipp.

Media Center støtter kun MPEG1, MPEG2 samt WMV-format for avspilling av videofiler, og filmer du måtte ha liggende i andre formater blir automatisk konvertert av Windows Media Player 10. Dessverre er det ikke uten videre støtte for DIVX-filer.

Enkel betjening

Grensesnittet fungerer som en drøm. Med en fullpakket 20 GB disk blir det fort mye innhold å holde orden på, men her løses det på en glimrende måte, synes vi. Når du skrur på spilleren, kommer det opp en Start-meny med snarveier til musikk, bilder og film - samt TV-opptak, som forutsetter at du bruker en PC med Media Center-utgaven av Windows.

Creative Zen Media Center


Du klikker deg selvsagt inn på de respektive menyene, og får musikk, bilder eller video sortert opp etter diverse kriterier (album, artist, sjangere, sanger). Du kan endre sorteringen ved å trykke til høyre eller venstre på navigeringstasten. Derfra er det bare å velge det aktuelle innholdet, og se eller høre! Du kan når som helst gå tilbake til hovedmenyen ved å trykke på en grønn Start-knapp.

Spilleren har en innebygd høyttaler, som riktignok er ganske svak, men gir fra seg likevel hørbar lyd. De fleste av oss vil selvfølgelig benytte seg av hodetelefoner, og lyden i disse er absolutt godkjent, selv om vi føler at nivået er litt svakere enn i dedikerte musikkspillere. Via innstillingsmenyen kan du velge en av forhåndsdefinerte EQ-innstillinger, samt justere lysstyrken på displayet. Kvaliteten på displayet er bra, det er lyst, fargerikt og tydelig - men det er mottakelig for fingeravtrykk, så vær forsiktig!

Creative Zen Media Center


I følge Creative er batterilevetiden meget solid, opptil syv timer med videoavspilling, og 22 timer med musikk.

Zen Media Center er et veldig spennende produkt - men det er tydelig at dette er bare begynnelsen på utviklingen. Vi forventer å se mindre og mer bærbare løsninger i fremtiden, per i dag er dette en stor og klumpete enhet å bære med seg. Billig er den heller ikke (ca. 4.200 kroner).

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer