CoffeeCup HTML Editor++

CoffeeCup HTML Editor++ er det første programmet vi tester som er en ren tekst-editor. Programmet er verken for usikre nybegynnere eller overarbeidete eksperter. Men for erfarne amatører er det mye som gjør CoffeeCup til et spennende produkt.

Klikk her for større skjermbilde
Klikk her for større skjermbilde Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

CoffeeCup er mer enn bare en HTML-editor. Og det er bra, for den delen av programmet som er til for å lage kodene og arbeide med dem, er ikke fryktelig avansert.

LES OGSÅ:

Filosofien til CoffeeCup Software er at ingenting skal gjøres mer avansert enn nødvendig. I pakken følger et lite grafikkprogram som kan brukes til å klippe og snurre på bilder. Dessuten følger det med et av de minst avanserte FTP-programmer vi noensinne har sett.

Kjøper du flere programmer fra CoffeeCup, kan du integrere et glimrende program for å lage image map (klikkbare bilder, hvor definerte felt fungerer som lenker) og et middels avansert program for å lage style sheets (avansert og elegant kontroll for tekst som støttes av Netscape 4 og høyere og Internet Explorer 3 og høyere).

Lite støtte for standard HTML

Det er egentlig ikke vanskelig å komme i gang med CoffeeCup, selv om det helt klart er en fordel hvis du kjenner HTML. CoffeeCup har ikke mange funksjoner for å hjelpe deg med HTML-taggene, og det meste av koden blir du derfor nødt til å skrive selv.

CoffeeCup har forholdsvis gode rutiner for å lage enkelte koder, men programmet mangler fullstendig rutiner for redigering. Det er ille at det ikke var det minste vanskelig å få CoffeeCup til å plassere en kode midt inne i en annen. Resultatet av slikt blir jo at ingenting fungerer!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedre for frames, forms og tabeller

Du kan sette opp frames-sett og tabeller nokså enkelt med CoffeeCup. Men avansert blir det ikke, og programmet klarer ikke å konkurrere med programmer som Dreamweaver, HomeSite og HotDog.

Når du skal lage frames, kan du åpne et eget vindu som stiller deg spørsmål, og som deretter lager ferdig kode. Men mulighetene er altfor begrensede. Du kan for eksempel ikke stille nøyaktig bredde og høyde. Heller ikke kan du definere rammen mellom framesvinduene.

Alt dette kan du naturligvis endre direkte i HTML-koden, men det kan fort ta tid, og krever at du er mer enn middels flink med HTML.

Løsningen for forms (skjemaer som brukere fyller ut og sender over Internett til deg) var derimot en av de beste vi har sett. Ikke utpreget brukervennlig, men du kan lett benytte deg av de fleste muligheter som forms i HTML byr på.

CoffeeCup imponerer litt med å levere et Perl-script (fil med kode i dataspråket Perl) for å behandle informasjonen som brukere sender med skjemaet. Dessverre mangler FTP-programmet i CoffeeCup kommandoer som er nødvendig for å legge Perl-script på servere.

Tabellfunksjonen i CoffeeCup er enkel. For enkel. Du får opp et eget vindu hvor du ser en forenklet versjon av tabellen. Du kan stille enkelte trekk ved tabellen, men det mangler funksjoner for å stille ROWSPAN og COLSPAN, som begge er funksjoner som er uunnværlige for å lage litt mer avanserte tabeller.

Også dette kan endres direkte i HTML-koden, men da er det jo fort gjort å gjøre feil.

God støtte for avanserte funksjoner

Dess vanskeligere kodene blir, dess lettere blir det å bruke CoffeeCup. Du finner tredve gode og nyttige JavaScript-rutiner i programmet. Selv om disse ikke er integrert med noe hjelpeprogram, er det god dokumentasjon i selve skriptene.

Faktisk syntes vi at dette var mer oversiktlig enn f.eks. hjelpeprogrammet som fantes i et program som Dreamweaver.

Her er noen av funksjonene som utføres med JavaScript fra CoffeeCup: Åpne separate vinduer, automatisk skrolling av vinduet, rullende tekst, vis koden til dokumentet, forhåndslasting av bilder, passordbeskyttelse, nedtelling og klokke.

CoffeeCup har også tolv effektfulle rutiner for dynamisk HTML. Disse er presentert på samme måte som JavaScript, og er like lette å bruke. Rutinene omfatter bl.a. zooming av tekst, bilde som følger musen din og glidende menyer.

Har du mulighet for å legge Perl-skript på serveren din ("gratis" hjemmesider har normalt ikke dette), kan du bruke noen av fem skript som følger med CoffeeCup (de fleste kan du dessuten få gratis andre steder på Internett).

Disse skriptene omfatter bl.a. funksjoner for å lage gjestebok, søkemotor som bare søker gjennom dokumentene på din egen Internett-site og et program som behandler informasjon som kommer fra forms som folk bruker på hjemmesidene dine.

Ikke for alle

CoffeeCup er et morsomt program, men har klare begrensninger. Det er dårligere for nybegynnere enn Composer, og dårligere for avansert bruk enn HomeSite. Det har ingen WYSIWYG (What-You-See-Is-What-You-Get, eng. for "det du ser er det du får") slik man får i HomeSite og Dreamweaver. Og som ren teksteditor er det langt unna HomeSite og HotDog.

Men til en pris av ca. 300 kroner er CoffeeCup HTML Editor++ svært billig, og det er program som du kan vokse med. Klarer du deg uten masse hjelpefunksjoner, er det ingenting av HTML som er utenfor rekkevidde. Og faktisk er samlingen av rutiner for JavaScript, dynamisk HTML og Perl mer omfattende enn noe annet program vi har testet.

CoffeeCups hjemmesider finner du her.