Compaq med radikal endring i PC-design

En av årsakene til at PCen ofte er mindre brukervennlig enn ønskelig, er at den fremdeles inneholder mye gammel teknologi for å være kompatibel med forhistorisk utstyr. Compaq bryter nå med denne tradisjonen i sin nye modellserie.

ISA-bus, serieporter og parallellporter er foreldet teknologi. Det er ingen god grunn til at nye PC-brukere må forholde seg til disse, siden bruken ofte steller til problemer. I dag er tilleggsutstyr basert på PCI og USB langt enklere i bruk, og har mye bedre ytelse. Derfor er det på tide at noen bryter med fortiden og satser fullt og helt på nye, bedre standarder for brukerne.

Compaq tar skrittet

I løpet av få dager vil Compaq lansere en modellserie i USA, kodenavnet er 'Vista', som er helt ny både innvendig og utvendig. Den er fri for gammeldags teknologi, og er først og fremst beregnet på bedriftsmarkedet. I dette markedet er det i de fleste tilfeller bare behov for en ytre tilkobling, og det er for nettverk. Eventuelt annet utstyr vil først og fremst være koblet til USB-portene, og for praktisk talt alle typer ekstrautstyr finnes det i dag PCI-løsninger.

Apple viste vei, men Compaq satser på bedrifter

PC-bransjen har ikke vist samme dristighet som Apple, som tok store sjanser med iMac og de nye G3/G4-modellene. Salgstallene viste at markedet var klar for både ny teknologi og spennende design, og at tredjeparts-leverandører sto klar til å tilby overgangsløsninger der hvor behovet oppsto.

Derfor har mange leverandører kledd tradisjonelle PCer i friskere farger og nye materialer. Men dette har bare vært kosmetiske endringer - inne i PCen var alt som før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Compaq tar nå et dristigere sprang inn i en både mer brukervennlig og fremtidsrettet verden. Og det er ikke snakk om å etterligne Apple, siden både modellene og det nye spekteret av tjenester som er bygget rundt lanseringen, er klart fokusert på bedriftsmarkedet.

Vi mener at dette er en riktig vei å gå, og denne oppfatningen deles av en rekke analytikere som hele tiden vurderer PC-markedet med argusøyne.

Neste år

Når rundingen av 2000-tallet er vel over, og Intel og Microsoft klarer å levere forsinkede nøkkelkomponenter og operativsystemer, vil de aller fleste PC-produsenter levere denne type maskiner. Hovedkortfabrikantene har allerede flere løsninger klare, kabinettleverandørene er raske til å skifte kurs, men vi tror at store merkeleverandører vil spille en enda større rolle.

Store aktører som IBM og Dell vil garantert komme på banen, og vi er også spent på hva Sony har i ermet. Når PCen blir mer lik annen konsumentelektronikk vil vi se ytterligere prisfall og enda smartere design.