Creative PCWorks FourPointSurround

Dette systemet har 4-kanaler, og er beregnet for de som krever litt ekstra når det gjelder opplevelsen av 3D-lyd. Dette forutsetter et lydkort med 4 utganger (2 stereo), som for eksempel SoundBlaster Live! eller Diamond Monster Sound MX300.

Creative PCWorks FourPointSurround
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Det hele og fulle navnet på dette høyttalersystemet er kort og fengende: ”Cambridge SoundWorks PCWorks FourPointSurround”. Det består ikke overraskende av en sub-bass og fire små satellitter.

LES OGSÅ:

Ved å bruke fire separate kanaler, får du naturlig nok enda bedre romvirkning enn et stereo-system noen gang kan gi, og dette har absolutt høy underholdningsverdi. Det helt optimale hadde selvfølgelig vært åtte høyttalere, plassert i hvert sitt hjørne (i taket og på gulvet), men fire i ørehøyde er et godt kompromiss.

Det er tilstrekkelig med én subbass, siden denne bare tar seg av det dype frekvensområdet hvor vi ikke oppfatter hvor lyden kommer fra.

Lett å plassere

Satellitthøyttalerne er små kuber med 7 centimeters sider. De er lette å plassere, og det følger med flere alternative stativer. Den enkleste varianten er en fot som høyttaleren tres inn på, slik at den peker litt oppover. Dette fungerer fint hvis du har et skrivebord og en hylle bak deg.

Alternativt kan du henge høyttalerne på veggen. Det er ”nøkkelhull” på baksiden, og skruer følger med. Skru i skruene slik at hodet stikker ca 3 millimeter ut, og tre høyttaleren over skruehodet.

Det følger også med stativer for bak-høyttalerne. Disse har tre bein som er 45 centimeter lange, og stativene er lette både å sette opp og å velte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilkobling

Creative PCWorks FourPointSurround

Det følger med en egen signalledning med påmontert volumkontroll for hele systemet. Det er fire ledninger på den lille boksen, og de splittes i to par med plugger. Det ene paret henter signalet fra lydkortet, og de andre to leverer signalet til forsterkeren i subbassen, etter volumkontrollen.

Satellitthøyttalerne har fast påmonterte ledninger som kobles til subbassen med phonoplugger. Det er tre meter lange ledninger for fronthøyttalerne og fire meter lange for bakhøyttalerne.

Lyttetest

Creative PCWorks FourPointSurround

Sammenlignet med Creative CSW350, som er et større system i serien, har PCWorks et mindre ekstremt lydbilde. Det er mindre dybde i bassen, og ikke så krass mellomtone. Spredningen er bra, vi registrerte ikke spesiell punktfølelse. Det er litt mer sus og brum enn det større og dyrere systemet, men ikke så mye at det er sjenerende. Det er likevel mer støy enn i et godt stereoanlegg, hvis man lytter på kraftig volum.

Vi synes at det spiller rimelig bra i forhold til størrelsen, men det har selvfølgelig ikke noe imponerende lydtrykk.

Konklusjon

Hvis bruksområdet først og fremst er preget av spill og moro, er dette et morsomt og rimelig system. Det er brukbart til musikk, men klarer ikke de virkelig krevende lydbildene med særlig overbevisning. Da går bassen i oppløsning og mellomtone og topp blir fort slitsomt å høre på.

Men til generell bakgrunnsmusikk, musikk med noe under middels trøkk og spill med 3D-lyd, er det et fint system.