Coop Medion august 06

Medions Media Center PC ser slett ikke så dum ut der den står i butikken, og kommer i perfekt timing til skolestart. Verd å satse på?

Som forventet lokker Coop med "PC-kupp" mellom agurkene og kjøttdeigen på din lokale Coop-butikk, hvor du denne sensommeren finner et parti fiks ferdige PCer, vel å merke uten skjerm og høyttalere. Er det bare markedsavdelingen som nok en gang har falt tilbake på gamle ordspill, eller er det virkelig så bra som de vil ha det til?

Coop Medion august 06Her er pakken: kabinett med innhold, trådløs mus og tastatur og en liten media center-fjernkontroll. Saken på toppen av kabinettet er mottaker/sender for mus og tastatur.

Spesifikasjonene er slik:

 • Intel Pentium D 820 (DualCore) @ 2,8 GHz
 • Western Digital 300 GB SATA/300
 • 2 x 512MB DDR2 RAM
 • ATI Radeon X1300 grafikkort, 512 MB minne HyperMemory
 • Minnekortleser for: MS, SD, MMC, CF, xD og SM
 • Sony DVD-RW
 • MicroATX hovedkort: MSI MS-7255 med VIA brikkesett
 • 10/100 Mbit LAN
 • Surround lyd
 • TV-kort for digitalt/analogt signal
 • Trådløs tastatur/mus og fjernkontroll
 • Windows XP Media Center Edition
 • 2 års gratis brukerstøtte
 • Pris: 5490,-
Verd å merke seg her er at grafikkortet har 512 MB HyperMemory, som i praksis betyr at den kan låne en god del fra systemminnet. Faktisk er det kun 64 MB som sitter på selve kortet.

La oss likegodt starte med ytelsen. Vi har ikke testet noen maskiner til 5-6 tusen på en stund, men i mars hadde vi jo et "beste PC-tilbud" for datamaskiner til 6000 (inkludert skjerm). Vi har derfor plukket ut en av våre finalister fra den gangen for sammenligning med Coop-maskinen, nemlig denne Sempron-PCen fra Mamoz.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Coop Medion august 06Målinger i poeng, høyere er bedre: Medion-maskinen ligger foran på de fleste områder, men er ikke akkurat så veldig overbevisende. Den største forskjellen ligger i at Mamoz' PC har integrert grafikk, noe som gjør at den ligger mest etter på det punktet. Men begge er under 1000 poeng i 3DMark05, så de gjør det kanskje skarpt i Tetris, men er ikke like artige å spille 3D-spill med.

Coop Medion august 06Måling i sekunder, lavere er bedre: også her er Medion-maskinen best, uten å akkurat knuse motstanden.

Greit nok, men...

Kabinettet er lite og søtt og virker stødig nok, med USB, lyd ut, mikrofon inn og minnekortleser bak et frontdeksel. Luftgjennomstrømningen i kabinettet er derimot en vits ettersom kabinettvifter er fraværende og strømforsyningen dytter mindre luft ut enn prosessorvifta suger inn via en trakt fra siden. Det resulterer i lite begegelse i luften lengst fremme og en litt for varm harddisk etter vår smak.

Her er det så avgjort ikke lagt opp til at du skal gjøre for mye med datamaskinen. Ønsker du en ekstra harddisk må du også kjøpe en adapter og sette den i en 5,25" brønn. Det er heller ikke mer enn to plasser for RAM, og begge er tatt siden det er to 512 MB-moduler som følger med. Men 1 GB minne er uansett passe til denne PCen.

Tastaturet og musen fungerte upåklagelig, og kommer med noe så sjelden som et "gjør det selv"-sett for å bytte mellom norsk, svensk og dansk tegnsett. Men vi opplevde at astaturet "vaklet", selv på flatt underlag, noe vi virkelig håper kun er tilfelle med vårt eksemplar.

Coop Medion august 06


Støynivået på maskinen er, ja... rett og slett støyende. Når PCen ikke jobber så høres den likevel klart og tydelig i vår testlab, som ikke akkurat er kjent for å være stille og rolig. Kort sagt, dersom du er glad i fred og ro så kan du enten glemme denne PCen eller være forberedt på å mekke litt på kjøleløsningen.

Når prosessoren belastes og jobber begynner det virkelig å bli artig. En såpass kraftig viftestøy hører vi heldigvis sjelden, og det bringer tilbake gamle minner om superviftene overklokkere brukte til de glovarme AMD Athlon Thunderbird-prosessorene på slutten av 90-tallet.

Konklusjon

Så: PC-kupp eller ikke? Til prisen er egentlig ikke dette så galt når vi ser på alt du får, ferdig med Windows MCE, men noe stjel er det dessverre ikke. Grafikkortet, som riktignok er en smule bedre enn de beste integrerte grafikkløsningene, er nemlig for svakt til de fleste nyere spill, så den må sees på som en kontormaskin. Har du fra før en bråkete arbeidsplass duger den fint, men husk at du får komplette løsninger (inkludert skjerm) til omtrent samme pris rundt omkring i diverse nettbutikker.

Og til slutt har vi muligheten til å bruke den som mediesenter da. Dessverre er det et par ting som taler for at den ikke blir noen suksess til dette heller. Grafikkortet har nemlig S-Video ut, men ikke DVI, noe som vi regner som selvfølge på moderne grafikkort. Og i hvert fall på et media center. Et annet naturlig ankepunkt er det høye støynivået, selv om dette er noe du kan eksperimentere litt med. Men dersom du kjøper denne maskinen er sjansen nokså stor for at du ikke er typen som våger seg på slike operasjoner uansett.

Og til slutt et par ord om Coops markedsføring av maskinen, som vi er redd noen faktisk tar for god fisk. For all del, noe bedre ytelse forventer vi ikke av en såpass billig PC, men å reklamere med et "kraftig skjermkort" og "topp ytelse - på alle områder" er likevel noe som ligger helt på grensen.