International Karate. Virtuell joystick gjør susen. Foto: Manomio LLC
International Karate. Virtuell joystick gjør susen. Foto: Manomio LLCVis mer

Commodore og Spectrum, nå på iPhone!

Nå kan du gjenoppleve de gamle spillklassikerne på telefonen.

De av oss som fylte tretten en gang i første halvdel av åttitallet, vet hvor viktig ZX Spectrum og Commodore 64 var for ungdomskulturen på den tiden. De klassiske datamaskinene skal ha mye av æren for at spillsaker i dag har en naturlig plass på kultursidene i dagspressen.

For tenåringen i 1983 ble aldri voksen. Som 40-åring kjøper han nemlig fortsatt dataspill over en lav sko.

Les også: Kjør gammel spillklassiker i Windows 7

Tilbake til 80-tallet

Under mottoet "alt var bedre før" kaster nostalgikere seg nå over to ny iPhone-apps som lar deg gjenoppleve noe av magien som preget et helt tiår. Den første heter ganske enkeltCommodore 64. Og utviklerne Manomio LLC har virkelig gjort seg flid i arbeidet med å gjenskape den gamle storheten. Ikke bare kan du spille klassiske spill som The Last Ninja, Boulder Dash og Jupiter Lander ved hjelp av en virtuell joystick- du kan også programmere i Basic. Du blir nemlig møtt med samme oppstartsskjerm som på originalen, med den blå bakgrunnen, og ordet "Ready" foran den blinkende markøren.

App-en koster 29 kroner. Da får du med en grei pakke med spill, der Bruce Lee er vår ubestridte favoritt. I tillegg har du muligheten for å kjøpe flere spill gjennom den integrerte handelsløsningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her ser du en video som viser litt av hva man kose seg med:


.

Og Spectrum da...

Personlig var jeg ZX Spectrum-fan. Denne enkle, lille datamaskinen med 48 KB internminne, åtte farger og gummitaster var den største konkurrenten til Commodore 64 på hjemmemarkedet. Var man Spectrum-fan, kunne man ikke uten videre konvertere til Commodore 64. Det var nesten som med dagens Microsoft mot Apple-polarisering.

Hvis du tilhørte Spectrum-leiren bør du ta en titt på ZX Spectrum: Elite Collection vol:1. Bak denne app-en står selveste Elite, og de har bakt inn Frank Brunos Boxing, Chuckie Egg og fire andre Elite-klassikere. Denne app-en koster bare 6 kroner, og du kan selv komme med forslag til spill som skal inkluderes i neste oppdatering.

Fonten, grafikken, lyden. Alt er på plass i ZX Spectrum: Elite Collection Vol:1 Foto: DinSide Data
Fonten, grafikken, lyden. Alt er på plass i ZX Spectrum: Elite Collection Vol:1 Foto: DinSide Data Vis mer

(Fortsetter under bildene)

MEN...

Men før du laster ned disse app-ene er det grunn til å komme med en bitteliten advarsel: Spillopplevelsen, lyd og grafikk er garantert dårligere enn du husker dem. Det blir som med actionfilmer fra samme periode, som du husker som knallgode. Vil du bevare illusjonen bør du ikke se dem igjen.

Les også: Spill Commodore 64-spill på PC-en.