Compaq Armada E500

Det er lite som vekker begeistring ved første øyekast på denne maskinen. Men til tross for et litt traust utseende har Armada E500 en del gode sider, bortsett fra prisen.

Hvis du velger DinSides innstillinger i vår produktvelger, blir Compaqs maskin femtevalg.
Hvis du velger DinSides innstillinger i vår produktvelger, blir Compaqs maskin femtevalg. Vis mer
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

I juni testet vi samme modell, men da i en dyrere og kraftigere utstyrt utgave i forhold til hvordan markedet var da. Nå har vi fått inn en ”lettere” versjon, som også er rimeligere, men utseendet er det samme firkantede. Førsteinntrykket ved oppakking er uansett svært godt. I pakken ligger gode og utfyllende manualer på norsk og engelsk, og en gjenopprettelses-CD for å få maskinen tilbake i den stand den var da den ble levert.

LES OGSÅ:

I praktisk bruk

Etter å ha koblet til strømmen og fått opp Windows 98, var noe av det første vi la merke til det lyssvake bildet på den 13.3” store skjermen. Fargene var heller ikke spesielt livlige, og ihvertfall ikke i nærheten av hva Best Apache presterer. Positivt var det at lokket er svært solid og beskytter skjermen godt. Skjermen takler en oppløsning på 1024x768 punkter med 32 biters farger, og grafikken besørges av en ATI Mobility Pro brikke med 8MB minne.

Tastaturet er av den lave typen hvor knappene ligger kant i kant med resten av chassiset. Det er godt å skrive på, men er litt vel ”kneppete” i lyden etter vår smak. Smart nok er tastaturet utført i lyst grått mens bokstavene er i svart. Er du på reisefot og skal skrive på et dårlig opplyst sted gjør det sitt til at tastene blir lettere å lese. En svært nøyaktig pekeplate sørger for manøvrering av pekeren, og ”museknappene” er også tilsvarende presise og i tillegg nærmest lydløse. På grunn av det firkantede designet får du en skarp kant der hvor hendene hviler når du skal skrive. Compaq har integrert et par vippeføtter i bakkant som gir en litt bedre skrivevinkel, men vi synes disse er for lave til å gi noen skikkelig effekt. Du finner også tre konfigurerbare hurtigtaster som er satt opp for Internet Explorer, e-post program og søk på Internett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Middels utstyrsnivå

Vår utgave av Armada E500 ble levert med Celeron 600MHz prosessor, 64MB minne og en 5GB harddisk. Sett i forhold til de andre maskinene i denne testrunden er dette den dårligst utstyrte, hvis vi ser bort fra den ultraportable Fujitsu-Siemens Lifebook B-2154 som stiller i en litt egen klasse. Hvis vi i tillegg nevner at prisen på Armada E500 ligger på hele 22.189,- kroner, sier det seg selv at vi hadde ventet oss kraftigere kost.

Compaq Armada E500

På den andre siden har den det meste av tilkoblingsmuligheter, med blant annet inngang for portreplikator, TV-utgang (komposittvideo), 10/100 Mbit nettverksport og integrert 56K modem.

Inn på testbenken

Etter en runde på testbenken fant vi fort ut at Compaq har klart å klemme mye ytelse ut av sin Armada E500 til tross for de teoretisk sett underlegne spesifikasjonene. Med en Sysmark-ytelse på 97 hever Armada E500 seg et hode over Best Apaches ytelse på 90, men når ikke helt opp til Dell Latitude CPt S600 GT som fikk 112. Disse to maskinene har begge 128MB minne og henholdsvis Celeron 650MHz og Celeron 600MHz.

Ser vi nærmere på ytelsesmålingene viser det seg at Armada E500 gjør det bra med kontorapplikasjoner, og at den har en formidabel minnebåndbredde. Hele 311MB med heltall kan flyttes i sekundet, og for flyttall når den opp i 351 MB/s. Compaq benytter seg av egenutviklede styringsbrikker for systemet i sine bærbare PCer, og disse er tydeligvis svært effektive i forhold til Intels, som de fleste andre produsenter bruker.

Kopiering av vår test-CD med 489 MB data til harddisken gikk på 7 minutter og 26 sekunder, som er godt prestert av Compaqs 24x CD-ROM.

Mystisk strømforbruk

Batterlevetiden ble målt til 2 timer og 11 minutter med alle strømsparingsfunksjoner slått av. Dette er testens dårligste resultat, og vi ble slett ikke imponert. Før vi foretok batteritesten brukte vi Armada E500 en stund for å få et inntrykk av den, og oppdaget noe mystisk. Ved kontinuerlig bruk og med alle strømsparingsfunksjoner utkoblet ladet maskinen seg sakte, men sikkert, ut selv om nettadapteren var koblet til. Dette har vi ikke opplevd før, og det normale er at batteriet lades opp når stikkontakten står i uansett om maskinen brukes eller ikke. Vi håper dette skyldes feil ved batteriet og at dette ikke er noe som Compaqs bærbare PCer plages av.

Siden batterikapasiteten var såpass lav, er det en trøst at de to brønnene i Armada E500 kan brukes til ekstra batterikapasitet. Men ekstra batteritid koster. Compaq tar 1764,- kroner for et batteri. Glem derfor ikke at du kan klemme ut mer brukstid ved å aktivere strømsparingsfunksjonene i Windows 98.

Oppsummering

Vi var litt i tvil om vi skulle sammenligne denne maskinen med de øvrige modellene til under 20.000,- kroner siden Compaq Armada E500 koster hele 22.189,- kroner. Vi synes likevel at det er en rettferdig sammenligning, siden utstyrsnivået er på noenlunde lik linje som for eksempel Acer Travelmate 203TX og Dell Latitude CPt S600GT, og disse maskinene retter seg også mot samme brukergruppe.

Dessverre for Armada E500 kommer den tapende ut av en slik sammenligning. Forholdet mellom pris, utstyrsnivå og ytelse er ute av balanse, og til tross for noen lyspunkter vil vi heller råde deg til å satse på en billigere modell, som samtidig viser seg kraftigere i daglig bruk.