Compaq Armada M300

Smart, kjapp, liten og med mange muligheter. Armada M300 tilhører en ny generasjon av bærbare PCer som er spesiallaget for folk som er mye på farten.

Compaq Armada M300
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


(11. februar 2000) Denne maskinen har ikke fått nye spesifikasjoner siden vi testet den, men prisen har fått et hyggelig kutt med 3000 kr (inkl. mva), noe som nesten førte til at vi oppgraderte prisen for pris/egenskaper med ett poeng.

LES OGSÅ:

Armada M300 ser ut som en vanlig bærbar PC som har blitt krympet med 10-20%. Den tilhører absolutt klassen med ultraportable maskiner, men Compaq gir deg mange muligheter for å bygge den ut til å bli en PC med solide stasjonære kvaliteter.

Spesifikasjoner

Armada M300 har en 11,3”-skjerm (ca. 13% mindre billedflate enn 12,1” og 35% mindre enn 14,1”) som kan vise opp til 800x600 piksler i 32-biters farger (tilsvarer millioner av farger pluss teksturer). Tastaturet er på 239 cm2, som er 25% mindre enn gjennomsnittet for maskinene som har deltatt i denne testrunden. Pekeredskapet er en nedsenket flate og to blå knapper som er plassert rett foran mellomromtastene.

Maskinenheten veier 1,51 kg, men da er det snakk om en maskin uten diskettstasjon og CD/DVD-spiller. Diskettstasjon er standard, og kobles til parallellporten. Maskinens volum er 1456 cm2, og høyden er 2,4 cm. Montert i dokkstasjonen blir den totale høyden 4,5 cm, noe som er lavere enn flere av maskinene vi har testet i denne runden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prosessoren i Armada M300 har klokkehastighet på 333 MHz, og du har valget mellom Intel Celeron eller Intel Pentium II-prosessorer. Maskinen vi testet har den raskeste av disse to: Pentium II. Internminnet er 64 MB, og harddisken har 6 GB lagringsplass. I selve maskinenheten er alle vanlige porter innbygget, samt en USB-port, en trådløs port, enten modem eller nettverksutgang og plass til ett Type I/II PC-card (PCMCIA).

Sammen med maskinen vi testet fulgte en dokkstasjon som er ekstrautstyr. Denne har egen plass til diskettstasjonen pluss enten CD- eller DVD-spiller. Av porter har den en ekstra USB-port og separate utganger for eksternt tastatur og mus.

I bruk

Det er en fornøyelse å bruke Armada M300, for selv om mye er smått på maskinen, er det ingenting som er for smått. Tastaturet er helt fint å skrive på, selv om tastene vil være litt lave for noens smak. Dessuten har det en tendens til å gi litt etter når du trykker på tastene, særlig midt på.

Skjermen på denne maskinen kan være et lite problem. Selv om den er svært skarp og klar, er den liten og har merkbart dårligere lysstyrke enn gjennomsnittet av maskiner vi har testet, med en DinSide-indeks på 90.

Løsningene med eksterne enheter er glimrende satt sammen, og vi kunne fritt koble fra og til enheter som vi ville uten at maskinen fikk problemer, og uten at vi behøvde å skru den av en eneste gang.

Rask men middels god batteriløsning

Ytelsen på denne maskinen er imponerende god, med tanke på at den ”bare” har en 333 MHz-prosessor. Med en total Sysmark-indeks på 142 er det minimal skilnad mellom den og de beste maskinene med 400 MHz-prosessor som vi har testet.

Vi ser også at maskinen har svært god ytelse for alle former for programmer, og den utemerker seg for kontorprogrammer som Word og PowerPoint. Ytelsen for grafikkprogrammer er så god at hadde det ikke vært for den forholdsvis lille skjermen ville Armada M300 vært utmerket for denne typen oppgaver også.

Batteriløsningen er mindre imponerende, med 2 timer og 2 minutter batterilevetid. Løsningen for hvilemodus er heller ikke det beste vi har sett, med hele 10 sekunder for å vende tilbake til operativt modus.

Konklusjon

Dette er en virkelig flott bærbar PC, som har mange glimrende løsninger og som også er svært rask. Og selv om de svake punktene vi har påpekt naturligvis gir noen minuspoeng, ødelegges ikke inntrykket av at dette er en glimrende bærbar PC.

Vi synes at prisen er en smule høy, men maskiner som er så små, og som yter så mye, er aldri billige. Og av de virkelig slanke bærbare PCene er Armada M300 uten sammenligning den raskeste hittil.