Creative Nomad Jukebox 3 - 20 GB:

Den ser ut som en CD-spiller, men er faktisk for liten til at den i det hele tatt ville hatt plass til en eneste CD. Til gjengjeld har den 20 GB harddisk, og kan dermed lagre en utrolig mengde musikk. I skrivende stund inneholder testeksemplaret 327 album – og totalt 4169 låter. Himmelsk...

Publisert
Creative Nomad Jukebox 3 - 20 GB:
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

DinSide testet Nomad da den kom på markedet her i landet. Testen kan du lese her. Men når ting havner i vår ”Kjekt-å-ha-kategori”, har vi vanligvis brukt dem i lengre tid, blant annet for å sjekke om morsomme leketøy fortsatt har en appell tre-fire uker etter at de er kommet i hus (erfaringen er naturligvis at alle leketøy før eller siden havner i skuffen, gjerne før).

Slutt på det meningsløse

Jeg har testet maaange MP3-spillere gjennom tidene. Disse har bare unntaksvis vært noe å samle på – etter min ydmyke mening. Hva i all verden skal jeg f.eks. med en spiller som kun har 64-128 MB minne, og dermed knapt plass til mer enn et par CDer? Hva skal jeg med en spiller som må kobles til PCen for å laste ned et ytterst begrenset antall låter, som dermed er ”fast-støpt” til neste gang jeg kobler den til igjen og sletter og laster ned musikk? Meningsløst. Resultatet har vært at jeg dermed enten har dradd på min bærbare CD-spiller, eller tatt med min bærbare PC (på ferie i hvert fall), som med sin 40 GB store harddisk inneholder en deilig mengde musikk. (Og bare for å understreke det, kjære musikkens voktere, mesteparten av denne musikken har jeg kjøpt og betalt, bare for å sette CDen i hyllen og aldri ta den ut igjen. Meningsløst, egentlig, men man er jo en ærlig sjel.)

[Ugjyldig objekt (NAV)]

I alle fall, Creative Nomad Jukebox 3 er en helt annen sak. Denne er størrelsemessig litt mindre enn min fem år gamle bærbare CD-spiller, men har altså plass til rundt regnet 5000 låter. For min egen del har jeg altså lastet ned 327 album (fra den allerede nevnte bærbare PCen), og Nomaden er fortsatt langt fra full. Jeg har fått med meg det samlede verket til en rekke av mine favoritter, jeg har kopiert ned masse ny musikk, jeg har vridd hodet for å finne ut hva jeg egentlig alltid har lyst å ta med, kopiert ned dette også, og har fortsatt plass. Hva er dette for noe?

Himmelen, for en musikkavhengig.

Forresten hevder Creative at spilleren kan lagre hele 8000 låter, men da må man nok lagre i litt dårligere lydkvalitet enn hva jeg har valgt å gjøre. Når man benytter 128 kbps MP3-filer får man som nevnt plass til 5000 låter, det holder for min del.

Et hav av muligheter

Å bruke Jukebox er blitt en meget enkel affære, den har naturligvis de fire standard-knappene (spill, stopp, frem og tilbake), to volumknapper, fire knapper for å finne frem i musikken og en EAX-knapp (som naturligvis alle vet hva er). På ene siden er det en av/på-knapp, på andre et ”manøvreringshjul” som gjør det enkelt å bevege seg rundt i menyene. (EAX – som Creative ikke har tatt seg bryet med å forklare særlig mye i dokumentasjonen, gir brukerne en rekke ekstravalg når det gjelder digital prosessering av lyden fra spilleren. Man kan velge ulike typer romklang, EQ, velge hastigheten musikk skal spilles av med, f.eks. halv hastighet som kan være nyttig når man skal lære seg å spille en låt på gitar osv.)

Man kan ikke bare skifte ut harddisken når det kommer større disker (det finnes allerede 40- og 60-GB disker som fysisk hadde passet rett inn), Creative har valgt å benytte et eget operativsystem. De har heller ikke laget drivere som gjør at Windows automatisk oppfatter spilleren som en harddisk når den kobles til USB eller Firewire, på den annen side kan man kjøpe program som heter Nomad Explorer som naturligvis burde vært gratis, og som gjør at man enkelt kan kopiere filer frem og tilbake. For min egen del betyr dette imidlertid at jeg endelig har fått en fornuftig måte å ta backup av data på min bærbare PC når jeg er ute og reiser.

Batterilevetid

Creative Nomad Jukebox 3 - 20 GB:

Da jeg fikk min første bærbare CD-spiller – som forresten fortsatt er i bruk – hadde den egen kassett med plass til åtte AA-batterier. Disse ga en total spilletid på rundt en halvtime. Nomaden viser at det har vært litt utvikling siden 1985, Creative påstår selv at spilleren har en batterilevetid på hele 11 timer med ett batteri og 22 timer med to batterier. Erfaringen er nok at den ligger nærmere ni timer i vanlig bruk, men dette er faktisk mer enn tilstrekkelig. Med to batterier blir levetiden nesten usannsynlig.

Lekesenter?

Nomad 3 kommer med en egen avspillings/overføringsprogramvare som heter Creative PlayCenter. Når denne installeres, kan den søke og finne alle musikkfiler på PCen, og disse kan enkelt overføres til Nomaden. Ikke bare det, man kan installere Play Center på flere PCer, og benytte Nomad til å synkronisere musikken mellom disse. PlayCenter har ingen tåpelige kopibeskyttelse som gjør at man bare kan overføre musikk fra én PC. (Creative har forstått noe enkelte andre leverandører av MP3-spillere ikke har forstått, brukerne vil ha det enkelt, de vil ikke ha noen sperrer, om noen kanskje kopierer ulovlig, skal ikke dette gå utover oss som vitterlig oppfører oss pent.)

Nomadens skjerm kan ha enten blå eller grønn bakgrunnsfarge, og takket være bra menyer er det utrolig enkelt å finne både frem til artister, album og låter. For min egen del har jeg også valgt å benytte spillelistefunksjonen i Creative PlayCenter ganske så mye. Spillelistene kan være så store og innholdsrike som man bare vil, og kan med enkelthet lastes ned til Nomaden.

Jeg har også benyttet Nomad til å ”digitalisere” noen vinylplater, den har nemlig innspillingsknapp og digital inngang. Man kan til og med kjøpe mikrofon, slik at Nomad kan brukes i all verdens innspillingssituasjoner utendørs.

God lyd?

Flere av mine musikkinteresserte kolleger har vært skeptiske til hvordan en slik liten MP3-sak egentlig låter. Og da de prøvde Nomad 3 med de medfølgende hodetelefonene (som jeg fortsatt mener er tilstrekkelig bra), mente de at all skepsisen var velfundert, men en rask skift til et par dyre Sennheiser’er, gjorde at de på ”blindtester” slet med å skille mellom MP3-lyden og lyden direkte fra en bærbar CD-spiller. Mer vitenskapelige tester enn som så følte jeg ikke særlig behov for å gjennomføre, men spilleren viser altså tydelig at Creative har formidabel erfaring når det gjelder å få god lyd av ting.

Uunnværlig

Spilleren kunne vært mindre – man skal ha STOR jakkelomme for å bære den, og den veier litt mer enn hva jeg skulle ønske. Men på den annen side har jeg jo med meg over 300 CDer, og i forhold til alle tenkelige alternativer, har jeg overhodet ingen store problemer med størrelsen.

For min del er allerede Nomad Jukebox 3 blitt uunnværlig. Den er altså svært kjekk å ha...

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer