Coolt fra Nikon

I dag offentliggjøres syv nye Coolpix-kameraer fra Nikon, og vi har fått prøvetrykke!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nikon har hatt tradisjon for å være blant de flinkeste i klassen når det gjelder lommekameraer, og så sent som rett før jul kåret vi Coolpix P2 til det beste kameraet i lommeklassen. Det ser ut til at den suksessen kan fortsette, for i dag offentliggjør Nikon hele syv nye lommekamera i Coolpix-serien.

Det er L-, P- og S-serien som oppgraderes, og de nye kameraene vil fase ut de gamle. Bokstavene L, P og S er henvisninger til henholdsvis Life, Performance og Style, og tar sikte på å fri til ulike markedssegmenter.

Tar vi den billigste serien først, L-serien, finner vi i denne omgangen tre nye kameraer. Fra før har vi L1, og det er derfor lite overraskende at de nye kameraene blir å hete L2, L3 og L4. Førstnevnte er faktisk det beste og kan skilte med seks megapiksler, mens L3 og L4 henholdsvis byr på fem og fire. L2 er videre kun tilgjengelig i mørk grå farge, L3 i sølv og sort og L4 bare i sølv. Ellers er det ingen forskjell på kameraene.

image: Coolt fra Nikon


Life-kameraene byr alle på 3x optisk zoom, 2 tommers skjerm og drives av AA-batterier. De byr også på noen av funksjonene Nikon har vært kjent for, blant annet ”Best shot selector” som tar en serie med bilder og automatisk beholder det beste (det med høyest skarphet) og ”D-lightning” - utjevning av lyse/mørke partier i et bilde, kan gjøres fra kameramenyen. I tillegg kan hvitbalanse og eksponering justeres, og kameraene har såkalt ”ansikts-autofokus” der en algoritme finner ansikter i motivet og sørger for å justere dem skarpest mulig.

Prisene på L-serien vil veiledende ligge på 1590,- / 2190,- / 2490 for henholdvis L4 / L3 / L2.

Skrur vi prisen opp og størrelsen ned et par hakk, havner vi hos S-kameraene. Her finner vi to nye modeller, S5 og S6 (S1-S4 fantes fra før), som begge byr på seks megapikslers oppløsning. Dette er uten tvil et frieri til de som liker god design, og med hele tre tommers skjerm på S6-versjonen (2,5 på S5), mener Nikon business når de nå prøver å kapre designtronen. Kameraene er utstyrt med WiFi (trådløs overføring i hjemmenettverket), og benytter seg av et hjul for navigasjon, slik vi for eksempel finner hos Canon Powershot S80 som nylig ble testet hos oss.

image: Coolt fra Nikon


De nye S-kameraene er også utstyrt med såkalt ED-glass (”Extra low dispertion”), som skal sikre en minimal kromatisk abbresjon på kontraststerke motiver. Av spennende tilbehør kan det også nevnes at undervannshus er tilgjengelig for begge modellene.

Veiledende pris for S5 blir på 3590,- og 3990,- for S6.

Den dyreste klassen, P for Performance, får også to nye tilskudd i P3 og P4. Snodig nok er det P3-kameraet som troner på toppen med WiFi – på alle andre punkter er kameraene helt like. Forskjellen i pris er 400 kroner, og som kjøper må du i så fall vurdere om du synes trådløs overføring er verdt den prisen.

image: Coolt fra Nikon


De nye P-kameraene har begge åtte megapiklsers oppløsning, 3x optisk zoom, 2,5 tommers skjerm og (ta-da) optisk bildestabilisator på stillbilder, som Nikon-kameraene ikke har hatt før. Representantene fra Nikon kunne også meddele at P-kameraene har fått norske menyer og norsk manual, noe som sikkert er kjærkomment for mange. Vi får i tillegg litt større muligheter til å være kreative, med blenderprioritering i tillegg til de andre funksjonene som nevnt under L-serien.

P3 og P4 kommer til å ligge på 3990,- og 4390,-, og samtlige kameraer vil være tilgjengelige fra mars måned.

L-og P-serien vil dessuten få et ekstensivt hjelpesystem, som skal gjøre det lettere for de fleste å ta gode bilder. Vi fikk låne kameraene i noen minutter, og mens L-kameraene imponerte med særdeles høy oppdateringsfrekvens på skjermen, imponerte S-kameraene med utseendet og P-kameraene med bildekvalitet, så her bør være noe for en hver smak.

For spesielt interesserte kommer Nikon også med et nytt makroobjektiv (105mm), med VR-bildestabilisator for lettere å kunne få skarpe bilder når man holder kameraet i hånden. Objektivet vil veiledende koste 9290,-

image: Coolt fra Nikon


I tillegg fikk vi en liten smakebit på to nye bildeprogrammer – Nikon view pro for katalogisering og annotering av bilder og Capture NX for behandling av rådatafiler fra Nikon-kameraer. Sistnevnte vil tilby flere korrigeringsmuligheter, blant annet av forvrengning, abbresjon og vignettering, og vil koste 1290,-

Et konsept som har vist seg å være en suksess, blant annet i Sverige, er Nikons ”Cool school” som også vil bli prøvd ut i Norge. Mot slutten av april vil det i Oslo, Stavanger, Trondheim og Bergen arrangeres 2.5 timers gratis kurs for Nikon-eiere der de ulike kameraene vil bli gått igjennom. Dersom dette er interessant, er det et godt tips å følge med på hjemmesidene til Nikon fremover.

NYHET! Prøv vår nye kameravelger!