Creative D.A.P. Jukebox

TEST: Endelig kan du få kjøpt den bærbare, digitale jukeboxen til Creative. Vi har selvsagt gått grundig gjennom spillerens funksjoner.

Creative Jukebox er også kjent som D.A.P – Digital Audio Player. I korthet er denne spilleren en ekstremversjon av de mange MP3-spillere vi har testet de siste par årene.

LES OGSÅ:

De fleste MP3-spillerne på markedet er små og kompakte, noe som også fører til begrenset lagringskapasitet. Slike spillere har normalt 48-64 MB minne, som sjelden tillater mer enn rundt 12 låter. Dette problemet får du ikke med Creatives Jukebox. Spilleren har nemlig en innebygd harddisk på 6 GB, hvilket tilsvarer omtrent 150 CDer i MP3-format. Dette betyr at du kan ta med deg hele CD-samlingen din med deg i lommen, sekken eller bilen.

Mange funksjoner

Creative D.A.P. Jukebox

D.A.P. er omtrent like stor som en bærbar CD-spiller. Med andre ord er den ikke like kompakt som andre MP3-spillere, men fremdeles liten nok til å få plass i de fleste jakkelommer eller ryggsekker.

Jukeboxen trenger fire oppladbare batterier for å fungere, og du får dobbelt sett (åtte batterier) i pakken. I tillegg får du hodetelefoner, en ladekabel, en USB-kabel, en bæreveske og en CD med all nødvendig programvare.

Selve spilleren har et behagelig, blått utseende, med et ganske stort display i midten. Nedenfor displayet finner du alle funksjonsknappene, som styrer avspillingen og menyene. På høyre siden av spilleren finner du volumkontrollen og hodetelefonuttaket, mens USB-tilkoblingen, to linjeutganger og én linjeinngang finner du på baksiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt du trenger å gjøre for at jukeboxen skal fungere, er å koble den til PCen og installere programvaren. Det er enkelt og greit å overføre filene til D.A.P., det er bare å dra og slippe dem fra vindu til vindu. Det finnes imidlertid nok av innhold som er forhåndslagret på spilleren: Alt fra klassisk musikk, via jazz, hip-hop til lydbøker.

Creative D.A.P. Jukebox

Spilleren støtter i hovedsak MP3- og WAV-filformater. På sidene til Creative finnes det oppgraderinger av programvaren, som gir støtte for blant annet WMA- og AAC-formatene.

God lyd og mange innstillinger

Det viktigste er selvsagt hvor enkel spilleren er i bruk. Menysystemet er meget omfattende og kan til tider være litt kronglete. Du kan sortere innholdet etter artist, tittel, album eller sjanger. For å kunne spille musikken må du legge til enkeltlåtene eller album i ”køen”, som da gir deg fri tilgang til de aktuelle låtene. Det tar en stund før du finner ut av dette, og det innebærer en del trykking på knapper.

Ved å trykke på knappen markert som ”EAX”, får du tilgang til en lang rekke lydrelaterte innstillinger. Her kan du stille inn nivået på bassen, mellomtone og diskanten, mellomtonefrekvensen, surroundnivået, forskjellige typer romklang og flere, mindre nødvendige funksjoner. Du kan også justere bakgrunnslyset, sjekke ledig diskplass og forandre på mange andre innstillinger.

Takket være de mange lydinnstillingene, som overgår alt vi har sett i andre bærbare spillere, kan jukeboxen brukes som en fullverdig del av et hjemmeanlegg.
Når det gjelder de bærbare egenskapene av spilleren, må du selvsagt leve med at den ikke er av den mest kompakte sorten. Jukeboxen veier dessuten ca. 445 gram med batteriene på plass, og er som nevnt omtrent like stor som dagens bærbare CD-spillere fra Sony eller andre produsenter.

Creative D.A.P. Jukebox

Lydkvaliteten på de medfølgende hodetelefonene er middels. Vi har hørt dårligere, men Creatives løsning har problemer med å gjengi dyp bass, som ofte fører til forvrengning og skurring. Det er klart at utviklerne har brukt mye tid på å designe spilleren, og da de kunne også tatt seg litt tid til å jobbe med hodetelefonene, selv om det hadde kostet oss noen hundrelapper ekstra.

Konklusjon

D.A.P. Jukebox er en meget bra MP3-spiller, med langt flere innstillinger og justeringsmuligheter enn konkurrentene. Her snakker vi om et komplett bærbart anlegg med enorm lagringskapasitet. De eneste ulempene vi fant er de litt dårlige hodetelefonene, og det noe vriene menysystemet. I tillegg har vi den høye prisen (5.495 kroner inkludert moms hos Komplett Data), men vi synes ikke det er for mye forlangt, tatt i betraktning hvor mange muligheter du får med jukeboxen.

Kjøper du D.A.P., vil det sannsynligvis være den eneste MP3-spilleren du noensinne vil trenge, og derfor kan vi anbefale den til flere enn bare hardbarka musikkentusiaster.