Creative GeForce 2

Vi har testet GeForce 2-grafikkortet fra den velkjente produsenten Creative, som er basert på referansedesignet til NVIDIA. Er det noe forskjell mellom dette kortet og 3D Prophet II fra Hercules? Vi gir deg svaret.

Creative GeForce 2
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Vi har tidligere testet Hercules 3D Prophet II, og har fått godt inntrykk av GeForce 2-brikkens kapasiteter når det gjelder ytelse, funksjoner og bildekvalitet. Siden dette kortet fra Creative bygger på den samme teknologien er ikke forskjellene på disse områdene spesielt store, og det avgjørende spørsmålet blir hvor mye du får for pengene.

LES OGSÅ:

Kjøper du Creative 3D Blaster GeForce 2, får du selve kortet med 32 MB minne og kjølevifte på prosessoren (ingen TV-utgang), tre CDer med drivere, grafikkdemoer fra NVIDIA og spillet Rage Rally. Det er leit at stadig færre grafikkortprodusenter velger å ta med velkjente spill i fullversjon, og det er heller ikke tilfellet her.

Vi installerte kortet i vår 733MHz testmaskin, og oppdaget at Creative har tatt det uvanlige steget å designe et helt nytt grensesnitt til driverne. Det ser mye mer stilig ut enn vanlige referansedrivere, men er faktisk vanskelig å navigere. Derfor holdt vi oss til 5,22-driverne rett fra hjemmesiden til NVIDIA.

Ytelse og andre funksjoner

Som tidligere nevnt, er ytelsen på de to kortene tilnærmet identisk. Forskjellene begrenser seg til én eller to bilder i sekundet, som ingen av oss ville merket uansett. Det er klart at 1024x768x32 nå har blitt en ypperlig oppløsning å spille på, med 77,2 bilder i sekundet i Quake III: Arena og 4214 poeng i 3DMark 2000. Går du høyere enn det i 32-bits farge, blir minnebåndbredden en begrensning og ytelsen faller. Men det er uansett ingen tvil om at GeForce 2 er den raskeste grafikkbrikken på markedet akkurat nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om det er små forskjeller når det gjelder vanlig ytelse, har Creative overtaket på ett område – overklokking. Til tross for de mange kjøleribbene hadde Hercules-kortet problemer med stabilitet, og vi ble i etterkant informert om at limet som holder kjøleribbene fast er for dårlig, og den dårlige luftsirkulasjonen som da oppstår mellom kjøleribbene og brikkene gjør faktisk at RAM-brikkene blir for varme. Creative-kortet tålte derimot overklokking fint og ga oss en pen ytelsesforbedring. Det er viktig å huske at det er den lave minnebåndbredden som skaper flest problemer for kortet, og de beste resultatene fikk vi etter å ha overklokket minnet fremfor kjernen.

Som alle andre GeForce 2-kort, har Creative (i kombinasjon med 5,22-driverne) støtte for kantutjevning (eng.: full scene anti-aliasing). Og, ikke overraskende, blir ytelsen kraftig påvirket av dette. Selv om bildekvaliteten, spesielt i OpenGL, blir betydelig bedre, er det praktisk talt umulig å spille på noe høyere oppløsning enn 800x600. Vi synes derfor at man heller bør velge høyere oppløsninger (som eliminerer noen av kantene uansett) uten anti-aliasing, fremfor en teknologi som ennå ikke er moden for massemarkedet.

Konklusjon

Det er altså lite som skiller Creatives og Hercules’ GeForce 2-kort når det gjelder ytelse. Fordelen med Hercules-kortet er TV-utgang og DVD-programvare, i tillegg til fin farge på kretskortet. Creative har derimot et mer stabilt kort for overklokkingsentusiaster. Det er ut ifra disse kriteriene du må foreta valget ditt, og i mellomtiden vil vi teste flere GeForce 2-kort fra andre produsenter for å gi deg den store oversikten. Uansett hva du velger, GeForce 2 fra Hercules eller Creative, får du den aller beste grafikkbrikken på markedet akkurat nå.