Creative i jungelen - viktig med lydkort?

Creative presenterte sitt omfattende produktspekter i en av Oslos hemmelige jungler. Vi var tilstede.

Det viste seg at jungelen var 2-dimensjonal og når vi inkluderte den tredje og fjerde dimensjonen befant vi oss i en smakfullt innredet leilighet i Vika i Oslo. Det var faktisk bare to av veggtapetene i kjøkkenet som sto for jungelinnslaget.

Creative i jungelen - viktig med lydkort?


På den annen side, Creative, som altså var vertskapet for anledningen byr på et produktomfang på lydsiden som for mange brukere er en del av en jungel. Det finnes mange varianter av hver produkttype, ofte med små prisforskjeller seg i mellom, og det totale utvalget kan være like overveldende som som det første møtet med en virkelig jungel. Og Creative er ikke den eneste leverandøren.

Her skal vi begrense oss til lydkortene.

Creative startet det hele med sitt Soundblaster lydkort, som introduserte lyd på PCer. Dette var det første skrittet for PCen på veien fra ren kontormaskin begrenset til tekst, grafer og tall over til underholdningsmaskin og produksjonsverktøy for media.

I dag er lydkortet skjøvet mer i bakgrunnen, for de fleste brukere er det tilstrekkelig med lyden som tilbys integrert i brikkesettet på hovedkortet. Den integrerte lydbrikken er jo ikke lenger noen nødløsning som gir fra seg et bip i ny og ne når det skjer en feil, men et flerkanals vidunder som byr på både surround-lyd i flere kanaler og DSP-effekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hva er det så et lydkort har å by på som gjør en forskjell?

Creative har satset på en løsning som bygger på tre elementer, som inngår i X-Fi universet.

  1. Grunnleggende høye spesifikasjoner, 24-bit, høye samplerater
  2. Crystalizer og CMSS-3D signalprosessering i maskinvare

  3. X-Fi Xtreme Gamer med kraftige effektprosessorer beregnet på spill, som avlaster hoved-prosessoren og gir bedre respons i spillet.
Denne serien gir ren og klar lyd i utgangspunktet, med spesifikasjoner som overgår de integrerte løsningene. I tillegg byr de på teknikker som gir nytt liv til musikk som er komprimert og renset for detaljer. Vi snakker om Crystalizer - en dynamisk prosessering som gjenoppbygger detaljer som ble borte i pakkingen. Dette fungerer ikke bare på MP3-filer, men også på gamle filmer og annet stereomateriale som har vissen lydkarakter.

Her er vi over i avdelingen for smak og behag, siden det ikke er mulig å rekonstruere den ideelle lyden 100%. Vi snakker heller om en kombinasjon av plastisk kirurgi og sminke i lydverdenen.

På en del lydmateriale låter Crystalizer svært overbevisende, mens annet materiale blir mer forandret enn forbedret.

Lydkortene finnes som PCI-utgaver med eller uten tilkoblingsbokser,

Creative i jungelen - viktig med lydkort?


Lydkort fra Creative for PCI express og ExpressCard ligger et stykke fram i tid, dette skyldes at den nye bus-arkitekturen byr på en del nye utfordringer. Foreløpig er det bare profesjonelt musikkutstyr for studiobruk som er tilgjengelig for PCI express.

Creative i jungelen - viktig med lydkort?


En ny USB-enhet er Creative Xmod som byr på X-Fi prosessering både som USB-lydenhet og som frittstående prosessor med analog tilkobling på inn- og utgangen. Test av denne kommer i nær framtid.

Så kommer det store spørsmålet vi gjerne vil ha tilbakemelding på:

Er lydkortet fremdeles en viktig komponent for mange brukere? Er det et produkt DinSide Data bør legge mer vekt på og følge opp med tester og sammenligninger?

Bli med og gi din stemme!

Er lydkortet viktig i din PC?

(Avsluttet)
Jeg vil ha effekter til musikkavspilling(30%) 243
Jeg vil ha et profft lydkort til hjemmestudio(27%) 216
Jeg vil ha effekter til spill i maskinvare(23%) 186
Jeg klarer meg med intern lyd(20%) 166
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.