Compaq Deskpro 4000S

Compaq Deskpro 4000S-serien er små nette arbeidsstasjoner beregnet på nettverk. Denne maskinen er utmerket til standard kontorbruk i et bedriftsmiljø. Maskinen er servicevennlig og liten.

 Foto: Oliver Mann
Foto: Oliver Mann Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Compaq Computer Corporation er verdens største PC-produsent. De var først ute med å klone IBM PC allerede i 1982. Bare i Norge solgte Compaq over 100 000 PCer i 1997.

LES OGSÅ:

Deskpro har vært navnet på Compaqs bordmodeller siden starten i 1982. Dette er likevel en høyst moderne maskin med det aller siste av teknologi. Dette er PCen for deg som vil ha en enkel maskin som tar liten plass og er rimelig å administrere i ett nettverk.

Når du slår maskinen på for første gang, starter Compaqs eget installasjons-program automatisk. Her kan du (i en engelsk meny) velge hvilken språkversjon av Windows 95 du ønsker å benytte. Norsk versjon er selvfølgelig et av valgene. Det eneste du trenger å vite er hva du heter og hva slags skriver du skal benytte. Sørg også for å ha Windows 95 lisensbevis for hånden siden du må taste inn en lisenskode underveis.

Når installasjonen er nesten ferdig, blir du bedt om å finne 27 blanke disketter (!), noe som er særdeles upraktisk. Dette er dessverre noe en del av de store produsentene har til felles. Compaq leverer nemlig ikke med Windows 95 på CD – bare på harddisken. Det betyr at hvis du ønsker å ha muligheten til å reinstallere Windows 95 på et senere tidspunkt, er du nødt til å produsere alle diskettene. Heldigvis må du ikke gjøre dette med en gang, men vi anbefaler deg å gjøre dette ganske snart hvis du ikke har en annen Windows 95 CD liggende. Når installasjonen er ferdig, sletter maskinen alle de andre språkversjonene slik at de ikke tar opp plass på harddisken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et annet irritasjonsmoment er at det var helt umulig å velge små fonter på skjermen under oppløsningen 1024x768 og oppover. Det er meget uheldig siden veldig mange Windows-programmer ikke fungerer ordentlig med store skjermfonter. Det skyldes Compaqs egen skjermdriver og da vi installerte en annen skjermdriver fra S3, ble problemet borte.

Konstruksjon

Compaq Deskpro 4000S er meget elegant konstruert. Til tross for sine beskjedne utvendige mål, er den meget enkel å åpne. Et brett med CD-ROM-leser, harddisk og diskettstasjon er hengslet slik at de enkelt kan vippes frem og gi god tilgang til kabel-tilslutninger og hovedkort. Kabinett og hovedkort er helt proprietært og har ingen oppgraderingsmuligheter. Det er plass til ett ekstra kort av enten PCI- eller ISA-typen. Det er ikke plass til noen flere interne enheter.

Komponenter

Hovedkortet til Deskpro 4000S benytter et AMD/VIA-640 brikkesett. Det er litt uvanlig siden den har en 233MHz original Intel Pentium MMX prosessor. Som en kuriositet kan vi nevne at en annen Compaq (Presario 4550) som vi har testet, benytter et Intel brikkesett (430VX) og en AMD K6 prosessor. Det er alltid hyggelig å se at komponenter fra så harde konkurrenter som AMD og Intel fungerer så fint sammen. CD-ROM-leseren som er produsert av Sanyo, er meget flat (15mm) og benytter et spesielt grensesnitt som er integrert på hovedkortet i tillegg til to tilkoblinger for IDE enheter. Harddisken er en Western Digital Caviar 2.1GB. 10/100Mbit nettverkskort og lydkort er integrert på hovedkortet.

Dokumentasjon

Compaq leverer nesten ikke noe trykt dokumentasjon med maskinen. Det meste befinner seg i elektroniske dokumenter på harddisken.