Med VISE kan du spille gamle Commodore 64-spill på både PC, Mac og Linux. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/mwichary/2224484905/">Commodore 64</a> av <a href="http://www.flickr.com/photos/mwichary/">Marcin Wichary</a>, <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">CC-BY-2.0</a>
Med VISE kan du spille gamle Commodore 64-spill på både PC, Mac og Linux. Foto: Commodore 64 av Marcin Wichary, CC-BY-2.0Vis mer

Commodore 64-spill på ny PC

VICE lar deg spille de gamle godbitene.

Du som er født på 80-tallet eller tidligere, har sannsynligvis hørt om Commodore 64; maskinen "alle" hadde (vel, ikke jeg, for jeg hadde Amstrad), og som de fleste brukte utelukkende til å spille på.

Noen hadde kassettspiller, de mer avanserte hadde diskettstasjon og de mest avanserte hadde flere joysticker der håndtaket kunne byttes ut i forhold til hva som var mest komfortabelt til spillet som skulle spilles.

Maskinen bragte stor glede i guttegjengen, enten det var fotballturnering i Microprose Soccer (med banana power som gjorde at man kunne skru ballen så hardt at den kom tilbake igjen), sabotasjekrig i Spy vs. Spy eller hopping og spretting i The Great Giana Sisters.

Hvis du plutselig kjente at du ble litt gladere innvendig nå, er dette artikkelen for deg.

Prøv deg gjerne også på: Den o-store dataspill-quizen

The Great Giana Sisters er en av de største klassikerne på Commodore 64.
The Great Giana Sisters er en av de største klassikerne på Commodore 64. Vis mer


VICE - Commodore 64-emulator for alle plattformer

VICE er et program du kan kjøre enten du bruker Windows, OSX eller Linux (ja, faktisk er det kompatibelt med en rekke flere plattformer også) for å emulere den gamle Commodore 64-maskinen (eller Commodore 128, Vic-20 og flere andre). Programmet er fortsatt under konstant utvikling og basert på åpen kildekode.

VICE lar deg altså spille de gamle Commodore 64-spillene enten du vil bruke tastaturet eller koble til en joystick eller to. Det kjekke er at mange av de gamle Commodore 64-spillene er sluppet til såkalt public domain, der de opprinnelige rettighetshaverne tillater alle å kopiere fritt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik gjør du

For å bruke VICE må du først laste ned emulatoren (finn riktig versjon i forhold til ditt operativsystem). Deretter pakker du den ut til ønsket mappe på harddisken.

I pakken følger det med flere eksekverbare filer, der x64 er Commodore 64-emulatoren. Dobbeltklikk og ta-da:

Commodore 64-spill på ny PC


Før du begynner å jakte på spill, kan du sette opp et par ting. Under settings=>joystick kan du konfigurere hvilke knapper du skal bruke (eller kalibrere eventuelle joysticker du måtte være i besittelse av). Påse også at options=>maximum speed er satt til 100%, og huk vekk krysset på True drive emulation med mindre du også vil at lastetidene skal være autentiske.

Summer Games (Epyx)
Summer Games (Epyx) Vis mer


Her finner du spill
Som nevnt er mange av Commodore 64-spillene frie til nedlasting. Et søk på Commodore 64 games download gir følgende tips til nedlastingssteder:

http://www.lemon64.com/
http://almighty.c64.org/
http://www.c64.com/

Spillene, stort sett i .c64-format, er som regel pakket inn i en zipfil.

Åpne spillene i VISE
Det er ikke vanskelig å starte spillene, og du trenger ikke en gang å huske den klassiske kommandoen load "*", 8, 1. Du åpner enkelt og greit fila via file=>smart attach disk/tape, leter frem fila og dobbeltklikker på den. Fra view-menyen kan du også velge om du vil doble vindusstørrelsen eller kjøre spillet i fullskjermmodus.

Smått legendariske Zak McKracken.
Smått legendariske Zak McKracken. Vis mer


...eller spill direkte i nettleseren!

Synes du det blir tuvlete med emulatorer, nedlastinger og den slags, finnes det også nettsider som har laget flash-versjoner av spillene, og som derfor kan spilles med tastatur direkte i nettleseren uten noe mikkmakk.

En av dem er c64s som også har en toppliste over de mest populære spillene.

Vi tipser deg også om iPhone-applikasjonen C64, der du får med 8 spill for 29 kroner og kan kjøpe flere for 6 kroner stykket i selve programmet.

Hva var dine Commodore 64-favoritter? Tips gjerne DinSides lesere om spill de burde sjekke ut.