Compaq lanserer billig internett-PC

En god nyhet for de som ønsker seg rask og effektiv internett-tilgang, uten for mye styr med oppsett av maskin- og programvare. iPAQ fra Compaq er på vei til Norge.

Prinsippet i iPAQ-maskinen er en kombinasjon av stabiliteten til Windows 2000, og enkle konfigurasjonsløsninger. Maskinen har enkelt og stilig design, og finnes i to utgaver: én uten alle de gamle ekspansjonsportene som PCI, ISA, paralell og seriell, og én som har disse portene. Det er modellen uten de gammeldagse portene (kalt Legacy-free) som er Compaqs viktigste satsning. All utbygging vil da bli gjort via USB. Maskinen har tre USB-porter bak og to foran, og i tillegg har maskinen nettverkstilkobling innebygget.

Flere konfigurasjoner

iPAQ finnes i flere forskjellige konfigurasjoner: du kan velge mellom en Celeron 500 eller Pentium III 500-prosessor, opptil 512 MB RAM og 4,3 eller 8,4 GB harddisk. Grafikken håndteres av en Intel grafikkbrikke med 4 MB minne, og det finnes flere forskjellige skjermvarianter tilgjengelig. I tillegg kan du bytte eksterne lagringsenheter uten å skru av maskinen, ved å bruke en såkalt MultiBay-brønn. Valget står mellom diskettstasjon, CD-ROM-spiller, DVD-spiller eller en ekstra harddisk (etterhvert også CD-brenner).

iPAQ er i hovedsak en maskin for bedrifter, som ønsker raske og enkle arbeidsstasjoner til sine ansatte. Det er derfor Compaq anbefaler å bruke Windows 2000 Professional som hovedoperativsystem (det er mulig å bestille et av de eldre Win 9x eller NT 4.0 operativsystemene).

Prisen er et viktig poeng i lanseringen av maskinen. Takket være få modeller og komponenter vil maskinen kunne tilbys for 6530 kroner (ekskludert mva) med en 17” skjerm. Denne prisen gjelder den rimeligste konfigurasjonen, mens toppmodellen koster 16550 kroner (eks. mva). iPAQ vil være tilgjengelig i norske butikker i løpet av mai.