De nye kortene kommer i flere varianter.
De nye kortene kommer i flere varianter.Vis mer

Creative med full støtte for Dolby Surround

Så langt har SoundBlaster Live!-kortene hatt begrenset støtte for surround-effekter, men nå kommer nye modeller som virkelig kan puste liv i PC-underholdningen.

På et Soundblaster Live!-kort har det så langt vært to forskjellige metoder for å hente ut lyden. Enten via direkte tilkobling til forsterkere eller høyttalere med vanlige analoge linjeutganger, eller via en digital SPDIF-utgang Denne kunne du koble til en DAT-spiller, en separat analog/digital-konverter, eller til en ekstern Dolby Surround dekoder med forsterkere og høyttalere.

Direkte fra utgangene på kortet har det imidlertid ikke vært mulig å få ferdig dekodete Dolby Surround 5.1-signaler, men det er dette de nye kortene nå tilbyr.

Dolby Surround 5.1 (som er standard på alle DVD-utgivelser) må ikke forveksles med EAX, som er en surround-variant som er utviklet at Creative selv og som allerede finnes på Live!-kortene. Denne varianten bruker bare fire høyttalere, og støttes av en del spill. Den kan også gi en spennende opplevelse på musikk-CDer og DVD-filmer, men splitter ikke opp lyden på samme måte som Dolby Surround 5.1.

Dolby Surround 5.1 vil typisk legge tale og enkelte lydeffekter i sentrum, mens musikk, stemningseffekter og dedikerte surround-effekter legges til de andre høyttalerne.

Creative med full støtte for Dolby Surround

Flere modeller

Nyheten lanseres i flere modeller for ulike bruksområder. Hva som konkret havner i norske butikkhyller er enda ikke kjent, men i USA kan kjøperne velge mellom tre ulike varianter avhengig av om du er generell bruker, spillentusiast eller musiker. Forskjellen på disse kortene er i hovedsak hvilke programmer som følger med, kortet er det samme. Unntaket er kortet for musikere som også har et tilkoblingspanel for midi, mikrofoner o.l. som kan plasseres i front av PCen (i en av plassene som normalt brukes til en CD-spiller).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Surround i praksis

I praksis kan du med disse lydkortene bruke betydelig billigere komponenter enn tidligere for å oppleve surround-lyd foran PCen. Creative anbefaler selv flere høyttalersett (f.eks. Cambridge SoundWorks DeskTop Theater 5.1 DTT2200) som kan kobles til de nye analoge utgangene. Har du noen gamle sett med PC-høyttalere liggende, kan du også med noen håndgrep få surround-lyd på gutterommet.

Dette er imidlertid ikke et produkt som vil revolusjonere underholdningen i stuen, med mindre PCen er plassert like ved stereoanlegget (med tilleggshøyttalere). Til det blir det for mange ledninger å strekke.