Creative Annihilator Pro

Grafikkbrikken GeForce 256 med DDR-minne har allerede etablert seg som det beste alternativet for spillere. Det gjenstår nå å se hvilket av de forskjellige GeForce-grafikkortene med DDR-minne som gir mest for pengene, og vi har testet det andre DDR-kortet i rekken.

Creative Annihilator Pro
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

DDR står for Double Data Rate, og betyr rett og slett at minnet på grafikkortet er mer effektivt enn på andre kort og gir bedre ytelse.

LES OGSÅ:

Tidligere har vi sett på flere GeForce - grafikkort med SDR-minne, altså med tregere minne enn med DDR-kortene, fra blant annet Creative, Asus og Guillemot. Vi har også testet ett DDR-kort fra Elsa.

Det som kjennetegner GeForce, er at denne brikken er den første som støtter maskinvarebasert Transform & Lighting. Dette betyr at alle geometriske beregninger foregår i grafikkbrikken, og ikke i datamaskinens hovedprosessor, som er tilfellet med alle grafikkort som ikke støtter T&L. Den eneste forutsetningen er at spill må være skrevet spesielt for T&L for å kunne utnytte denne funksjonen. Fordelen med T&L er at ytelsen blir bedre og grafikken blir mer realistisk, samt at muligheten for å utvikle kunstig intelligens og lignende øker. Det har fremdeles ikke kommet særlig mange spill som utnytter disse mulighetene, men flere er ventet i løpet av år 2000.

Etter å ha testet en rekke grafikkort, ser vi at GeForce absolutt er den beste brikken når du skal spille OpenGL-spill som Quake III. Når det gjelder Direct3D, er resultatene nokså gjennomsnittlige med vanlige spill, mens med spill som benytter Transform & Lighting er GeForce lynraskt. Vi skal gjennomgå ytelsen til Annihilator Pro i detalj lenger nede i artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Installasjon og programvare

Ikke så veldig overraskende gikk installasjonen av Creative Annihilator Pro-kortet svært raskt. Vi lastet ned de nyeste driverne fra hjemmesiden til Creative og installerte dem. Det er ikke mye interessant å si om selve kortet; det har referansedesign med kjøleribbe og vifte på prosessoren. Fire CDer følger med: driver CDen, en CD med grafikkdemoer fra NVIDIA, demo til spillet Evolva og DVD-spilleren WinDVD.

Driverne inkluderer ganske bra muligheter for justering av allverdens visuelle detaljer. Du kan også øke klokkefrekvensen til minnet, men ikke til prosessoren.

Ytelse

Som vanlig testet vi spillytelsen både i Direct3D og OpenGL, med hjelp av diverse benchmark-programmer og spill. Vi testet forskjellige oppløsninger og fargedybdenivåer.

Alt i alt er ikke ytelsen dramatisk forskjellig fra GeForce DDR-kortet fra Elsa. Både i OpenGL og Direct3D er resultatene mer eller mindre like med Elsa-resultatene, selv om Annihilator Pro ofte kommer et ørlite grann bedre ut. Ikke overraskende, får vi fantastiske tall i Quake III, som ingen hittil kan konkurrere med.

For å teste Direct3D-ytelsen bruker vi 3DMARK 99 MAX og 3DMARK 2000. 2000-versjonen støtter Transform & Lighting, mens 99 MAX gjør ikke det. Disse programmene illustrerer svært godt fordelene med den nye teknologien. I 99 MAX er resultatene omtrent like med Elsa Erazor X2 og høyere enn resultatene til SDR GeForce-kort vi tidligere har testet. Men samtidig er målingene lavere enn for eksempel G400 MAX fra Matrox.

I 2000-utgaven er tingene annerledes: I 1024x768x16 oppløsning får Annihilator Pro 3698 poeng. Matrox G400 MAX, som ikke støtter maskinvarebasert T&L, får kun 2223 poeng.

Vi lastet deretter ned de svært så nye referansedriverne fra NVIDIA (versjon 3.68). Her var det duket for noen overraskelser. Direct3D-ytelsen i 3DMARK 99 MAX økte kraftig (i 1024x768x32 ble resultatet hele 1000 poeng høyere enn Creatives drivere), mens ytelsen i 2000 ble faktisk noe lavere (i 1024x768x32 sank poengtallet fra 3188 til 3044). OpenGL-ytelsen forble omtrent den samme.

Selv om T&L-ytelsen plutselig blir noe dårligere, vil vi anbefale å bruke disse driverne, siden du generelt sett får et raskere kort. Våre testresultater i sammenligningsverktøyene er imidlertid basert på Creatives drivere, siden det er disse som er laget spesielt for kortet.

Overklokking

Ingen test av grafikkort er komplett uten litt eksperimentering. Ved hjelp av det velkjente programmet PowerStrip, overklokket vi kortet til hele 145MHz på prosessoren og 355MHz på minnet. Vi har ikke klart å klokke noen andre GeForce-kort så høyt og ha dem stabile, men Annihilator Pro greier det. Imponerende!

Her er noen av resultatene vi oppnådde i forhold til Creative-driverne med vanlig 120/300-klokkefrekvens: Quake III i 1024x768x16 - 84,8 (79,6 før), i 1024x768x32 - 66,3 (56,7 før). 3DMARK 99 MAX i 1024x768x32 - 4541 (3479 før), og 3DMARK 2000 i 1024x768x32 - 3240 (3188 før). Dette er meget bra.

Konklusjon

Dette er uten tvil det beste spillkortet akkurat nå. Det er vanskelig å finne et annet kort med så god ytelse, og i tillegg er det svært overklokkingsvennlig. Du må likevel være ganske så dedikert til spill for å retferdiggjøre kjøp av et slikt kort, siden all denne kraften koster penger.

Det er fortsatt et par GeForce DDR-kort vi ikke har testet, men så langt er Annihilator Pro det aller beste valget hvis du vil kjøpe et grafikkort i dag. Vil du ha TV-utgang, bør du prøve Elsas DDR-kort. Men husk da at Elsa-eksemplaret vi testet ikke tålte overklokking like bra og ytelsen er litt dårligere.