Creative XMod

Er det mulig å gjenskape det som blir borte under destruktiv komprimering av lyd, eller snakker vi rett og slett om "lyd-sminke"?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har testet Icemat Siberia, som tilbyr virtuell surround for headset, med full kontroll over plasseringen av de virtuelle kanalene. Testen finner du her. Men Creative har sin egen løsning, som i tillegg til surround også tilbyr "forbedring" av lyden.

image: Creative XMod


I følge Creative er det tre ting denne boksen tilbyr:

  • X-Fi Crystalizer - som konverterer lyden til 24-bits og "forbedrer den selektivt for å gjenopprette livaktigheten ("vibrancy")som gikk tapt under komprimering". Dette gjør rett og slett lyden "bedre".
  • X-Fi CMSS-3D- konverterer lyden til surround over stereohøyttalere, for en mer naturlig og "innhyllende" ("immersive") lydopplevelse
  • USB-basert oppgradering av lydsystemet- erstatter det støyende innebygde lydsystemet med høykvalitets inn og utganger.

Dette er store ord og vi var ikke spesielt optimistiske i utgangspunktet.

Installasjon

Boksen er på størrelse med en lang mobiltelefon, og har en diger knapp i aluminium plassert midt på. Denne regulerer volum eller graden av effekt på Crystalizer og 3D, disse velger du mellom ved å trykke på den øverste delen av boksen, som fungerer som en stor mus-knapp. Lysdiodene blinker når de indikerer hvilken funksjon som er påvirkes av hjulet, og lyser når effekten er aktiv.

image: Creative XMod


Det er innganger for mikrofon/linje, utgang for linje og hodetelefon og USB. Strøm leveres av USB, boksen har ikke batteri og kan dermed ikke brukes f.eks. med en bærbar MP3-spiller. Du kan likevel bruke den som en frittstående lydprossessor med de analoge inn og utgangene, men da må du koble USB-kontakten til en USB-hub eller f.eks. en strømforsyning med USB-kontakt (de finnes...)

image: Creative XMod


Men i utgangspunktet er X-Mod beregnet på å brukes sammen med en PC, og innstallasjonen er så enkel som den kan få blitt: Du kobler den til med USB-kabelen og Windows XP's innebydge USB-drivere for standard lydenheter aktiveres. Så er boksen klar til bruk.

I bruk

Vi koblet til hodetelefoner, og fant ut at punkt 3 på Creatives skryteliste - at den klarer å erstatte et støyende lydkort - stemte godt. Boksen er svært støysvak, helt i klasse med profesjonelt lydutstyr (vi sammenlignet med vår M-Audio FW 1814). Du hører faktisk ingen verdens ting før musikken braker løs.

Hva så med de andre effektene?

Dette med å gjenskape et opprinnelig lydbilde fra destruktivt komprimerte lydfiler kan vi vel la være i fred. Men at det er mulig å tilføre et lydbilde noe ved aktiv signalprosessering, og at dette kan være musikalsk og lydmessig akseptabelt, eller til og med interessant - det skal vi ikke bestride. Dette er ikke noe nytt, det gjøres hele tiden i lydstudio både under produksjon og mastering. Forskjellige måter å gjøre dette på har vært tilgjengelig siden 1985 da BBE Sonic Maximizer dukket opp. I dag finnes det mange varianter både som frittstående lydprosessorer i rack-format og som plug-ins for lydprogrammer.

Grovt sett går denne teknikke på å bearbeide dynamikken i de forskjellige frekvensområdene, slik at de innbyrdes forskjellene i komponentene i lydbildet økes. I sin enkleste form kan du forestille deg mange raske små hender som skrur på hver sin spak på en stor EQ når det dukker opp lydelementer i akkurat dette frekvensområdet.

Det det koker ned til er om man liker dette eller ikke.

Noen liker jenter uten sminke, med løse t-skjorter, vide jeans og sneakers. Andre liker mer staila versjoner med utstudert makeup, push-up og stilletter - smak og behag.

Vi har hørt på mye forskjellig slags musikk gjennom X-Mod, og synes at den gjør en glimrende jobb på en del typer musikk og produksjoner. Lyden blir både livligere og større, får mer kropp og volum, og mange detaljer dukker tydligere opp i lydbildet uten at det forstyrres. Annen musikk låter bare helt feil med prosesseringen aktiv, og på noen musikktyper virker det som det ikke er noe særlig å hente.

Vi har kjørt de samme lydfilene som vi testet på Icemat Siberia gjennom XMod, med 3D, med 3D og Crystalizer og bare med Crystalizer.

James stereo (wav 3 531 kB)
James 3D (wav 3 528 kB)
James Cryst (wav 3 523 kB)
James 3D Cryst (wav 3 536 kB)
Frank stereo (wav 11 495 kB)
Frank 3D (wav 12 010 kB)
Frank Cryst (wav 12 183 kB)
James 3D Cryst (wav 3 536 kB)
Mahler stereo (wav 5 293 kB)
Mahler 3D (wav 5 203 kB)
Mahler Cryst (wav 5 239 kB)
Mahler 3D Cryst (wav 2 656 kB)
Da er det bare å lytte selv og trekke sine egne konklusjoner.

XMod med effektene slått av fungerer dessuten utmerker som et eksternt lydkort til bærbare PCer, og med ASIO4ALL drivere har du en utmerket lydenhet til musikkprogrammer.

Prisen er 695 kroner