Compaq Presario 4550

Compaq Presario 4550 er en multimediamaskin som er beregnet på hjemmebrukerne. Denne maskinen har alt du trenger for å spille spill eller surfe på Internett.

 Foto: Oliver Mann
Foto: Oliver Mann Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Compaq Computer Corporation er verdens største PC-produsent. De var først ute med å klone IBM PC allerede i 1982. Bare i Norge solgte Compaq over 100 000 PCer i 1997.

LES OGSÅ:

Presario er navnet på Compaqs PC-serie for hjemmebruk. Den har ikke det helt siste i teknologi, men har relativt god ytelse og inneholder alt du trenger for å komme i gang - inkludert en romslig 17-tommers skjerm. Dette er en typisk PC for førstegangskjøperen som vil lære om PC, men ønsker å fikle minst mulig inni PCen selv.

Når du slår maskinen på for første gang, starter Compaqs eget installasjons-program automatisk. Her kan du (i en engelsk meny) velge hvilken språkversjon av Windows 95 du ønsker å benytte. Norsk versjon er selvfølgelig et av valgene. Det eneste du trenger å vite er hva du heter og hva slags skriver du skal benytte. Sørg også for å ha Windows 95 lisensbevis for hånden siden du må taste inn en lisenskode underveis.

Istedenfor å være diskettfabrikk, har maskinen en CD som enkelt setter maskinen tilbake til utgangspunktet. Hvis du bruker den må du først ta sikkerhetskopi av dine egne filer (og highscore-lister) siden harddisken blir slettet helt under denne operasjonen. Uheldigvis har mange spill en tendens til å rote til en PC fullstendig så på en hjemmemaskin er en slik CD uvurderlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konstruksjon

Compaq Presario 4550 leveres som et minitårn som ikke er like dyp som de fleste andre PCer. Det gjør maskinen lett å plassere, men hindrer deg i å installere enkelte lange innstikkskort. Maskinen har knapp for ”dyp søvn” og volum foran på toppen av PCen. Den leveres med to små høyttalere som gir brukbar lyd til PC-rommet. Maskinen er også bestykket med et 56Kbit internmodem for Internett-bruk. Kabinettet er neste helt fullt, men har fortsatt plass til en 5.25 tommers enhet og to innstikkskort av enten PCI- eller ISA-typen. Ved å løsne to skruer og fjerne modemet og evt. andre innstikkskort, kan hovedkortet skyves tilbake og vippes ut. Deretter har du god tilgang til kabler og enheter.

Komponenter

Hovedkortet til Presario 4550 benytter et Intel 430VX brikkesett. Dette brikkesettet er ikke lenger særlig moderne, men bør gjøre nytten sin. Prosessoren er en AMD K6 på 233MHz. Som en kuriositet kan vi nevne at en annen Compaq (Deskpro 4000S) som vi har testet, benytter et AMD brikkesett (VIA/AMD-640) og en Intel prosessor, her har vi en AMD prosessor og et Intel brikkesett. Det er alltid hyggelig å se at komponenter fra så harde konkurrenter som AMD og Intel fungerer så fint sammen. CD-ROM-leseren som er på hele 32X, er produsert av LG Electronics (tidligere Goldstar). Harddisken er en Quantum Bigfoot TX på hele 4GB. Disken er ikke spesielt rask, men har til gjengjeld stor kapasitet.

Dokumentasjon

Compaq leverer bare en liten tynn manual som dekker alle modellene i Presario-serien. Den informerer (også på norsk) om alle utvendige enheter og tilknytninger, samt hvordan du kommer i gang. Selv om den dekker flere forskjellige modeller er den oversiktlig og med gode illustrasjoner.