Coop 17-tommer bærbar til 6990,-

Coop gjør det igjen, de kjører en kampanje som presser prisnivået enda et hakk ned, denne gangen for store bærbare. Dette er maskintypen mange velger i stedet for en stasjonær PC. Men er den bra eller bare billig? Vi har testet.

Mange produsenter tilbyr bærbare 17-tommere, men dette er som regel toppmodeller med avanserte finesser og satt sammen av komponenter med høy ytelse. Prisnivået har vært nærmere toppen enn bunn, alt i alt ikke maskiner for de berømte "folk flest".

Så flesker samvirkelaget, unnskyld - Coop - til med en 17-tommer som koster 6990.-.

Coop 17-tommer bærbar til 6990,-


De andre 17-tommerne vi har testet i det siste har kostet henholdsvis 19 500 kroner: LG W1, 15 000 kroner: Dell Inspiron 9400 og 12 500 kroner: hp dv9060ea.

Skeptisk?

Det er ikke første gangen Coop gjør dette, og som alltid er det i samarbeide med den store tyske produsenten Medion. Det er desssuten et begrenset antall maskiner det er snakk om, så her er det nok skrapt inn til beinet når det gjelder fortjeneste pr maskin. Men totalgevinsten i form av oppmerksomhet, raskt salg, folk trekker til butikkene osv osv veier opp. Kremmere har alltid en ny eller gammel vri på lur.

De maskinene vi har testet tidligere som har blitt produsert og solgt på samme premisser har gitt mye for pengene. De fleste av kundene har også blitt fornøyde, ellers hadde det neppe blitt flere slike kampanjer.

Men hva er det du får for disse 6990.-?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fulle spesifikasjoner

 • AMD Turion 64 MK-36 2 GHz prosessor
 • 17" LCD bredskjerm 1440 x 900
 • ATI Mobility Radeo Xpress PCI-Express grafikk 128 MB Hypermemory
 • 512 MB DDR2 RAM PC533
 • 120 GB S-ATA 2,5" harddisk
 • Trådløst nett 802.11g
 • LAN 10/100Mbit + 56K modem
 • 8x multiformat DVD-brenner DualLayer
 • Windows XP Media Center Edition
 • Microsoft Works 8.5
 • Nero 7, Nero Recode, PowerDVD, 3 mnd prøveperiode for Bullguard internett-sikkerhetspakke, DivX, Symantec PowerQuest gjenoppretting
 • Pris 6990.- inkl. mva.

Førsteinntrykket er svært positivt, maskinen virker lett, men samtidig solid. Den har et design som etter vår smak ikke står tilbake for noen av konkurrentene, med en moderne blank skjerm (noen synes det er topp, andre liker det overhodet ikke), tastatur med numeriske taster og et greit utvalg porter for tilkoblinger av tilleggsutstyr.

Maskinen er temmelig nøyaktig 4 cm tykk, men i dette formatet virker det ganske slankt. Konstruksjonen er stram og fin, med passe motstand i hengslingen.

I det vi slår på PCen og Windows XP-logoen åpenbarer seg for første gang ser vi derimot en klar blå prikk mot den svarte bakgrunnen. En død pixel. Vi la ikke merke til den ellers, men hver gang Windows startet ble vi minnet om den. Og det er det ikke noe å gjøre med. En stakkars død piksel må man leve med i følge ISO-standardene.

Ellers er skjermen like god som på bæbare til langt høyere pris, med gode farger og høy kontrast. Betraktningsvinkelen vertikalt er ikke mye å skryte av, men det gjør ikke noe på en bærbar folkemodell. Til sidene er derimot betraktningsvinkelen svært bra, du kan kikke inn nesten helt fra siden og likevel forsvinner ikke fargene.

Tastaturet er også svært bra. Det har ordentlige norske bokstaver på alle taster, vi får til og med servert en "µ" på M-tasten (som skrives ved å trykke M+AltGr), den er vanligvis ikke synlig og lett å glemme...

Coop 17-tommer bærbar til 6990,-


Det er også numeriske taster helt til høyre, men trykker du NumLock for å aktivere disse så mister du flere av manøvreringstastene. Du kan likevel bruke Fn tasten på piltastene for å endre funksjonen på disse til erstatning. Mens vi snakker om den, Fn-tasten er (mal)plassert helt nederst til venstre der Ctrl skal stå...

Pekeplaten er ok, med skrollefelter og dobbeltklikk på selve platen.

Det vi ikke liker er at "mus"-knappene er så små, og at det er en tydelig og høy kant mellom rundt pekeplata. Den er ikke egentlig høy, men for vår følsomme fingertupp skal det ikke mye til før det blir litt irriterende. Man må liksom over denne kanten og så "faller" man ned på knappen på utsiden.

Det er ingen egne direktetaster for medieavspilling eller andre funksjoner.

Tilkoblinger

På forsiden finner vi tre kontakter for tilkobling av lydutstyr. Det er linje/mikrofon inn, linje/høyttalere ut og en digital S/PDIF utgang for tilkobling til f.eks. en dekoder for surround-lyd.

Coop 17-tommer bærbar til 6990,-


På venstre side finner vi nærmest fronten en spalte for et ExpressCard 34, så følger kontakter for nettverk og modem. Videre er det gitter hvor varmluften viftes ut og innerst er det en VGA-kontakt for ekstern skjerm.

Coop 17-tommer bærbar til 6990,-


På baksiden er det 2 USB-porter pluss en S-Video utgang til TV/skjerm.

Coop 17-tommer bærbar til 6990,-


På høyre side finner vi ytterligere 2 USB-porter pluss DVD-brenneren.

Coop 17-tommer bærbar til 6990,-


----->>>> Hva med ytelsen?