Crashplan - glimrende backup over Internett

Utnytt ledig lagringsplass hos familie og venner.

De fleste i dag vet inderliv vel hvor viktig det er å ha oppdaterte sikkerhetskopier av verdifulle personlige datafiler. Likevel slurver mangemed dette, og skylder gjerne på at det er et visst tiltak knyttet til jobben.

Det er imidlertid en dårlig unnskyldning. Det finnes nemlig mange løsninger av typen "install and forget", programmer som kopierer filene umerkbart til en annen lokasjon mens du jobber. Og gevinsten? Hvis harddisken din av en eller annen grunn skulle ta kvelden, kan du med enkle grep føre dataene tilbake til din nye harddisk når den er på plass.

Vi har skrevet om en rekke slike løsninger tidligere, og de er ofte gratis å bruke, for eksempel SimpleBackup, PureSync og SyncToy. Og kjøper du en ekstern harddisk i dag, er sjansen stor for at du også får med et enkelt backup-program på kjøpet.

Veldig god løsning

Men de færreste kan måle seg med den innovative løsningen CrashPlan. Dette er et program som ikke bare sørger for automatisk backup, det sørger også for å ta vare på alle revisjonene av filene. Det betyr at hvis du har et dokument som du har jobbet med i fjorten dager, og ønsker å gjenopprette førsteutkastet, er det en kjempeenkel affære.

Crashplan - glimrende backup over Internett


Du kan enkelt gjenopprette en tidligere versjon av dokumentene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetskopiene kan du legge på samme harddisk (anbefales ikke), en ekstern harddisk eller filserver, eller på en annen maskin via Internett. På den måten kan du for eksempel utnytte ledig kapasitet på PC-en du disponerer på jobben, eller "låne" ledig plass hos familie og venner. Utviklerne av løsningen tilbyr også lagring på deres servere, men den biten koster naturlig nok penger.

Crashplan - glimrende backup over Internett


Krypteres

Crashplan pakker og krypterer sikkerhetskopiene, slik at det er kun du som får tilgang til dem, gjennom et enkelt grensesnitt i programmet. Under hver fil kan du få fram alle revisjonene også, og enkelt gjenopprette dem til original plass eller et annet sted som er enkelt å finne, for eksempel skrivebordet.

Crashplan - glimrende backup over Internett


Brukervennligheten er meget god, men vi savner muligheten til å styre hvor ofte sikkerhetskopieringen skal kjøres. I gratisutgaven kjører den automatisk en gang i døgnet, men du kan også kjøre den manuelt hvis du skulle ønske det.

Vær også obs på at dersom du velger å sikkerhetskopiere over Internett, innebærer det at eventuelle brannmurer må konfigureres litt. Hvordan dette kan løses, har utviklerne forklart her.

Gratis standardutgave

Crashplan fungerer både for Mac, Windows og Linux. Programmet finnes i en gratisversjon, som er beskrevet over, og en betalversjon som blant annet tilbyr kontinuerlig sikkerhetskopiering og bedre kryptering.

Du finner mer informasjon om funksjonaliteten her, og kan laste ned programmet fra denne siden.