Compaq Presario 1700

Compaq har et godt rykte på seg for å lage solide og kraftige PCer. Presario-serien er vinklet mot hjemmebrukeren, med fokus på design og brukervennlighet. La oss se om den også har store krefter under sitt sindige ytre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Compaq Presario 1700
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
image: Compaq Presario 1700

Som de fleste produsentene av bærbare PCer har Compaq to serier. Presario-maskinene er rettet mot privatpersoner, mens forretningsbrukerne blir henvist til Evo-serien. Vår erfaring er at det ikke er spesielt stor forskjell på disse på innsiden, mens forskjellen er størst på design og kjekt-å-ha tilbehør.

LES OGSÅ:

Tiltalende utseende

Vår testmaskin ble raskt pakket ut mens vi kikket på hva som fulgte med av hendig informasjon. Det var ikke stort vi fant, bortsett fra en kort guide som viste hvordan vi skulle få liv i maskinen (sett i støpselet), og hvordan bytte ut DVD-drevet med en diskettstasjon. I likhet med mange andre produsenter, som bl.a. Dell, ligger brukermanualene installert på PCens harddisk.

Presario 1700 har helt klart et tiltalende ytre, med sine aluminiumsdetaljer mot sort plast.

Da vi skrudde på for første gang gikk maskinen i gang med å ferdiginstallere Windows XP Home edition, og vi ble bedt om diverse opplysninger til oppsett av brukernavn, region og nettverk. Alt akkompagnert av høy og prangende musikk signert Microsoft, men uansett hvor mye vi trykket på volumkontrollen fikk vi ikke dempet lydnivået. Vi snakker altså om en PC som det neppe er populært å starte oppsett av for første gang i det åpne kontorlandskapet på jobben.

Alt du trenger

Vår Presario 1700 ble levert med en Intel Pentium III Mobile porsessor på 1.13 GHz, 256 MB RAM, 20 GB harddisk og en kombinert DVD-ROM og CD-RW brenner. I stedet for DVD-ROM kan du sette inn en medfølgende diskettstasjon.

I tillegg er det en integrert inngang for nettverk (10/100 mbit) og v92 modem.

Annet eksternt utstyr kan kobles til en av de to USB-portene eller firewire-porten. På samme måte som med Compaq Evo N160, mangler Presario 1700 PS/2-port. Skal du koble til en mus trenger du dermed en med USB-plugg.

Som du ser er dette en meget velutstyrt maskin, med stor datakraft og mulighet til å gjøre nesten alt som du kan på en stasjonær PC. Det største unntaket ligger i grafikkløsningen, som er en ATI Mobile Radeon brikke med 8 MB minne. Vi fant raskt ut at den ikke er spesielt egnet til tung grafikkhåndtering fra spillmotorer, noe vi kommer tilbake til lengre ned. Til gjengjeld har denne maskinen testens beste høyttalere, en løsning fra JBL med en innebygd mini-subwoofer, som klarte å lage et mykt og godt stereoperspektiv.

image: Compaq Presario 1700

På testbenken

I stedet for å bare fokusere på testprogramvare, har vi også kjørt en del praktiske tester for å få et inntrykk av hvordan maskinen oppfører seg i daglig bruk. Vi konverterte en 111 minutters DVD-film til Div-X med programmet EasyDivX, og konverterte 11 WAV-filer til MP3 med Lame.

Etter 2 timer og 53 minutter var hele filmen konvertert, noe som i skrivende stund er det beste reultatet av PCene vi har testet i denne runden. MP3-konverteringen gikk unna på 3 minutter og 21 sekunder i 128 kbit kvalitet, og 6:10 med variabel bitrate mellom 128 og 320 kbit. Her ble Presario 1700 og de andre veritabelt knust av Dell Inspiron 4100 med imponerende 2:58 og 5:30. Resultatet for MP3-konverteringen var omtrent likt mellom de andre modellene vi har testet så langt.

Overraskende nok fikk Presarioen med sin Pentium III 1.13 GHz prosessor en Passmark rating på 142,8, og ble slått av Zeptos maskin med Pentium III 1 GHz som scoret 157,8 i Passmark. Dell Inspiron 4100 kom best ut med en Passmark rating på 166,5.

Batterilevetiden ble målt til 2 timer og 43 minutter uten noen strømsparingsfunksjoner innkoblet. Vi ble ikke spesielt imponert over dette, tatt i betraktning at Dell Inspiron 4100 klarte seg i hele 3 timer og 23 minutter før batteriet var tomt. Men med strømsparingsfunksjonene innkoblet kan du nok forvente en god del høyere batterilevetid som gjør at du ikke må lete etter en stikkontakt støtt og stadig.

I vår test av kopiering fra CD til harddisk kom Presario 1700 ut helt i toppsjiktet. Kopieringen av en Windows XP CD på 484 MB gikk unna på raske 4 minutter og 43 sekunder, kun slått av Zepto Znote 2001 på 4 minutter og 15 skunder.

Brukervennlig Compaq, men svak grafikk

image: Compaq Presario 1700

I det daglige er dette en svært god og fleksibel maskin å bruke. Tastaturet er godt å skrive på med presise taster, selv om det er en viss antydning til at det bøyer seg unna i kantene. Øverst er det en programmerbar knapperad for internettfunksjoner, volumkontroller og strømbryter. Pass bare på å ikke trykke på strømbryteren ved en feil, siden den er plassert midt i raden.

Du navigerer i vinduene med en pekeplate plassert nedenfor tastaturet, med to gode mustaster som er ergonomisk utformet. Rett nedenfor mustastene finner du en navigeringsknapp med fire retninger, som for eksempel kan brukes til å bla fram og tilbake, og opp og ned i Internet Explorer.

Å spille moderne, grafisk krevende spill på Presario 1700 kan du omtrent glemme. I 3DMark 2001 fikk den 1585 poeng i 1024x768x16 oppløsning, mens de GeForce2Go-utstyrte konkurrentene Zepto Znote 2100 og Dell Inspiron 4100 fikk henholdsvis 2346 og 2487 poeng. Dette henger sammen med at grafikkontrolleren i Presario 1700, ATI Radeon Mobility med bare 8 MB minne, ikke har god nok hardwarestøtte for 3D-kalkulering av spill. Dermed blir mesteparten av belastningen lagt på prosessoren.

Selve bildet er skarpt og fargesterkt helt ut i kantene, men selv på maksimal lysstyrke og kontrast så vi et rødskjær i hvitfargen. Om dette er bevisst fra Compaq for å gjøre skjermen mer behagelig over lang tids bruk, vites ikke, men resultatet er ihvertfall at hvitt ikke vises så hvitt som det skal.

Utmerket, men ingen killer

Til kontorbruk og internettbruk har vi ingenting å utsette på Compaq Presario 1700. Den har muligheter og krefter nok til disse oppgavene, i tillegg til den kombinerte DVD-ROM og CD-RW brenneren som følger med. Den sliter derimot som sagt med tyngre grafikk.

Når vi tar i betraktning det høye utstyrsnivået, prisen på kr 17.990,-, og den jevnt over gode kvaliteten, har vi ingen problemer med å anbefale denne maskinen hvis du ikke er så opptatt av eksepsjonell grafikkytelse.

Hvis du derimot er ute etter en fullgod erstatning for hjemme-PCen din med spenstig grafikk, bør du heller vurdere for eksempel Zepto Znote 2001 eller Dell Inspiron 4100.

Tilbake til testforsiden

Finn den bærbare PCen som passer deg best

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!