Noen blir klam i øyekroken av å se dette bildet. Er du blant dem, bør du definitivt lese videre. Foto: Commodore USA
Noen blir klam i øyekroken av å se dette bildet. Er du blant dem, bør du definitivt lese videre. Foto: Commodore USAVis mer

Commodore 64x lansert

Åttitallets store helt er tilbake.

Hvis du er under 20 år gammel lurer du muligens på hvorfor i alle dager noen skulle ville betale for å få en beige koloss av et tastatur i hus, men faktum er at verden sjelden har sett en mer populær PC enn Commodore 64, som så dagens lys i 1982.

Den gangen kostet maskinen 6.000 kroner; ekvivalent med rundt 15.000 kroner i dag dersom vi justerer for inflasjon, men allerede året etter var prisen halvert, og Commodore 64 fant derfor veien til millioner av hjem verden over. Det finnes ikke offisielle salgstall, men flere estimerer totalsalget til å ligge mellom 25-30 millioner eksemplarer verden over, før Commodore gikk konkurs i 1992.

Originalen hadde en prosessor på 1MHz (=0,001 GHz) og 64kB interminne (=0,000064 GB), og høyeste oppløsning på skjermen var 320x200 piksler. Du kunne koble til både kassettspiller og diskettstasjon, der diskettene var drøye 13cm brede, men noen harddisk fantes ikke.

Retro-blikk på Commodore 64

Visse endringer er gjort - blant annet har power-lyset blitt gjort om til en knapp, og F-knappene fått funksjonalitet mer tilpasset dagens situasjon. Foto: Commodore USA
Visse endringer er gjort - blant annet har power-lyset blitt gjort om til en knapp, og F-knappene fått funksjonalitet mer tilpasset dagens situasjon. Foto: Commodore USA Vis mer


Ny versjon med moderne maskinvare

Nostalgikere vil muligens kaste seg over den nye modellen, som Commodore selv hevder å være så lik originalen som mulig. I et intervju med New York Times, hevder toppsjefen, Barry Altman, at de i gjennomsnitt har mottatt 5 epostadresser i sekundet fra folk som ville ha mer informasjon om maskinen før den ble lansert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er selvsagt gjort noen endringer for å tilpasse maskinen til dagens forhold. Det betyr at du blant annet kan få en Blu-Ray-spiller, innganger for minnekort etc. på sidene, i tillegg til at du selvsagt også får de vanlige portene på baksiden, inkl HDMI-utgang for visning på TV og 4x USB 2.0-porter

Minnekortleser er på plass på siden av kabinettet, mens baksiden blant annet huser 4x USB-porter, HDMI-utgang og DVI/VGA-porter. Foto: Commodore USA
Minnekortleser er på plass på siden av kabinettet, mens baksiden blant annet huser 4x USB-porter, HDMI-utgang og DVI/VGA-porter. Foto: Commodore USA Vis mer


.

Prosessoren er en Intel Atom D525 dobbeltkjerneprosessor som snurrer på 1,8GHz, maskinen har 2-4GB interminne og grafikken drives av Nvidia ION2 med 512MB dedikert grafikkminne. Til sammen gjør det at Commodore 64x klarer å spille av videoer i full HD-oppløsning uten problemer. Mer om de tekniske spesifikasjonene kan du lese på de offisielle C64x-sidene.

Commodore 64x lansert


Kan spille gamle spill

Den nye maskinen kan selvsagt også spille de gamle Commodore 64-spillene, enten via en emulator, eller via det originale Commodore OS 1.0, som Commodore lover å sende til de som har kjøpt maskinen når det er ferdigstilt og gjort kompatibelt med ny maskinvare, der kjøperne også får med noen spillklassikere.

Slik spiller du Commodore 64-spill på ny PC

Ellers kommer C64x med Ubuntu 10.04 LTS installert, men det er fullt mulig å installere Windows 7 på den, om du heller vil det.

Lyst på?

Frister det å kjøpe en Commodore 64x? (Avsluttet)
Money is not an issue.(55%)
Nja, ikke til den prisen.(27%)
Nei, den ser grusom ut!(18%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


5 varianter

Via den offisielle nettsiden får du kjøpt fem varianter. Du kan kjøpe en barebone-utgave (der du må kjøpe og sette inn komponenter selv) for $250, eller gå for full pakke i ultimate-utgaven til $895, der du får trådløst nett, 1TB harddisk, 4GB RAM og Blu-ray-spiller.

Hvorvidt noen kommer til å selge den i Norge, vet vi dessverre ikke.

PS! Amiga vil også bli relansert i nær fremtid.

Hva synes du? Har C64x høy nok nostalgifaktor til at du vurderer å kjøpe den, eller er dagene talte for Commodore 64? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under.