Creative GeForce 2 Ultra

GeForce 2 Ultra er her. Creative er som vanlig tidlig ute med et kort som bygger på denne utrolige brikken, og vi har selvsagt testet det. Men det er ikke et kort for alle…

Creative GeForce 2 Ultra
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Hva gjør verdens største grafikkbrikkeprodusent når deres forrige topprodukt er hele seks måneder gammelt, og de ikke rekker å lansere en ny generasjon før året er omme? De skrur opp klokkefrekvensen på den opprinnelige brikken og relanserer den.

LES OGSÅ:

Det er i korte trekk bakgrunnen for NVIDIAs siste barn – GeForce 2 Ultra. Det er med andre ord ingen revolusjon, men snarere en oppgradering av et eksisterende produkt. NVIDIA har for første gang på lenge mistet et produktsyklus: Tidligere lanserte firmaet en ny arkitektur på høsten, og en oppfølger på våren neste år. Dette var tilfellet med den originale GeForce-brikken som ble fulgt opp med GeForce 2 tidligere i år. Nå er høsten her, og i stedet for en ny NV20-arkitektur, som mange av oss ventet på, får vi en tredje revisjon av GeForce-kjernen.

Hva er nytt med GeForce 2 Ultra i forhold til den ”gamle” GeForce 2-brikken? For det første er klokkefrekvensen på kjernen blitt økt fra 200 til 250 MHz. For det andre har kortene 64 MB DDR RAM som er klokket til 460 MHz – en betydelig økning fra 333 MHz som de eldre GeForce 2-kortene må nøye seg med.

Takket være disse forbedringene klarer brikken å prestere 1,000 megapiksler og 2,000 megateksler i sekundet, samt en minnebåndbredde på 7,36 GB i sekundet. Det er mye!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ”kreative” løsningen

Creatives GeForce 2 Ultra-kort er basert på NVIDIAs referansedesign, uten noen store forandringer. Kortet har et godt kjølingsopplegg, med en (bråkete) vifte som dekker prosessoren og kjøleribber på minnebrikkene.

I pakken finner du to CDer, en som inneholder all nødvendig programvare som drivere, samt en del demoer, og en med fullversjonen av spillet MDK2. Driverne til kortet er basert på Detonator 3-kjernen, men har et eget, stilig Creative-grensesnitt.

Som vanlig bruker vi en Pentium III 733 MHz-maskin med 128 MB RAM og en ren installasjon av Windows 98 SE når vi tester grafikkort. Benchmark-programmene vi benytter er Quake III Arena og 3DMark 2000 versjon 1.1, som vi synes gir et godt inntrykk av kortets generelle ytelse.

Konklusjonen er klar: Dette kortet er det absolutt raskeste vi noensinne har sett. Med GeForce 2 Ultra er oppløsninger som 1280x1024 og 1600x1200 nå blitt tilgjengelige for alle. I den ekstremt krevende 1600x1200x32-oppløsningen greier kortet 51 bilder i sekundet i Quake III, og 3118 poeng i 3DMark 2000. I lavere oppløsninger som 1280x1024 eller 1024x768 blir alle konkurrentene fullstendig smadret. Det er i og for seg ingen overraskelse, men tar du deg råd til et GeForce 2 Ultra-kort, vil du uansett ikke bruke tid på oppløsninger lavere enn 1024x768. Den enorme minnebåndbredden sørger for at kortet er skreddersydd for de mest krevende oppløsningene som finnes.

Vi testet kortet med flere forskjellige spill som Unreal Tournament, FAKK 2 og Superbike 2001, og opplevde ingen problemer i høye oppløsninger som 1280x1024x32. I 1600x1200x32 opplevde vi til tider noe hakking, men det må man egentlig regne med når grafikken er såpass krevende.

Flere funksjoner

Vi tok oss tid til å teste kvaliteten på kantutjevning (FSAA), og merket at den egentlig ikke er blitt noe særlig bedre. Voodoo 5 5500 er fremdeles kongen når det gjelder FSAA-kvalitet. Hastigheten har derimot økt i takt med minnebåndbredden, og GeForce 2 Ultra klarer kantutjevning fint i oppløsninger opp til 1024x768. Går du høyere enn det, blir linjene jevnet ut uansett, og FSAA blir unødvendig.

Vi har også gjort noen enkle tester på overklokking. Vi økte klokkefrekvensen på minnet til 495 MHz, og fikk en noe bedre ytelse – for eksempel i 3DMark 2000 (1280x1024x32-oppløsning) gikk poengtallet opp fra 4072 til 4270. Vi skal imidlertid analysere GeForce 2 Ultras overklokkingspotensial nærmere neste uke, da vi vil teste Hercules Prophet II Ultra-kortet.

Konklusjon

Som sagt, du finner ikke et raskere kort enn dette akkurat nå. Men likevel kan vi ikke gi Creative GeForce 2 Ultra noen Best i Test-utnevnelse, og grunnen til det er prisen. Kortet koster nesten 5.500 kroner, en pris som tilsvarer en helt brukbar kontor-PC. Det er mye penger å betale for et grafikkort, og vi vet at denne Creative-løsningen er en av de rimeligste blant GeForce 2 Ultra-kortene.

Dette er et kort kun for ekstreme entusiaster med mye penger. Alle andre brukere som er ute etter et kraftig spillkort bør satse på de originale GeForce 2-kortene eller ATI Radeon.

Et annet moment er at DirectX 8 er rett rundt hjørnet. Dette betyr at nye grafikkort som kommer til våren vil støtte dette grensesnittets funksjoner – så det kan være lurt å vente et halvt år til. Men vil du ha det raskeste akkurat nå, og har råd til det, får du ikke noe bedre enn GeForce 2 Ultra.