Creative Nomad Jukebox 3

Var det ikke nok med 6 GB? Den nye versjonen av Creatives jukebox er i butikkene, og her er vår test av herligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Creatives Nomad Jukebox, også kjent som D.A.P (Digital Audio Player), har kommet en lang vei fra den 6 GB-utstyrte originalen vi testet i denne artikkelen. Vi har sett flere oppgraderinger av kapasiteten, helt opp til 20 GB. Den nyeste versjonen, som heter Nomad Jukebox 3, er imidlertid en mye mer omfattende oppgradering enn bare mer lagringsplass.

LES OGSÅ:

Spilleren, hodetelefoner og fjernkontroll
Spilleren, hodetelefoner og fjernkontroll Vis mer

Creative har jobbet en god del både med utseendet på jukeboxen, menysystemet og mulighetene. Resultatet er et underholdningssenter som virkelig er velutstyrt og praktisk. La oss se hva som er nytt i denne utgaven:

Nye klær

For det første har spilleren gjennomgått en revisjon på utsiden. Forskjellene er ikke dramatiske, men Nomad 3 er blitt mer kompakt og bærbar enn forgjengeren, selv om den fremdeles er ganske massiv. Lettere er den også – 338 gram (med ett batteri av to mulige).

Dessuten er spilleren nå utstyrt med Firewire-port i tillegg til USB-port, noe som muliggjør langt raskere overføring av MP3-filer fra PCen. En svært velkommen nyhet når 20 GB med harddiskplass skal fylles opp (krever Firewire-kort), men vi savner USB 2.0-støtte.

Selve designet på enheten er ganske lik de forrige modellene – fronten domineres av en skjerm og knapper som styrer avspillingen og menyfunksjonene. På venstre side finner du av/på-knappen og optisk utgang, bak setter du inn strømmen samt USB- eller FireWire-kablene. Der finner vi også to linje-utganger. På høyre siden av spilleren befinner hodetelefonutgangen seg, og derfra styrer vi også menyene med et scrollehjul.

På undersiden av Nomad 3 finnes en ekspansjonsport som kan brukes til å bygge ut spilleren ytterligere.

Godt med plass

Displayet er oversiktlig nok
Displayet er oversiktlig nok Vis mer

Nomad 3 har en 20 GB harddisk innebygd, noe som i følge Creative selv lar deg skvise inn 8.000 låter i WMA-format eller 5.000 låter i MP3-format (128 kbps). Dette er jo uansett en god del musikk, du får faktisk plass til rundt 500 CDer i spilleren hvis du komprimerer dem til WMA-formatet.

Meningen med Jukeboxen er at den ikke kun skal brukes som en bærbar spiller, men også som en del av anlegget hjemme. Derfor har den både optisk og linje-utgang og nå har den også fått en liten fjernkontroll.

En annen interessant nyhet er at jukeboxen faktisk også kan ta opp lyd direkte, og konvertere til MP3 (det er også mulig å ta opp som ukomprimert WAV).

Bedre menyer

Det er ikke bare det utvendige som har gjennomgått forandringer. Menyene er også blitt mer oversiktlige og lettere å bruke. Hele instrumentet styres i praksis med et lite scrollehjul, og du kan som før sortere låter etter sjanger, album eller artistnavn. Funksjonaliteten er lik, men det definitivt blitt mer praktisk og intuitivt enn tidligere.

I tillegg er skjermen meget klar og har plass til mange linjer tekst, slik at betjeningen av de mange funksjonene og lydinnstillingene går fort unna.

FireWire (SB1394) og USB-portene i midten
FireWire (SB1394) og USB-portene i midten Vis mer

Creatives EAX-motor er støttet i spilleren, og lar deg leke med flere spesialeffekter, i tillegg til at du kan jevne ut lyden eller til og med sette ned hastigheten på musikken for å få med deg detaljene. EAX-instillingene nås forøvrig med en egen, tydelig markert knapp.

Det eneste vi ikke forstår er hvorfor i all verden har Creative fjernet de individuelle innstillingene for bass, diskant og mellomtone? Dette begrenser tross alt mulighetene for å få den optimale lyden, og du blir nødt til å forholde deg til forhåndsinnstillinger av typen jazz, disco eller rock.

I praksis

Vi har egentig svært lite å utsette på den praktiske bruken av Nomad 3. Den er riktignok fortsatt litt stor og tung, men er du vant med vanlige, bærbare CD-spillere, vil du ikke ha problemer med jukeboxen.

Det ene av to mulige batterier
Det ene av to mulige batterier Vis mer

Batterilevetiden er oppgitt til 11 timer. Du får med ett oppladbart batteri, men det er plass til to stykker i spilleren. Kjøper du ett batteri til, blir levetiden utvidet til hyggelige 22 timer.
De medfølgende hodetelefonene er dessverre ikke verdens beste. Vi har hørt dårligere, ja, men bassgjengivelsen er ikke spesielt imponerende.

Konklusjon

Alt i alt har Creative kvittet seg med de fleste feilene fra den opprinnelige versjonen av Nomad-jukeboxen. Menyene er bedre, den er blitt mer kompakt, overføringen skjer raskere osv.

Det eneste som trekker ned er fraværet av USB 2.0-port, kvaliteten på hodetelefonene og mangelen på individuelle innstillinger for bass, diskant og mellomtone. Bortsett fra dette er Nomad 3 en meget komplett løsning, som bør tilfredsstille de fleste med interesse for bærbar og digital lyd.

Prisen er heller ikke så avskrekkende, funksjonaliteten tatt i betraktning. Komplett Data selger spilleren for litt over 4.300 kroner.